HABER

Yardımların denetimi önemli

ANKARA (İHA) - Rekabet Kurumu Başkanı Mustafa Parlak, rekabet politikasının önemli bir ayağı olan 'Devlet Yardımlarının Denetimi' sisteminin uygulamaya geçirilmesiyle, ülkenin dış yardım bakımından cazibesini artırmada önemli bir katkı sağlayacağını söyledi.

Parlak, TOBB ve Rekabet Kurumu tarafından organize edilen 'Rekabet Politikası ve Türkiye'de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi': Sektörel/Kurumsal ve Hukuki Çerçeve" konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, etkin bir rekabet hukuku ve politikasının, yatırım artışı için gereken ekonomik güven ortamının tesisinde, özellikle de yabancı sermaye açısından son derece belirleyici olduğunu söylerdi. Rekabet mevzuatına aykırı piyasa aksaklıklarının yatırımcıyı gelmekten doğrudan vazgeçiren önemli bir güvensizlik kaynağı olduğunu işaret eden Parlak, "Yerli-yabancı, kamu-özel ayrımı gözetmeksizin piyasalarda faaliyet gösteren tüm teşebbüslere eşit ve adil uygulanan bir rekabet mevzuatının varlığı, yabancı sermayenin bir ülkeye gitmek için aradığı koşulların başında gelmektedir" dedi.

Devletin ekonomiye en önemli müdahale araçlarından birinin de devlet yardımları olduğuna dikkat çeken Parlak, bu yardımların rekabet ve kaynakların dağılımını bozucu etkilerinden dolayı ülke çapında yardım alamayan sektör ve firmaların aleyhine bir durum oluşturduğunu, rekabette dezavantajlı duruma düşürdüğünü belirtti. Belli bir alanda rekabet gücünü artırmaya hizmet eden devlet yardımlarının sonuçta ulusal piyasalarda rekabeti bozucu etkiler yapabildiğini vurgulayan Parlak şunları kaydetti:
"Devlet yardımlarının denetimi, piyasalarda eşit ve adil rekabet koşulların sağlanması açısından son derece önemlidir. Devlet yardımları, teşebbüsler arasında ayrım yapılarak, rekabeti sınırlayıcı şekilde verilmemelidir. Rekabet politikası önemli bir ayağı olan 'Devlet Yardımlarının Denetimi' siteminin uygulamaya geçilmesinin, ülkenin dış yatırım bakımından cazibesini artırmasına önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Diğer yandan piyasaya giriş, başka bir deyişle bir sektöre yatırım yapılma kararı alınmasında, devletin eski kamu tekellerinin lehine bir uygulamada bulunmayacağı garantisi verilmesi önem taşımaktadır."

Parlak, ülkede son dönemde sağlanmış olan siyasi istikrarın da etkisiyle makro ekonomik dengelerin önemli iyileşmeler gösterdiğini; ancak yatırımların artırılması bakımından arzu edilen hedeflerin gerçekleştirilemediğinin bilindiğini söyledi.

Sempozyuma TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkınk katılıyor.

En Çok Aranan Haberler