Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada; Başta kayısı olmak üzere sert çekirdekli meyve ağaçlarının yaprak, meyve tomurcuk ve sürgünlerini hastalandıran çil hastalığı büyük oranda verim kaybına ve kalite düşüklüğüne neden olduğu belirtildi.
Elazığ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Abdülmecit YAŞA; “Lekelenen yapraklar zamanla delinerek erken dökülür. Meyvelerde oluşan lekeler ise meyvenin büyümesini engeller ve pazar değerini büyük oranda düşürür.
Tomurcuklara bulaşan hastalık onların kurumasına neden olur. Sürgünlerde zamk çıkar ve küçük kanserler oluşur.
Bu hastalık ile mücadele yapılmaz ise % 30-60 oranında verim kaybına neden olur.
Hastalıkla mücadele için henüz canlanmakta olan tomurcukları korumak amacıyla, çiçek tomurcukları açılmadan önce (Pembe çiçek tomurcuğu döneminde) % 1’lik bordo bulamacı (100 lt suya 1 kg. göz taşı + 500 gr sönmemiş kireç) veya 100 lt. Suya 400 gr dozunda % 50 bakırlı ilaçlardan biriyle ilaçlama yapılmalıdır” dedi.
Ayrıntılı Bilgi almak için; Elazığ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğüne başvurunuz. İrtibat Telefonları : (0424) 241 17 17
Ajans23/Buşra KESKİN
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz