ANKARA (İHA) - Avrupa Birliği uzmanları, Türkiye'nin 2004 Aralık ayına kadar yargı reformlarını tamamlaması gerektiğini ifade ederken, Türkiye'nin AB'ye uyumdaki en büyük sıkıntısının bölgesel gelir farklılıkları olduğunun üzerinde durdular.
AB Genel Sekreterliği yetkilileri, Kopenhag Zirvesi sonrası Türkiye'ye verilen Aralık 2004 tarihinin, şimdiye kadar verilen en kesin tarih olduğunu belirterek, AB'ye üye ülkelerin Türkiye'ye verdikleri tek mesajın, 'Kopenhag Kriterleri yerine getirilir ve yargıda reformlar hayata geçirilirse size 2004'te vize vereceğiz" olduğunu savundular.
Yetkililer, Türkiye'nin önem vermesi gereken konunun yargı reformları olduğunu bildirirken, bu reformları şu başlıklar altında topladılar:
"- Yargının hızlandırılması, karar aşamalarının çabuklaştırılması.
- Devlet Güvenlik Mahkemeleri kanunlarının tekrar gözden geçilmesi.
- İhtisas mahkemeleri ile bölge ve ara mahkemelerinin kurulması."
Revize edilmesi gündemde olan ulusal programda, siyasi kriterlerin revize edilmesine gerek görülmediğini savunan uzmanlar, hazırlanması planlanan ulusal paketin somut takvimlere dayalı bir program hazırlanmasının planlandığı vurgulandı. Uzmanlar, özellikle Türk Ceza Kanunu, Toplantı, Gösteri ve Yürüyüş Kanunu, Basın Kanunu ile Adli Tıbbın Modernize Edilmesi ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Kanunları'nda değişiklikler yapılmasının gündemde olduğunu belirttiler.
TÜRKİYE'NİN AB'YE UYUMUNDAKİ EN BÜYÜK ZORLUK BÖLGESEL GELİR FARKLILIKLARI Uzmanlar, bu revizyonların gerçekleşmesi halinde Katılım Ortaklığı'nda yer almayacağını, gerçekleşmemesi halinde ise, ulusal programda somut bir takvime bağlanarak gerçekleşme taahhüdünde bulunacağına da dikkati çektiler. Diğer bir konu olan ana dilde eğitimin uygulanması konusunda yeni ulusal programda nasıl bir tavır alınacağı da henüz belli değil. Uzmanlar, Kopenhag Kriterleri'nin uygulanmasında AB'nin rahatsızlığını dile getirdiği TSK ve MGK konusunda bir sıkıntı olmayacağını da savundular.
AB Genel Sekreterliği yetkilileri, Türkiye'nin AB'ye uyumunda yaşayacağı en büyük iki sıkıntının, bölgesel gelir farklılıkları ve çevre olacağını ifade ettiler. Türkiye'nin AB hedeflerinin sadece yüzde 50'sini gerçekleştirebildiği hatırlatılırken, gelir farklılıklarının ortadan kaldırılması konusunda Türkiye'nin büyük sıkıntılar yaşayacağı savunuldu. Uzmanlar, Türkiye'nin çevre konusunda istenilen seviyeye gelemediğini de ifade ederek, bir an önce Avrupa normlarına uygun tedbirlerin alınmasında yarar olacağını söylediler. Türkiye'nin AB normlarını yakalama konusunda yapılması gerekenlerden birinin de kamu kurumlarının yeniden yapılandırılması olacağını ifade eden AB Genel Sekreterliği yetkilileri, teşkilat yapısının güçlendirilmesi gerektiği ve sekreterlik çalışanlarının ücretlerinin makul seviyelere getirilmesi üzerinde durdular.
Edinilen bilgilere göre, AB Genel Sekreterliği görevinden ayrılan Volkan Vural'ın bu konu için Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır'a teklif götürdüğü öğrenildi.