İstanbul Müzeler ve Türbeler Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, yurtiçinde ve dışında bulunan çok sayıda yakınının katılması beklenen törenin ardından Osmanoğlu’nun cenazesi, dedesi Sultan II. Abdülhamid’in mezarının da bulunduğu Sultan II. Mahmud Türbesi’nin haziresinde toprağa verilecek.
Bakanlar imzalıyor
Türbeye defin için Bakanlar Kurulu kararı gerekmesi nedeniyle iznin alınması ve kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının bekleniyor. Bu konuda bakanların imzalarının alınmasına başlandı. İstanbul Vali Yardımcısı Yıldırım Kadıoğlu, defin için Bakanlar Kurulu kararı gerektiğini, ilgili makamlara gerekli yazıların gönderildiğini belirterek, ``Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız da yakından ilgileniyorlar. Hazirede uygun bir yer de var. Oraya defnedilecek’’ dedi.
II. Mahmud Türbesi’nde 3 padişah yatıyor
EMİNÖNÜ Çemberlitaş’ta Divanyolu Caddesi üzerinde bulunan Sultan II. Mahmud Türbesi, Sultan II. Mahmud’un (1808?1839) 1 Temmuz 1839’da ölümünden sonra yapılan görevlendirmelerle 1839’da yapılmış ve 11 Kasım 1840’ta açılmıştır. Türbenin mimarları Ohannes Dadyan ve Bogos Dadyan’dır. Türbede 18 sanduka bulunmaktadır. Burada Sultan II. Mahmud, Sultan Abdülaziz ve Sultan II. Abdülhamid gömülüdür. Sultan II. Mahmud Türbesi’nin yanındaki avlu 1861 yılından sonra hazireye dönüştürülmüştür ve büyük çoğunluğunu 1840?1920 tarihleri arasında görev yapmış önemli devlet adamları, yazarlar ve şairlerin mezarları oluşturmaktadır. Burada gömülü olanların başında; Ahmed Fethi Paşa, Süreyya Paşa, Damat Hasan Hüsnü Paşa, Sadullah Paşa, Mehmed Tevfik Paşa, Said Halim Paşa, Şevknihal Kadın, Revnak Kadın, Ferahnuma Kadın, Hasan Fehmi Bey, Ahmed Samim, Muallim Naci, Ziya Gökalp gelmektedir.