HABER

"Yargı hedef haline getiriliyor"

ANKARA (ANKA) – YARSAV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın türban serbestliği konusunda gelen tepkilerin ardından yasama ve yürütme organlarının üstünlüğüyle ilgili açıklamasına tepki gösterdi. Eminağaoğlu, "Siyasi iktidar kendisini üstün görme anlayışından vazgeçmeli, hukukun üstünlüğünün esas olduğunu, bir hukuk devletinde çoğunluk iktidarının bile yapmaya gücünün yetmeyeceği konuların bulunduğunu unutmamalı,

gerçekleştirilmesinin hukuken olanaksız olduğu konularda gereksiz beklentiler ve gerilimler yaratmamalıdır" dedi.

Eminağaoğlu yaptığı açıklamada, yasama ve yürütme organlarının üstünlüğünden bahseden Başbakan Erdoğan'ın yargı organlarına ve görevlilerine yönelik sarfedilmemesi gereken söylemlerde bulunduğunu kaydetti. Siyasi iktidarın ifade özgürlüğü anlayışının, değiştiremeyeceği ve uymak zorunda olduğu yargı kararlarını ortadan kaldırmaya eylem ve söylemleriyle zemin hazırlamak ve bu konudaki uyarıları dışlamak olmaması gerektiğini ifade eden Ağaoğlu, şunları kaydetti:

-"YARGI ORGANLARI HEDEF HALİNE GETİRİLMEMELİ"-
"Yasama ve yürütme organlarını, mutlak ve denetimsiz üstün güç olarak görme anlayışı, bu çağdan önce terkedilmiştir. Yargı organları, yasama ve yürütme organlarının isteklerine uygun hareket ederek bu doğrultuda karar veren organlar değildir. Siyasi irade bu gerçekleri görmeli, yargı organları ile arasında sorun yaratmaktan, hukuk ve demokrasi dışı söylemleri için yargı organlarını hedef haline getirmekten kavgacı tutum ve davranışlardan vazgeçmelidir."
Cumhuriyetin temel niteliklerini düzenleyen Anayasa'nın 2. maddesinin "değiştirilemeyeceği ve değiştirilmesinin de teklif edilemeyeceği"nin tartışmasız olduğunu vurgulayan Ağaoğlu, bu sınırlayıcı kuralın, hem "2. maddenin değiştirilemezliğini hem de bir başka maddeye yapılacak ek veya değişikliklerle 2. maddenin alanının daraltılamayacağını" kapsadığını belirtti. Eminağaoğlu, teklif edilemeyecek bir anayasa değişikliğinin teklif edilmesi durumunun, anayasa Mahkemesi'nce Anayasa değişikliklerinin "teklif" yönünden şeklen denetlenebileceğinin gözetilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

-"YARGI, YASAMA VE YÜRÜTME ORGANLARI KARŞISINDA EDİLGEN KONUMA DÜŞÜRÜLMEYE ÇALIŞILIYOR"-

"Kamuoyu gereksiz yere meşgul edilmemeli ve gerilim ortamı yaratılmamalıdır. Ancak siyasi irade, kendisine hukuksal doğruları hatırlatan ve kamuoyunu bilgilendiren yargı organları ve mensuplarına karşı saldırgan söylemlerde bulunmakta ve bu durum artık süreklilik arzetmektedir. Bununla da yetinmeyen siyasi irade, yargının sitemdeki konumundan uzaklaştırılmasını amaçlamakta ve bu yoldaki çalışmalarını hızlandırmaktadır. Bu bağlamda siyasi irade, yargı organlarını yasama ve yürütme organları karşısında edilgen bir konuma düşürme amacını aylardır kamuoyunu meşgul eden taslak anayasa metnine de açıkça taşımıştır. Erkler ayrılığı sisteminin daha sağlıklı işleyebilmesi için yargının bütün mevcut sorunlarını çözmek yerine, yürütme organınca biçim verilecek bir duruma sürüklenmek istenmesi, sonuçta demokrasinin varlık sorununu ortaya çıkarabilecektir."

Eminağaoğlu, siyasi iktidarın kendisini üstün görme anlayışından vazgeçmesi, hukukun üstünlüğünün esas olduğunu kabul etmesi gerektiğini ifade ederek, "Bir hukuk devletinde çoğunluk iktidarının bile yapmaya gücünün yetmeyeceği konuların bulunduğunu unutmamalı, gerçekleştirilmesinin hukuken olanaksız olduğu konularda gereksiz beklentiler ve gerilimler yaratmamalıdır" dedi.

En Çok Aranan Haberler