HABER

Yargıçtan “Ermeni soykırımı” kararı

Arjantili yargıç Norberto Oyarbide’nin “Türkiye, Ermeni halkına karşı soykırım suçu işledi” yönündeki kararı, Arjantin’de yankı buldu.

BUENOS AİRES (ANKA) – Güney Amerika ülkelerinden Arjantin’de yargıç Norberto Oyarbide’nin, “Türk devletinin Ermeni halkına karşı soykırım suçu işlediği” yönündeki kararı, 120 bin Ermeni’nin yaşadığı bu ülkede yankı buldu. El Clarin gazetesi, kararı “görülmemiş” olarak niteleyerek yargıca, “BM ile Fransa, Belçika ve Ermenistan hükümetlerinin bol belge gönderdikleri”ni belirtirken, La Nacion, kararın “ceza etkisinin olmayacağı”nı ancak, “başka uluslararası forumlarda emsal olarak kullanılabileceği”ne vurgu yaptı.

Arjantin’in büyük gazetelerinden El Clarin, yargıç Oyarbide’nin, 2000 yılında, akrabaları “soykırım kurbanları” olduğu öne sürülen Ermeni kökenli Gregorio Hairabedyan’ın başvurusu üzerine başlatılan yargı sürecinin sonucunda “Türk devleti, 1915-1923 yılları arasında Ermeni halkına karşı soykırım suçu işledi” yönündeki kararına dikkat çektiği haberinde Türkiye’nin “soykırım” iddiasını kabul etmediğini belirterek, kabul etse on binlerce yasal başvuru ve toprak taleplerinin olacağını öne sürdü.

“Hayatta kalanlar ve kurbanların” yakınlarının ifadelerini alan yargıç Oyarbide’nin, Türk hükümetine yazı yazdığını ancak yanıt alamadığını kaydeden gazete, yargıcın başvurduğu kimi ülkelerin, “teknik gerekçeler”le talebini karşılamazken, BM ile Fransa, Belçika ve Ermenistan hükümetlerinden “bol belge” geldiğini yazdı.

El Clarin, diğer bir haberinde Ermenistan ve Arjantin’deki Ermeni topluluğunun olumlu tepkilerini yansıtırken, “Tarihi karar”, “çok etkileyici” gibi değerlendirmelerine yer verdikten sonra, “Şimdiye kadar (parlamentoların) kararlar vardı ancak, artık hukuki bir temel var” değerlendirmesini de aktardı.

La Nacion ise, yargıcın kararının “ceza etkisi olmasa da davacılara, başka uluslararası forumlarda emsal olarak kullanma olanağını sağlayacağı” yorumunu yaptığı haberinde yargıcın, bilgi ve belge istediği ülkelerin arasında İngiltere, ABD, Almanya ve Vatikan’ı saydı. Gazete, Almanya ve Vatikan’ın, tarihi ve siyasi arşivlerini kullandırdıklarını kaydetti.(ANKA)

En Çok Aranan Haberler