Bursalı tekstilci Bülent Türkoğlu'nun karbon elyaftan ürettiği yanmaz kumaşlar çadırda yaşayan Vanlı depremzedeler için umut oldu. Çadırların 3 bin derece ısıya dayanaklı kumaşla kaplanması için Kızılay ile görüşmelerin sürdüğünü açıklayan Türkoğlu, karbon elyaftan dokusuz olarak üretilen kumaşın metresinin 15 eurodan satıldığını söyledi.
23 Ekim’de depremle sarsılan Van ve Erciş’te çadırda kalan vatandaşlar yangın tehlikesiyle yaşıyor. Depremin ardından bugüne kadar meydana gelen 85 çadır yangınında 5 çocuk hayatını kaybederken 10’u aşkın kişi yaralanarak hastaneye kaldırıldı. İtfaiye yetkilileri, Van ve Erciş’te çadırda kalan vatandaşlara ‘Anneler çocuklarını çadırlarda kesinlikle yalnız bırakmasınlar, soba yanıyorsa bir kişinin sobanın sönmesine kadar nöbetçi olarak beklemesi gerekir’ uyarısında bulunuyor.
Van’daki çadır yangınlarının büyük üzüntüsünü yaşayan Bursalı babadan tekstilci Çağmen Kumaşçılık Limited Şirketi Genel Müdürü Bülent Türkoğlu (50), çadırların karbon elyaftan atkısı, çözgüsü olmadan dokumasız iğneleme yöntemiyle ürettiği yanmaz kumaşlarla kaplanmasıyla yangınların önüne geçeceği düşüncesiyle Kızılay’la görüşmelere başladı.
ABD’nin nano teknolojiyle keşfettiği karbon elyafla dokusuz yanmaz kumaş üretimine başlayan Türkoğlu, Türkiye’de ilk olduğunu iddia ettiği ürünü için patent de almış. Daha çok otomotiv sektöründe kullanılan yanmaz kumaşların deprem bölgesi Van’da çadır yangınlarındaki can kayıplarının önüne geçileceğine inanan Türkoğlu, Kızılay’ın kapısını çalmış. Görüşmelerden henüz olumlu sonucun çıkmadığını belirten Türkoğlu, karbon elyafla ürettikleri yanmaz kumaşın dışarıdan 3 bin derecelik ısı kaynağına dayanıklı olduğunu söyledi.
HİÇ DEĞİLSE KIZILAY ÇADIRLARININ BACA KISMINDA KULLANILABİLİR
Karbon elyafın Amerikan’ın, uzay teknolojisini geliştirmek amacıyla NASA tarafından üretildiğini belirten Bülent Türkoğlu şunları kaydetti: “PAN türevi akrilonitril elyaflar yüksek teknoloji fırınlarda 3 bin derece yakılarak üretilir. Biz de Amerikalı üreticinin izniyle karbon elyaftan non woven (dokumasız) teknolojisiyle bu kumaşları üretiriz. Bu kumaş 3 bin derece harici ısı kaynağına direnç gösterir. Dokusuz olarak ürettiğimiz kumaşımız radyasyon geçirmez, bilinen bütün asitlere dirençlidir. Otomotiv, tren, uçak gemi yat yapımında kullanılır. Elektrik iletmez, en basit anlamıyla yangın bariyeri olarak kullanılabilir. Kızılay çadırlarının hiç değilse baca kısmında kullanılabilir.”
GAZETECİLER ÖNÜNDE TEST ETTİ
İthal malzemeden yapıldığı için yanmaz kumaşın bir buçuk metretülünün 15 eurodan satıldığını belirten Bülent Türkoğlu, en azından çadırlardaki sobaların çevresinin yanmaz kumaşlarla kaplanmasıyla çadır yangınlarının önüne geçilebileceğini ileri sürdü. Türkoğlu, kumaşı haberleştirmek için işyerine gelen gazetecilere de mini bir gösteri yaptı. Türkoğlu, şamala ile bin 200 derece ateşle kumaşı yaktı. Dakikalarca şamala ateşine rağmen kumaşta en küçük bir yıpranmanın meydana gelmemesi dikkat çekti. Yumuşak dokusuyla dikkat çeken kumaşın ağırlıklı olarak otomotiv sektöründe kullanıldığı öğrenildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz