Bir yapı inşa etmek ya da ettirmek isteyen vatandaşlar çeşitli kanuni yükümlülükleri yerine getirmek durumundadırlar. Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi de bunlardan bazılarıdır. Kanunlar doğrultusunda koyulan ve takip edilen bu kurallara uyulmaması hâlinde cezai yaptırımlar uygulanır.
İmar Kanunu’na eklenmiş olan geçici bir madde ile bir uygulama yürürlüğe sokulmuş, bu minvalde düzenlemeden yararlanan tüm yapılar için yapı kayıt belgesi verilmiştir.
Yapının kullanım amacına yönelik olarak düzenlenen yapı kayıt belgesi, bu belgeye sahip olan yapılara talep ile ilgili mevzuat ile tanımlanan ait bulunduğu abone grubu da düşünülerek geçici olmak sureti ile doğalgaz, su ya da elektrik de bağlanabilir.
Öncelikli olarak yapı kullanım hakkı veren yapı kayıt belgesi işe yaradığı durumlar şunlardır:
Yapı kayıt belgesi alabilmek için başvuru yapılması gerekir. Bu konudaki tüm detaylar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkartılmış olan Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine Dair Ulus ve Esaslar ile ifade edilmiştir.
Bu esaslar doğrultusunda e-Devlet sistemi üzerinden yapı kayıt belgesi için başvuru yapılabilmektedir. Sistem üzerinden başvuru formu doldurulduktan sonra ilgili kurum ve kuruluşlara direkt olarak gidilerek başvuru işlemi tamamlanır.
Yapı kayıt belgesi sorgulama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait resmî internet sitesi üzerinden yapılabilir. Bu siteye e-Devlet sistemi üzerinden dolaylı olarak ulaşabilmek de mümkündür. Belgeyi alabilmek için şu şartların yerine getirilmesi gerekir:
Yapı kayıt belgesi e-Devlet üzerinden talep formu doldurularak başvuru işlemi başlatılabilen bir belgedir. İşlemler e-Devlet sistemi üzerinden tamamlanamaz ama başvuru formu sistem üzerinden doldurulabilir. Başvuruların şahsen ilgili kurum ve kuruluşlara gidilerek yapılması zorunludur.
Belge alındıktan sonra ikinci bir aşama başlar. Bu aşama da tapuya tescil işleminin gerçekleştirilmesidir. Tapuya tescil işlemi için de beli bir miktar ödeme yapılması gerekli olur. Kadastroda teknik kontroller yapılır ve zemin tespit tutanağı onaylanarak bir üst yazı yazılır. Daha sonra da dosya tapuya başvuru yapmak için teslim edilir.
Yapıya yasal bir statü kazandıran yapı kayıt belgesi ile bir yapı sahibi bu belgeyi alarak yapılarını yasallaştırır. Ancak bu belge alındıktan sonra tapu işlemleri de tamamlanmalıdır. Eğer yapılmazsa kişiler: