HABER

Yargıda yükselen sessiz çığlık

Hakim, savcı ve adli personele her ay sonunda ödenmesi gereken15 liralık keşif yolluklarının iki yıldır ödenmemesine tepkiler büyüyor.

Havuzda biriken ve bir banka hesabında tutulan keşif yollukları 53 milyon lirayı geçti. Biriken bu paraların nasıl kullınılacağı ise hala belirsiz.

Hakim ve savcıları isyan ettiren keşif yollukları yılan hikayesine döndü. Adli personele 2008 yılının Ekim ayından bu yana ödenmeyen ve bir havuzda biriken yollukları 53 trilyon lirayı aştı. Yollukların ödenip ödenmeyeceği ve nereye aktarılacağı ise merak konusu. Yargı mensuplarının üyesi olduğu adalet.org sitesinden yükselen tepki ise çığ gibi büyüyor. Hakim ve savcıların tepki gösterdiği kurumlar arasında YAR-SAV da var. Yargı mensupları; 'Soyut konularda bile tepki göstereren Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin suskun kalmasını anlayamıyoruz.' diyor.

İşte yargı mensuplarının bile içinden çıkamadığı ve çözüm beklediği keşif yolluklarının kesilmesine gösterdikleri tepkiler ve çözüm önerileri:

'Adalet Bakanlığı yetkililerince; 3717 sayılı yasa yerine, keşif ücretleri ile ilgili yeni bir yasa taslağı hazırlandığı, keşif ücretlerinin Maliye Bakanlığı veznelerine yatırılacağı ve göreve gidenlerin de genel bütçeden yolluk olarak ödenmesinin düzenlendiği tasarının Maliye Bakanlığı'na gönderileceği belirtilmiştir. Yine Bakanlık yetkilileri, 3717 sayılı yasa kapsamında 2008/Ekim ayından bu yana banka hesaplarında biriken yaklaşık 53 trilyon TL havuz parasının yukarıda belirtilen yasa tasarısına geçici madde olarak eklenerek, fiilen görev yapanlara eşit şekilde dağıtımını düzenleyecek taslak çalışmaların devam ettiğini ifade etmişlerdir...'

'HERKESE ÖDENSİN'
Sorun herkese kendi parasının kesilen diğer yarısı tam olarak ödenerek çözülebilir. O tarihte meslekte olmayan niye pay alacak.? Biraz vicdan.
Yasa keşif yolluğunun 1/2 sini kesin ve kalanını havuza yatırın, onu da (%10 bakanlık personeli, % 90 tüm personele dağıtın) diyordu. Anayasa Mahkemesi iptal edince ne oldu? Saçma sapan '1/2 sini kesin' maddesi kaldı. Anayasa Mahkemesi dedi ki 1/2 yi daha adaletli paylaştıracak bir yasa yapana kadar 1 sene sonra kararım yürürlüğe girmeli.
Yasa koyucu ne yaptı? Hiçbir şey. İki yıl geçti yeni yasa çıkmadı.

Peki bürokratlarımız ne yaptı?

1- Yeni yasa yapılır düşüncesiyle para kesmeye devam dediler. Yasadışı bir uygulamayla 'parayı kesin, bizim vereceğimiz talimatla ödemesi yapılabilecek bir hesaba yatırmaya devam edin' dediler..

2- Yeni yasa yapılamayınca paraya baktılar ve iade etmeye kıyamadılar. ATGV'ye mi aktarsak, bütçeye mi alsak, ATGV'ye personel karşı.

Bütçe işi hiç olmaz, çünkü para elimizden uçar gider.

3- Acaba tüm personele mi dağıtsak? Neden? Neden kişinin parası kesilip başkalarına pay edilir? Ölmüş müdür? Bu bir miras paylaşımı mıdır? Yarın da birisi yasadışı olarak 'tüm personelden 500 TL kesin, herkese eşit dağıtın' derse? Madem bürokratlar bu parayı aldıkları hak sahiplerine ödemeye yanaşmıyorlar.

Bir anket yapılsın ve kesilen 1/2'ler ile ne yapılacağı sorulsun. Benim önerim, paranın emeklilikle ilgili bir fon kurulup, herkesin kendi adına ATEV veya benzeri bir oluşumla değerlendirilmesi. (Ama iade edilmeyecekse ve kişilerin rızası alınarak) Bu oluşumda da katkıyı sağlayan personel adına belli bir yüzde aktarılır, kalan kısım diğer personel arasında emekliliğe ek katkı sağlayacak şekilde değerlendirilebilir.

BEBEĞİMİ DÜŞÜRÜYORDUM

İlk görev yerimde sabah 10'da keşif için yola çıktık, dönüş saatimiz 23.00. Yolları anlatacak kelime bulamıyorum. Üstelik keşif mahallinde kar yağmaya başladı. Sabaha kadar uyuyamadım. Doktora gitiğimde bebeğimi düşürüyor olduğumu öğrendim. Yapılan keşifler, otopsiler keyif ve gelir yolu değildir. Ödenen ücretler kuru temizlemeye bile yetmez.

CESETLERLE UĞRAŞMAK

Gece yarılarında boynunda ip, karnında bıçak paramparça cesetleri görmek. Tarafları sakinleştirmek kolay mı? Nedir bunun maddi karşılığı...15 liralık yolluklara göz dikenler bir kez daha düşünsün...

SİZLERDE VİCDAN VAR MI?

'Hİçbİr dayanağı olmayan 'kesin' talimatına göre kesilen ve dağda kırda bayırda keşif yapılarak kazanılan parayı bütçeye akatarmayı düşünenlere sormak lazım sizde vicdan var mı? Bir de yollukta üst limit 531.00 TL geçemezmiş. Farklı olsalar bile doktorun aldığı döner sermayde kısıtlama yok. Vali, vali yardımcısı ve kaymakamların başkanlık ettikleri birlik ve vakıflar ile diğer kuruluşlar nedeniye aldıkları haklarda yok.

PARAMIZI VERİN

Yol gideri denen yasal hakkımız yarım kalan aşklar gibi. Yarım kalan '1/2 kesin' cümlesi yüzünden kesiliyor. Bize karşılık verilmeli. Haklısın denilmeli. Paramızı verin. Yetti artık!

YAR-SAV NEREDE?

YAR-SAV, YAR-SAV diyorsunuz işte YAR-SAV için çalışılabilecek çok güzel bir konu niye sesi çıkmıyor?
Hakim ve savcıların haklarını savunmak için kurulmadı mı?

GECE YARISI OTOPSİ!

Gece yarısı kokmuş cesede otopsiye giden Meriç kıyısındaki savcı ve katibin yolluğu ile saatlerce dağlarda arazi keşfi yapmaya giden Fırat kıyısındaki hakim/savcı, katip ve mübaşirin yolluğunun, bazen canı pahasına hacze giden icra memurunun hakkının iade edilmesinden yanayım... 1/2'si niye kesilsin? Bu konu cadı kazanına döndü ama bir yetkili kişi çıkıp da açıklama yapmıyor. Bazıları, toplanan paraların eşit olarak adalet personeline dağıtılacağını, bazıları, adalet personelinin zaten havuz parası almamaları sebebiyle denge tazminatı aldıklarını, bu yüzden paraların sadece hakim ve savcılara dağıtılacağını, bazıları ise, toplanan paranın Adalet Bakanlığı tarafından veya Maliye Bakanlığı tarafından kendi uhdelerine gelir kaydetmeye çalıştıklarını söylüyor.

HUKUKSUZ

KeŞİf ücretlerinin düşürülerek kaldırılması hukuksuzluktur. 45 lira olan keşif 15 liraya düşürülüyor. Havuz da kaldırılıyor. Eğer kaldırılacaksa keşif ücretleri yapılan işin önemi ve saygınlığına göre düzenlenmeli. Otopsi ve fethi kabir gibi zor ve zaman alıcı işlerde 100 sair işlerde 60-70 lira olmalı.

DÖNER SERMAYE DE KALKSIN

Tüm kurumlardan döner sermaye adı altında toplanan ücretler kaldırıldığı takdirde keşif ücretleri de kaldırılsın ...(Akşam)

En Çok Aranan Haberler