Antalya 3. İdare Mahkemesi, CHP yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi’nin bir uygulamasının daha yürütmesini durdurdu. Mahkeme, Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki Büyükşehir Belediyesi yeni hizmet binasının bulunduğu bölgenin ticari alana dönüştürülmesine izin vermedi. Mahkeme, meclis karanının yürütmesini durdurdu. Mahkeme kararının gerekçesini; ‘hukuka aykırılık, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabilecek olması, şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine, kamu yararına ve imar mevzuatına aykırılık’ olarak açıkladı.
Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi 18 Aralık 2009 tarihli oturumunda yeni hizmet binasını görüştü. İmar planlarında belediye hizmet alanı olarak görülen yer merkezi iş alanına dönüştürüldü. Böylece alan, üzerindeki belediye hizmet binasının satışını olanaklı hale getirmek için ticarileştirilmiş oldu. AK Parti grubunun itirazlarına rağmen karar CHP ve MHP gruplarının destek vermesiyle meclisten geçti. İtirazları dikkate alınmayan AK Parti grubu ise kamunun zarara uğratıldığı gerekçesiyle meclis kararını yargıya taşıdı. AK Partili meclis üyeleri Zeki Çivik, Murtaza Tamyürek, Zafer Yörük ve Yaşar Tabur’un Antalya 3. İdare Mahkemesi’nde ‘yürütmenin durdurulması’ için açtığı dava sonuçlandı. Meclis üyelerinin itirazlarını haklı bulan mahkeme Büyükşehir Belediyesi’ne ait yeni hizmet binası alanının 1/5 bin, 1/25 bin ve 1/binlik planlarında değişiklik yapılması kararının yürütmesini durdurdu. Mahkeme bu kararıyla, belediye hizmet alanının ticari alana dönüştürülmesine izin vermedi. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden 3 bilim insanının hazırladığı bilirkişi raporunu da dikkate alarak hareket eden mahkeme kararına gerekçe olarak; ‘hukuka aykırılık, meclis kararının uygulanması halinde telafisi güç zararların doğabilecek olması, şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine, kamu yararına ve imar mevzuatına aykırılık’ gibi maddeleri sıraladı.
Meclis kararını yargıya taşıyan Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin AK Partili meclis üyelerinden Yaşar Tabur, “Akaydın göreve gelince belediyenin gayri menkullerini satışa çıkardı. Burayı satabilmek için de plan tadilatı yaptı. Ancak buna mahkeme ‘dur’ dedi.” değerlendirmesinde bulundu. Mustafa Akaydın’ın 2010 yılı içinde Büyükşehir Belediyesi’nin 122 gayri menkulünü sattığını belirten Tabur, Antalya 3. İdare Mahkemesi’nin bu kararıyla kamunun zarara uğratılmasının önüne geçtiğini savundu. Yaşar Tabur, ‘miras yedi’ benzetmesinde bulunduğu Akaydın’la ilgili, "Yaptığı bütün işler yargıdan dönüyor. Bu yapılanların yasal olmadığının kanıtıdır.” dedi. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ‘baraka’ olarak tabir ettiği binalarda hizmet verdiğini dile getiren Tabur, "Dilerim Mustafa Akaydın, mahkeme kararından sonra yarım bıraktığı belediye binasını tamamlar ve hizmet verir hale getirir." diye konuştu.
Menderes Türel döneminde inşaatına başlanan Antalya Büyükşehir Belediyesi yeni hizmet binasının yapımı 29 Mart 2009 yerel seçimlerinin ardından durdurulmuştu. Mustafa Akaydın göreve geldikten sonra binayı satma kararı almıştı. Bu düşüncesinin her fırsatta dile getiren Akaydın, kısa süre önce satıştan vazgeçtiğini ve binayı tamamlayıp kullanacağını açıklamıştı. Akaydın, bu karar değişikliğinin gerekçesini ise açıklamamıştı. Belediye 2,5 yıldır atıl vaziyetteki binayı tamamlamak için 19 Ağustos Cuma günü ihale düzenliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz