YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yapılandırılan Borçlar Zamanında Ödenmez Ise Cebren Tahsil Edilecek

Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki 6111 Sayılı Kanun' kapsamında...

Yapılandırılan Borçlar Zamanında Ödenmez Ise Cebren Tahsil Edilecek

Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki 6111 Sayılı Kanun' kapsamında vergi borçlarını yapılandıran; ancak eksik veya ödeme yapmayan mükellefleri uyardı.

Aksoy, makamında düzenlendiği basın toplantısında yapılandırılan borçların bu yılki 10’uncu taksit ödeme süresinin 30 Kasım 2012 Cuma günü mesai bitiminde sona erdiğini hatırlattı. Kanunun getirdiği imkânlardan yararlanılabilmesi için yapılandırılan alacakların taksit ödeme süresi içinde tam olarak ödenmesi gerektiğini belirten Aksoy, kanundan yararlanma hakkının kaybedilmesi halinde, ödenmeyen borç tutarlarının yapılandırma öncesi haline dönüşeceğini ve alacaklara gecikme zammının eklenerek 6183 sayılı kanun hükümlerince cebren takip ve tahsil edileceğini ifade etti.
Aksoy, "Gelir İdaresi Başkanlığı, daha etkin ve kaliteli hizmet sunulması, vergi dairelerinde oluşabilecek yığılmaların önlenmesi için mükellefler ödemelerini anlaşmalı bankalara veya kredi kartıyla yapabilir. Mükellefler, yapılandırdıkları borçlarını ve kanun hükümlerine göre matrah ve vergi artırımları sonucunda oluşan borçlarını vergi dairelerine ve anlaşmalı bankalara ödeyebilecekleri gibi peşin veya taksitli olarak www.gib.gov.tr adresinde internet vergi dairesinden kredi kartıyla da ödemeleri mümkündür." bilgisini verdi.

YÜZDE 60’LIK TAHSİLAT ORANI

Bu yılın ilk dokuz taksit itibariyle ödenmesi gereken ve tahsil edilen miktarlar konusunda ise kesinleşmiş alacaklarda tahsilat oranının yüzde 60 olduğunu anlatan Aksoy, matrah artımında ise yüzde 89’luk bir tahsilat oranın gerçekleştiğini vurguladı. Aksoy, “Ödenmesi gereken taksitler toplamı 525 milyon 964 bin 801 lira. Ödenen miktar ise 324 milyon 88 bin 773 lira TL. 6111 sayılı kanunla ilgili çok yoğun bir başvuru oldu. Yüzde 60 ve 89’luk rakamlar makul oranlar. Şöyle umuluyordu, şöyle oldu, gibi düşünülmemesi lazım. Yasadan yararlanmak mükelleflerimizin hakkı. Bir kısmı bu hakkı devam ettirdi, bir bölümü farklı bir şekilde devam ettirdi.”dedi.

2012 yılı Ekim sonu itibariyle cari dönem tahakkuk ve tahsilat bilgilerini çıkardıklarına işaret eden Aksoy, “2 milyar 134 milyon 710 bin 938 TL.’lik tahakkuka karşı yüzde 91’lik tahsilat oranı ile 1 milyar 955 milyon 196 bin 282 TL.’dir. Adana’ya Ocak– Eylül döneminde tahsilat hedefi olarak toplam vergi gelirlerine bakıldığında yüzde 104’lük gerçekleşme oranı söz konusu.”şeklinde konuştu.

250 BİN 22 MÜKELLEF DENETLENDİ

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında da önemli çalışmalar yaptıklarını aktaran Serdar Aksoy, cezayı esas almayan, mükelleflere yol gösteren, bilgi veren yapıcı bir yaklaşımla birlikte; haksız rekabette de izin vermediklerine işaret etti. Denetimleri ortalama 80 personelle sürdürdüklerine dikkat çeken Aksoy, şöyle devam etti: “Ancak bu sayı belirli dönemlerde bu sayı artabiliyor. Bu yılın Ocak–Ekim ayında 250 bin 22 denetlendi. 37 bin 785 tutanak düzenlendi. Bu kapsamda kesilen ceza miktarı 6 milyon 2 bin 715 TL.’dir. Tespit edilen kayıtsız mükellef sayısı bin 217. Geçtiğimiz seneye göre yüzde 75’lik artışla tespit edilen kayıtsız işçi sayısı 183. 4 bin 950 mükellefte hasılat tespiti çalışması yapılıp, bir önceki yıla göre yüzde 45’lik artışla 25 milyon 107 bin 670 TL.’lik hasılat belirlenmiştir. Bu çok önemli bir rakam. Çalışmalarımızı standart yapıyoruz. Bazen bir iş yerine birden fazla gidilebiliyor.”

YOL DENETİMLERİ ÇOK ÖNEMLİ

Kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesinde mal ve para hareketinin kontrol edilmesinin önemli olduğunu ifade eden Aksoy, bu anlamda ekiplerin mesai mefhumu gözetlemeden çalıştıklarını söyledi. Bu yılın 10 aylık periyodunda 97 bin 223 mükellefin denetlendiğini kaydeden Aksoy, 2 milyon 976 bin lira ceza miktarının önerildiğini belirtti. İdarenin tüm ihbar ve şikâyetlerin değerlendirdiğini dile getiren Aksoy, ihbarın öncelik durumuna göre hareket ettiklerini hatırlattı. Bu yıl bin 94 adet ihbar yapıldığını ve önceki dönemde kalanlarla bin 97 adedinin değerlendirildiğini vurgulayan Aksoy, bu ihbarların 228’nin asılsız çıktığına dikkat çekti. Aksoy, ihbarlar sonunda kesilmesi gereken ceza miktarının ise 305 bin 84 lira olduğunu açıkladı. Aksoy, kesilen cezalardan ve alınan sonuçlardan ziyade vergide mükellef bilinci ve kalitesinin artırılmasının üzerinde durduklarını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler