Gün ışığından en az yararlanılan kış aylarında evde veya ofiste aydınlatmalar altında geçirilen süre de artıyor. Günlük yaşamda zamanın çoğunun ev ve ofiste geçtiği düşünülürse göz sağlığı için en doğru aydınlatmayı seçmek büyük önem taşıyor. Zira, yanlış aydınlatılan ortamlarda uzun süre zaman geçirmek gözde kuruluğa, baş ağrısına ve göz yorgunluklarına neden olabiliyor.
Dünyagöz İzmit Hastanesi’nden Op. Dr. Özcan Keskin, göz sağlığı için ofiste ve evde kullanılan aydınlatmaların büyük önem taşıdığını söyledi. Keskin, “Ofislerde kullanılan ışığın odanın her bölümüne homojen dağılması gerekiyor. Çalışma yüzeyinin parlaklığı, bakılan nesnenin parlaklığının en az üçte biri olmasına dikkat edilmeli. Bu nedenle ofis ortamlarında genel ışık veren aydınlatmalar, floresan veya kompakt floresanlı armatürlerin seçilmesini öneriyoruz. Halojen ve spot gibi direkt ışık veren aydınlatmaların ise sadece vurgulanmak istenen noktalarda kullanılmasına özen gösterilmeli.” dedi.
AZ IŞIKTA ÇALIŞMAK ÇOCUKTA GÖZ BOZUKLUĞU NEDENİ
Op. Dr. Keskin, özellikle gelişim çağındaki çocukların çalışma ortamlarında ışık düzeninin iyi planlanması gerektiğini belirtti. Op. Dr. Keskin, şöyle devam etti: “Çocuğun çalışma masasındaki aydınlatmanın gün ışığı gibi tüm renkleri doğru haliyle göstermesi, göz sağlıklarını korumak ve yorulmadan uzun süre çalışmalarını sağlamak için önemlidir. Az ışıkta veya halojen olmayan aydınlatma altında uzun süre çalışan çoğun gözleri çabuk yorulur. Bu durum okuduğunu iyi görememe ve çabuk sıkılma ve yavaş algılama gibi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle çalışma ortamları aydınlık olmalı ve ışığın direkt gözlerine yansımamasına dikkat edilmelidir.”
TELEVİZYON IŞIĞINDA OTURMAK GÖZLERİ YORUYOR
Göz sağlığı için televizyonun kesinlikle karanlıkta izlenmemesi gerektiğini de ifade eden Op. Dr. Keskin, nedenlerini şöyle açıkladı: “TV ekranı çok ışıklı, çevre karanlık olduğu zaman göz yorulur. Özellikle ışığın dengelenmesi açısından televizyonun bulunduğu bölümün aydınlatmasının iyi olması gereklidir. Evlerimizde tasarruflu lamba olarak da bilinen akkor halojen lambaların seçilmesi uygun olur. Yalnız bu lambaların çıplak olarak kullanılmaması ve ışığının doğrudan göze gelmemesi gerekir. Fazla ışık göz kuruluğu nedenidir. Işıklar ortamı ısıtır. Aşırı ısınma gözlerde kuruluğa neden olabilir. Kuruluk ise gözde kızarıklık, batma ve kum varmış gibi takılma ve yanmalara sebep olabilir. Göz kuruluğuna karşı önlem olarak direkt ışıklardan kaçınmak gerekir ancak bu mümkün değilse yüzümüzü sık yıkayarak, soğuk kompresler uygulayarak ya da gözyaşı damlalarıyla gözyaşımızın kurumasına da engel olabiliriz.”
Bunun yanı sıra göze direkt gelen ışıkların bazı yatkın kişilerde migren ataklarını tetikleyebileceği konusunda uyarıda bulunan Op. Dr. Keskin, "Bazı kişilerde göze direkt ışık gelmesi migren ataklarını tetikleyebilir. Migreni olan kişiler ağrıyı gözlerinde hissettiklerinden bunu göz ağrısı sanırlar, ancak ana neden migrendir. Böyle kişilerin gözlerini, direkt ışıklardan mutlaka korumaları gerekir." ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz