YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yaptığı Bakır Rölyefleri Yurt Dışına Gönderiyor

EYÜP ELEVÜLÜ - Antalya'da bakır işlemeciliği yapan 63 yaşındaki Nihat Taş, mesleğini gelecek nesillere aktarmak istiyor.

EYÜP ELEVÜLÜ - Antalya'da bakır işlemeciliği yapan 63 yaşındaki Nihat Taş, mesleğini gelecek nesillere aktarmak istiyor. Muratpaşa ilçesi Demirciler Çarşısı'nda bakırcılık yapan Erdal Demir ile çalışan Taş, mesleğin yaşatılması için mücadele ediyor. Nostaljik bir yaşam sunan bakırı sanatla buluşturan Taş, bakır üzerine yaptığı çok sayıda rölyef çalışmasından gelir sağlıyor. Yurt içi ve dışından ilgi gören eserlerini sergilerde vatandaşların beğenisine sunan Taş, çırak yetiştirmeyi de hedefliyor. İlkokul mezunu Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nefes aldığı sürece mesleğini sürdürmek istediğini söyledi. Evlilik sonrası eşine yapmak istediği bir işleme ile mesleğe adım attığını anlatan Taş, "1976 yılında evlendim. O dönemlerde maddi durumum iyi değildi. 1980 yılında eşime güzel bir şeyler sunabilmek için Osmanlı motiflerinden ahşap kalemlik yaptım. Sonrasında bakırla neler yapılabileceğini araştırdım" dedi. Bu sırada memleketi Burdur'daki bedelli askerler için hediyelik eşya yapmaya başladığını dile getiren Taş, böylece bakır ve metalle tanıştığını, ahşap ve kesme oymacılık yerine bakırın daha cazip geldiğini kaydetti. Böylece mesleğe başladığını ifade eden Taş, farklı illerde sürdürdürdüğü bakırcılığı 3 yıldır Antalya'da yaptığını, aynı mesleği yapan bir ailenin yanında çalışmalarını gerçekleştirdiğini söyledi. Taş, bugüne kadar yaklaşık 100 bakır tablo oluşturduğunu bildirerek, "Konya'da Osmanlı kültürünü yansıtan bir sergi açılmıştı. Benim de davet edildiğim sergide tüm tablolarım satıldı. Bu da beni çok mutlu etti" diye konuştu. - Eserlerini yurt dışına da gönderiyor Türkiye'nin yanı sıra farklı ülkelere de bakır üzerine oluşturduğu rölyefleri sattığını dile getiren Taş, "Bugüne kadar Makedonya, Azerbaycan, Rusya, Almanya, Yunanistan gibi pek çok ülkeye satış yaptım. Hala yurt dışından sipariş alıyorum. Ülkemize gelen turistler de burada beğendikleri çalışmalarımı satın alıyor" diye konuştu. Zaman zaman cezaevi ve halk eğitim merkezlerinde açılan kurslarda ders verdiğini kaydeden Taş, bundan sonra da benzer kurslara devam etmek istediğini, çünkü bu işi çok sevdiğini vurguladı. - Bakırcılığı yaşatmak istiyor Taş, kurslarda çırak yetiştirmeye çalıştığını ancak kazancın az olması dolayısıyla kimsenin bakır işlemeciliğine sıcak bakmadığına işaret ederek, şunları kaydetti: "İzimi takip edecek birisini arıyorum. Yetiştireceğim bir çırağın mesleği devam ettirmesini hayal ediyorum ancak yeni nesil çok çabuk para kazanma yoluna gidiyor. Kurslarda eğitim alanlar sanatı severek yapıyor ama para kazanılmayacağı gerekçesiyle işi bırakıyor. Umarım öğreteceğim kişi ben öldükten sonra bakırcılığı yaşatır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler