HABER

"Yapısal reform olmayınca sorun çıkıyor"

ANKARA (İHA) - IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, Türkiye'nin son yıllarda yakaladığı yüksek büyüme rakamlarını anımsatarak, "Hızlı gelişen ülkeler, yapısal reformlar yapmadıkları takdirde sıkıntıya düşerler" uyarısında bulundu.

Krueger, Ankara Sheraton Oteli'nde düzenlenen "AB'ye Katılım Sürecinde Makroekonomik Politikalar Konferansı"nın öğle yemeğinde katılımcılara hitap etti. Konuşmasında Türkiye'nin son dönemde ekonomide sağladığı gelişmeleri değerlendiren Krueger, Türkiye'nin çok önemli bir ekonomik performans gösterdiğini kaydetti. Türk ekonomisinin adaptasyon yeteneği yüksek bir ekonomi olduğunun altını çizen Krueger, bu alanda yapısal reformların taşıdığı öneme dikkat çekti. IMF'nin yeni 3 yıllık stand-by anlaşması çerçevesinde Türkiye'ye 10 milyar dolar kredi desteği vereceğini ifade eden Krueger, AB üyeliğine yönelik çalışmaların, AB üyeliği olsun ya da olmasın Türkiye ekonomisi açısından gerekli olduğunu söyledi.

Türkiye'de son yıllarda yaşanan büyümenin, enflasyonun düşüşüyle birlikte meydana gelmiş olmasının büyük bir başarı olduğunu vurgulayan Krueger, hızlı gelişen ülkelerin yapısal reform yapmamaları halinde sıkıntı yaşadıkları uyarısında bulundu. Ekonomiler açısından istikrarın önemine de değinen Krueger, Türkiye'nin yakaladığı istikrar ortamını iyi değerlendirmesi gerektiğini ve enflasyon oranını sanayileşmiş ekonomiler seviyesi olan yüzde 2-4'lere indirmesinin işleri kolaylaştıracağını bildirdi. Krueger, enflasyonun düşürülmesinde Merkez Bankası'nın bağımsızlığının da çok önemli olduğunun altını çizdi. Konuşmasında finansal sektörün, hızlı büyüyen bir ekonomide sağlıklı olmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Krueger, bankacılık sektöründe yapılan reformların devam ettirilmesi ve sektörün hızla gelişen ekonomiye yanıt vermesi gerektiğini kaydetti. Yapılan reformlar sonrasında şeffaflığın sağlanmasının, vergi tabanının geliştirilip büyütülmesinin önemli olduğuna temas eden Krueger, sosyal güvenlik alanında yapılan reform sonucunda açığın 10 yıl içinde yüzde 7'den yüzde 1'in altına çekileceğini belirtti.

İşgücü piyasasının esnekleştirilmesini gündeme getiren Krueger, yüksek asgari ücretlerin yeni işe almalarda bir engelleyici olarak rol oynadığını ve kayıt dışına yönlendirdiğini ifade etti. Kayıt dışının da ihracat yapamadığını, ihracat potansiyelini ortadan kaldırdığını anlatan Krueger, istihdam üzerinde büyük yükler olduğunu, özellikle Avrupa ve ABD'ye göre çok yüksek bulunduğunu belirtti. Krueger, yabancı sermayenin Türkiye'ye gelişi konusunda çıkartılan kanuna ilave olarak, hukuki sistemin iş standardının geliştirilmesinin ihtiyaç olduğunu, esnek ücret sistemine geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Türkiye'nin şu ana kadar yapmış olduğu reformların etkili olduğunu bildiren Krueger, "Reformlar yapıldıkça, elde edilecek fayda artacak. Şimdi ileriye gitmenin tam zamanıdır. Önemli fırsat var. Bunlar hem AB için hem Türkiye'nin kendisi için faydalı olacak fırsatlardır" dedi.

En Çok Aranan Haberler