Yapı sektörünün en büyük buluşması, Antalya’da 18-21 Ekim tarihleri arasında 20. Yapex Yapı Fuarları ile gerçekleşiyor.
Yerli ve yabancı 300'e yakın yapı sektör kuruluşu ile birbirinden farklı birçok ürünün sergilendiği Yapex Yapı Fuarı, Antalya Expo Center’da kapılarını açtı. Her yıl yaklaşık 30 bin profesyonel ziyaretçiyi ağırlayan fuar, Akdeniz Bölgesi’nde başta turizm yatırımları olmak üzere uzun döneme yayılan büyük ölçekli inşaat yatırımlarını, mimar ve mühendisler ile inşaatçıları ile yatırımı süren şantiye profesyonellerini bir arada bulundurma imkanı sağlıyor. Bölgedeki mevcut turizm işletmelerinin yönetim kademelerini ziyaretçi olarak ağırlayan fuar, bu yıl konularındaki çeşitlilikle zengin bir organizasyon oluşturuyor. Açılış öncesi fuar paydaşları olarak Akdeniz Tanıtım Genel Müdürü Fatih Onkar, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve İnşaat Malzemesi Sanayiciler Derneği (İMSAD) Başkanı ve Deprem Komitesi Başkanı Galip Sayıl bir basın toplantısı düzenledi.
Türkiye’de ilk kez bir restorasyon korumalı bir fuar organize ettiklerini belirten Akdeniz Tanıtım Genel Müdürü Fatih Onkar, temellerini 2007 yılında İstanbul’da attıklarını ve sektörün ülkenin yerel yönetiminde, turizm sektörünün gündeminde her zaman kalacağını belirtti. Onkar, “Yapı sektörünün üretici ve temsilcilerine, fuarın farklı bir anlam kazanmasına ortam sağlayan restorasyon konusunda katkılarından dolayı ÇEKÜL Vakfı'na, yerel yönetimlerimizin tüm hassasiyeti ile restorasyon ve koruma kavramlarına sahip çıkarak mevcudiyetleri ile fuarı zenginleştirmelerinde önemli rol oynayan Tarihi Kentler Birliği'ne ve tüm fuar hazırlıkları boyunca bir sponsor gibi bize destek veren Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyor, fuarın kentimize kazanımlar getirmesini diliyorum” dedi.
Türkiye’nin turizm markası Antalya’nın restorasyon, renovasyon ve kültür miraslarını koruma fuarını düzenlemesini çok olumlu olarak karşıladığını belirten İMSAD Başkanı Galip Sayıl da, “Türkiye ekonomisi, dünyada en hızlı büyüyen ekonomi olma yolunda ilerliyor. Avrupa Birliği’nin son zamanlarda yaşadığı durağanlık, inşaat sektörünü olumsuz olarak etkiliyor. Ülkemizin gelişen coğrafyasının yanı sıra inşaat sektörü, gençleşen nüfustan dolayı büyüyen ve talep edilen bir sektör olmuştur. Deprem kuşağında yer almaktayız. Türkiye’de 16 ile 20 milyon arasında yapı stoku bulunuyor. Yapı güvenliği çoğunun sorunlu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 5 Ekim’de kentsel dönüşüme başladı. En sorunlu olarak görülen İstanbul Esenler’de düğmeye basıldı. Türkiye genelinde 6 milyon 500 bin konut elden geçirilecek. 33 ilde dönüşüm yaşanacak. Bunu rant olarak değil de, insan odaklı, insanı düşünen bir proje yapılacağını düşünüyorum. Dönüşüm şart. Sürdürülebilir olması en önemlisi. Unutmayın ki, deprem değil kayıt dışı yaşamlar insanın canını alıyor. Ülkemizdeki mevcut kayıt dışı ve sağlıksız yapı stokunun afetlere dayanım açısından en az üçte birinin yenilenmesi gereğini biliyoruz. Uygulamaya geçirilen kentsel dönüşüm projesi ile mevcut yapı stokunun sürdürülebilir yapılara doğru dönüşümünü çok önemsiyoruz. Diğer taraftan gerek dönüşüm sürecindeki yapılarda ve gerekse tadilat görecek kültür mirasımız olan tarihi yapılarımızın renovasyonunda mühendislik hizmeti alınmasını, standarda uygun, kaliteli yapı malzemesi kullanımını, doğru proje ve uygulama teknikleri ile uzman işçilik kullanılmasını da son derece önemli buluyoruz. Kaynaklarımızı doğru kullanarak sağlıklı yapılara kavuşmamız için gerekli inşaat sanayisi Türkiye’de mevcuttur. Türk inşaat sanayisi bölgesinde de üretim üssü olma niteliğini korumaktadır” ifadesini kullandı.
ÇEKÜL ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, “Kültürel mirasın korunmasında öncü rol üstlenen ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği tarafından da sahiplenilen, ülkemizde ulusal ve uluslararası ilgili tarafların katılacağı bu organizasyon, son derece sevindirici bir gelişme olarak görülmelidir” diye konuştu.
“SURİYE’DE İNSANLIKLA BİRLİKTE TARİH DE KATLEDİLİYOR”
Tarihi Kentler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Asım Güzelbey ise, kentsel, kültürel ve doğal mirası bir ortak miras anlayışıyla korumak ve yaşatmak amacıyla projeler üreten TKB üyesi belediyelerin fuara katılarak katkı sağlayacaklarını söyledi. Güzelbey, “Bilinçli koruma çalışmaları yürüten tarihi kentlerimiz, koruma vizyonlarını, proje ve uygulamalarını, fuarda yer alan sektör uzmanları, restoratörler, yatırımcılar, yükleniciler ve endüstri kuruluşları ile paylaşacak, tecrübelerini sunumlar ve etkinliklerle aktaracaklar. Tarihi Kentler Birliği, şehirlerin geleceğini belirleyen bir birliktir. Birlik, Türkiye’de kırılma noktası denilebilir. Yol haritası olarak havza ölçeğinde şehirlerin kültür mirasına sahip çıkmaya çalışıyor. Burnumuzun dibinde bir savaş oluyor. Bu fuar o savaşın gölgesinde yapılıyor. Suriye’de büyük bir kültür mirası yok oluyor. Suriye’de insanlıkla birlikte tarih de katlediliyor. 2006 yılında kültür mirası olarak kabul edilen Halep, şimdi talan ediliyor. Türkiye’de o dönemde biz tarihi yerleri nasıl açık otopark yaparız diye düşünürken, Halep’te tarih nasıl korunur, o uygulanıyordu” dedi.
Konuşmaların ardından Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Akdeniz Tanıtım Genel Müdürü Fatih Onkar, ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, İMSAD Başkanı ve Deprem Komitesi Başkanı Galip Sayıl, ve Avrupa Tarihi Kentler Birliği (Heritage Europe) Başkanı Luis Roppe fuarın açılış kurdelesini hep birlikte kesti.
FUARIN 20. YILINDA ÖZEL BİR KONSEPT HAZIRLANDI
20'nci yılında özel bir konsept olarak hazırlanan fuarda bu yıl Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı, Yapex Contract Furniture Showcase-Proje Bazlı Otel Mobilya Konsepti, yapı malzeme seminerleri ve uygulamaları, restorasyon ve kültür mirası konusunda projeler, uygulamalar, seminerler, TKB ödül töreni ve sergisi, Türkiye'nin dört bir yanında doğal ve kültürel mirasını tanıtacak belediyeler yer aldı. Fuar kapsamında katılımcılar için interaktif uygulamalara da yer verilecek, usta-çırak ilişkisiyle günümüze ulaşan zengin yapılar ‘Restorasyon Köyü’nde bir araya gelecek. Gaziantep, Kastamonu, Mardin, Konya, Malatya gibi kentlerden gelecek ustalar, uygulamalı olarak zanaatlarını bu köyde sergileyecekler.
Yapex Yapı Fuarı, Türkiye'de turizm mimarisi alanında uzmanlaşmış tek fuar olma özelliğini taşıyor. Fuarda önemli tesis yatırım ve projelerine yön verip, özellikle turizm yatırımcıları, tesis işletmecileri ve proje sorumluları ile bir arada bulunuyor. Yapex fuarları, Akdeniz Bölgesi’nde devam eden yatırımlar ve mevcut tesis yenilemeleri için satın almalarda önemli bir platformun kapılarını ziyaretçilerine açıyor.
18-21 Ekim 2012'de düzenlenecek olan 20. Uluslararası Yapex Yapı Fuarı, 9. Yapex Tadilat, 9. Yapex Windoor Fuarı ve 6. Yapex Seramik Banyo Fuarı'nda katılımcı firmalar KOSGEB desteğinden faydalandı.
18-21 Ekim 2012 tarihlerinde restorasyon, renovasyon ve kültür mirasının korunması teması ile düzenlenecek olan Yapex Tadilat Fuarı, kendi konusunda Türkiye'de düzenlenen ilk fuar olmakla birlikte dünya çapında da uluslararası bir başlangıç yaptı. Fuar, kültür mirasını oluşturan eski ve yakın dönem mimari ve arkeolojik eserlerin restorasyonu, korunması, işlevlendirilmesi ve geleceğe aktarılması için çalışmalar yapan tüm yatırımcı, projeci ve üretici unsurları, ulusal ve uluslararası kurumları Antalya Expo Center’da bir araya getirdi. ÇEKÜL işbirliği ve Tarihi Kentler Birliği desteği ile Akdeniz Tanıtım tarafından düzenlenen fuara Avrupa Tarihi Kentler Birliği de ayrıca destek veriyor. Tarihi kentleri ve bölgeleri koruma altına almak için çalışmalar yapan ve Avrupa'da faaliyet gösteren Avrupa Tarihi Kentler Birliği üyesi Valetta ve Dubrovnik Belediyeleri ile Antalya'nın kardeş şehirlerinden Kazan da fuarda katılımcı olarak yer alacak.
TARİHİ VE KÜLTÜR ZENGİNLİKLERİYLE ÜNLÜ BİRÇOK BELEDİYE ANTALYA’DA
Kentsel, kültürel ve doğal mirasını bir ortak miras anlayışıyla korumak ve yaşatmak amacıyla projeler üreten tarihi kentler, koruma vizyonlarını, proje ve uygulamalarını, Yapex Tadilat, Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı'nda yer alan sektör uzmanları, restoratörler, yatırımcılar, yükleniciler ve endüstri kuruluşları ile paylaşma imkanı bulacak. Fuarda Adana, Alanya, Altındağ, Antakya, Antalya, Bayındır, Bitlis, Bornova, Burdur, Diyarbakır, Didim, Gaziantep, Hatay, İnebolu, Kadıköy, Kocaeli, Kuşadası, Manisa,Milas, Muratpaşa, Muğla, Odunpazarı, Pınarkent, Safranbolu, Şahinbey, Şanlıurfa, Tarsus, Ulukışla, Uşak, Yalvaç, Yumurtalık,Yüreğir belediyeleri yer alacak.
TARİHİ KENTLER ÖDÜLLERİNİ YAPEX FUARI’NDA ALACAK
Fuarı destekleyen Tarihi Kentler Birliği’nin üyesi olan belediyeler, Türkiye Belediyeler Birliği üyesi olan belediyeler, sunumları ve etkinlikleri ile restorasyon gündemine önemli katkı sağlayacaklar. 48 belediyenin 34 proje ve 30 uygulama ile katıldığı ‘Tarihi Kentler Birliği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nın ödülleri, Yapex Tadilat Fuarı'nda 19 Ekim 2012 Cuma günü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından verilecek. TKB 2011 Özendirme Ödülleri Sergisi ise fuar boyunca ziyaret edilebilecek.
Yapı malzemeleri endüstrisinin ürettiği ve restorasyon uygulamalarında kullanılabilen her tür ürün, teknoloji ve malzeme, Yapex Tadilat-Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı’nda konunun uzmanlarınca fuar ziyaretçilerine sunulacak. Restorasyon gibi geniş bir alana hizmet eden ancak geniş bir yelpazeyle fuar ziyaretçilerini karşılayacak olan sektörün firmalarından yüzey koruma teknolojileriyle Letoon mimarlık, yapı kimyasalları konusundaki çözümleriyle BASF, Betek, İtalyan kesici aletleri konusunda Comer, yüksek yapılarda özel çözümleriyle Kuzey Dağcılık, restorasyon uygulama ve çözümleri ile Bresciani Türkiye, Tyreco, Anıtsal Yapıları Koruma, Paksoy, Solvotek, OTS, Wmzinc, Akant Tasarım, Özlem Durmaz Mimarlık ve daha birçok firma ve ofis fuarda yer alacak.
Öte yandan, Akdeniz Tanıtım’ın grup ziyaretlerini organize ettiği çok sayıda otobüs Antalya ve dışından gelen birçok ziyaretçiyi her yıl fuara ulaştırıyor. Antalya’ya yakın kentlerden gelen ziyaretçiler kadar uzak kentlerden gelen ziyaretçiler de fuara önemli bir ticaret potansiyeli taşıyor. Birbirinden farklı birçok ürünün sergilendiği fuarın ziyaretçi grupları da farklı meslek gruplarını içeriyor. Mimar ve inşaat mühendisleri kadar bayi teşkilatları, makine ve elektrik mühendisleri, yapı ustaları ve teknik elemanlar da fuarı ziyaret eden gruplar arasında yer alıyor. Yerli ve yabancı 300'e yakın sektör kuruluşu ve hedeflenen 30 bin ziyaretçinin, 2012’de de Antalya Expo Center’da geniş bir ticaret hacmi için buluşması amaçlanıyor. Yapex 2012 Fuarı beraberinde düzenlenen ihtisas fuarları 'Yapex Tadilat', 'Yapex Windoor' ve 'Yapex Seramik Banyo', Antalya Expo Center’da yapı sektörü için büyük bir sinerjinin oluşmasına olanak sağlayacak.
Yapex organizasyonunun en çok önem verdiği konu kurumlar ve firmalar arası iş hacmini geliştirmek için uygun ortamı ve koşulları sağlamak, gerçekleşecek işbirlikleri için ilişkili kuruluşları bir araya getirmek. Bu bağlamda Yapex Fuarları, Türkiye genelinden binlerce profesyonel ziyaretçiyi misafir ediyor. Gelen gruplar içinde birçok ilin ticaret ve meslek odaları, kamu kuruluşları, meslek yüksekokulu ve üniversiteler bulunuyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz