HABER

Yardımcı doçentlik kalkıyor mu? YÖK, yardımcı doçentlik için harekete geçti!

Yardımcı doçentliğin kaldırılması yönünde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifadeleri sonrasında YÖK harekete geçti. Cumhurbaşkanı, yardımcı doçentliğin birçok akademisyenin önünün kesildiğine vurgu yaptı. Peki yardımcı doçentlik kalkıyor mu? Yardımcı doçent nedir? Yardımcı doçentliğin kaldırılması ile kimler doçent olabiliyor?

Yardımcı doçentlik kalkıyor mu? YÖK, yardımcı doçentlik için harekete geçti!

Yardımcı doçentlik kalkıyor mu sorusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konu ile yaptığı açıklama sonrası sorulmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, İslam Dünyası Yükseköğretim Alanının Oluşturulması Toplantısı'nın açılış oturumunda yaptığı konuşmada, yardımcı doçentlikle ön kesildiğini, birçok ülkede böyle bir uygulamanın olmadığını söyleyerek konu ile ilgili olarak YÖK'ten çalışma yapılmasını istedi.

YARDIMCI DOÇENTLİK KALKIYOR MU?

Yardımcı doçentlik hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması sonrasında bu akademik ünvanın kaldırılacağı yönünde özellikle sosyal medyada konuşulmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, akademisyenlere yaptığı konuşmada yardımcı doçentliğin kaldırılması gerektiğine dair şu sözleri söyledi;

"Ülkemdeki rektörlerimizden de ricam var. YÖK Başkan'ımız ile de bunu konuşuyorum. Allah aşkına şu yardımcı doçentlik olayı nedir? Şunu bir gözden geçirin. Yardımcı doçentlikle ön kesiyoruz. Dünyanın kaç yerinde acaba yardımcı doçentlik var? Ben araştırdığım yerlerde doğrusu böyle bir mekanizma pek görmüyorum. Bunu birileri birilerini oyalamak için yapmışlar. Bu, gerçekten ilmiye sınıfına bir paravan, engel oluşturuyor. Bunu aşmamız lazım ve aşacağımıza inanıyorum. Türkiye'nin Yükseköğretim Sistemi, 184 üniversitesindeki 7,3 milyon öğrencisi, 75 bini doktoralı olmak üzere 150 bin akademisyeni ile güçlü bir yapıya sahip. YÖK'ün ülkemizin bu bilgi ve birikimini İslam ülkelerindeki yükseköğretim sistemleriyle paylaşması gerektiğini de düşünüyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuşması sonrasında sosyal medyada en çok konuşulan konu yardımcı doçentlik kalkıyor mu oldu. Çünkü doktorasını yapan birisi doçent olabilmek için yardımcı doçent olması ve aynı işlemleri ve prosedürleri doçent olması için de yapması gerekiyordu. Peki yardımcı doçent nedir? Kimler doçent olabilir? Doçent olmanın şartları nedir?

YARDIMCI DOÇENT NEDİR? GÖREV SÜRESİ NE KADARDIR?

Yardımcı Doçent, üniversitelerde öğretim üyesi kadrosunda görev yapan akademisyenlere verilen bir unvandır. Unvan, en az Doktora veya tıpta uzmanlık seviyesine sahip akademisyenlere üniversiteler tarafından verilir.

Yardımcı doçent atanmasından üniversitelerin kendi kriterleri olabileceği gibi bu şartların YÖK'ün belirlediği asgari kriterlerin altında olmaması gerekiyor. YÖK'ün yardımcı doçent atanma kriterleri; adayın akademik çalışmalarının, doçent veya profesör unvanına sahip 3 jüri tarafından değerlendirilmesini ve adayın başvurduğu alan ile ilgili fakülte, enstitü veya yüksek okul tarafından düzenlenen yabancı dil sınavından başarılı olmasıdır. Ancak üniversiteler, adaylardan, YÖK tarafından belirlenen bu şartların üzerinde ilave şartlar isteme hakkına sahiptir.

Yardımcı doçentliğin devam süresi mininum 2 yıldır. YÖK tarafından belirlenen maksimum süre ise 12 yıldır. Fakat bazı durumlarda 12 yılı geçen yardımcı doçentlik ünvanını sürdürülebileceğine dair mahkeme kararları vardır. Ayrıca yardımcı doçent unvanının devamı üniversitelerin senatosu tarafından verilen ilave bazı şartlara bağlı olabilir. Üniversite senatosu, belirli akademik katkılarda bulunması isteyebilir.

KİMLER DOÇENT OLABİLİR?

Doçent, üniversite akademik ünvanı olarak şu an yardımcı doçent ile profesör arasında yer almaktadır. Doçent olabilmek için, adayın doktora ya da tıpta uzmanlık derecesi alındıktan sonra kişinin lisansüstü çalışmalarına bağımlı kalmadan çalışma yapabildiğini ispat etmesi gerekir. Bu nedenle, yılda iki defa Üniversitelerarası Kurul başkanlığınca doçentlik sınavı açılmakta ve 3 ya da 5 kişiden oluşan jüri üyelerince adayın yaptığı çalışmalar incelenmektedir. Genelde branşa göre belirlenen asgari koşullar bulunmakta ve juri üyeleri tarafından bu koşulların sağlanıp sağlanmadığı öncelikli olarak kontrol edilmektedir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler