YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Yargı Bağımsızlığı ve Yeni Anayasa" paneli

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, "Türkiye'de 3. güç artık yargı falan değil, kaygıdır" dedi.

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, "Türkiye'de 3. güç artık yargı falan değil, kaygıdır" dedi.

Anadolu Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü'nün düzenlediği, Tepebaşı Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yargı Bağımsızlığı ve Yeni Anayasa" panelinde konuşan Kocasakal, Türkiye'de bir yargı hazımsızlığının olduğunu öne sürerek, yasama ve yürütme içindeki ayrımın yerini yasama, yürütme ve kaygıya bıraktığını iddia etti.

"Türkiye'de 3. güç artık yargı falan değil, kaygıdır" diyen Kocasakal, şöyle konuştu

"Şimdi halkı suçlayamayız. 'Cahil halk, böyle yönetilin işte, vay efendim göbeğini kaşıyan adam' asla katılmıyorum. Bu halk şu anda uyuşturulmuş durumda. Türk halkının sağ duyusuna her zaman güvendim ve inandım. Hem başka bir halk mı ithal edeceksiniz buraya- Batarsak da bu halkla batarız, çıkarsak da bu halkla çıkarız. Siyasi iktidara oy verenlerin yüzde 49'unun tamamının cumhuriyete, Atatürk'e karşı olduğunu inanmıyorum. Burada suçlayacağımız kesim başkadır. Genetiği değiştirilmiş aydınlar var. Bunların genleriyle oynanmış. Asıl hesap veremeyecek olanlar bunlardır. İkincisi bunlar yetmiyormuş gibi bir de başımıza genetiği değiştirilmiş solcular çıktı. Şimdi bu halkı nasıl suçlarsınız- Çalışacağız, bıkmadan usanmadan halka doğruları anlatacağız. Bu tabloyu görmeden anayasa değişikliğine bir anlam vermek mümkün değil."

-"Egemenliğin organlar eliyle kullanacağını hükme bağlanmıştır"-

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu da "yeni anayasa" denildiğinde bazı şeylerin unutulmaması gerektiğini bildirdi.

Kanadoğlu, şunları söyledi:

"Milletvekilleri anayasanın 88. maddesine göre yemin ederler ve görevine başlarlar. O andın metninde doğrudan doğruya anayasaya 'sadakatten ayrılmayacağım yemini' vardır. 103. madde de Cumhurbaşkanı bu anayasaya bağlı kalacağına yemin etmiştir. Yeni anayasanın 6. maddesi çok net bir biçimde, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu belirttikten sonra, bu egemenliğin organlar eliyle kullanacağını hükme bağlamıştır. 'Kaynağını anayasadan almayan hiçbir devlet yetkisi, hiçbir organ ve kişi tarafından kullanılamaz' demiştir. Bu anayasaya yemin ederek bu göreve başlayan ve seçimde siyasi iktidar olduğu için, seçimi kazandığı için temsil kabiliyetini olduğunu söyleyen o siyasi iktidar bilerek, isteyerek kavramları, kuralları birbirine karıştırmıştır."

Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin de yargının bağımsız olmadığı yerde devletin bitiminin tartışılabileceğini iddia ederek, şunları kaydetti:

"Yargı bağımsızlığı çok kilit bir konudur. Kuvvet ayrılığına dayalıdır. Kişi özgürlüğü teminatı yargı bağımsızlığıdır. Dolayısıyla yargı bağımsızlığını sağlamadan, içselleştirmeden somutlaştırmadan bunlarla ilgili düzenleme yapılmadan, özel yetkili mahkemeler kaldırılmadan bize göre anayasanın tartışılması son derece sıkıntılı."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler