İSTANBUL (İHA) - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından hazırlanan "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Adil Yargılanma İlkesi Işığında Hukuk Devleti ve Yargı Reformu: Anayasa Hukuku, İdare Hukuku ve Ceza Hukuku Açısından" başlıklı rapor, bugün açıklandı. Raporda, toplumun, genel olarak yargı ve adaletin işleyişinden memnun olmadığı belirtildi.
Parlamento İşleri Komisyonu'nda faaliyet gösteren Siyasi Kriterler Çalışma Grubu çerçevesinde, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süheyl Batum'un koordinatörlüğünde Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Yenisey, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celal Erkut ile Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel İnceoğlu tarafından hazırlanan rapor, Swissotel'de düzenlenen bir toplantıyla açıklandı. Batum tarafından okunan ve "Bu ülkede adalet yok" gibi düşüncelerin halk arasında çok yaygın biçimde dile getirildiğinin belirtildiği raporda, bu sözlerin yargıya duyulan güvenin azalmasına neden olduğu savunuldu.
Raporda, yargıya duyulan güvenin azalmasının toplumsal yaşamda yol açtığı en büyük tehlikelerden birinin, kişilerin uyuşmazlıklarını yargıyla görmekten çok, başka yollara yönelmeleri tehlikesini getirmesi olduğu belirtilerek, "Türkiye'de hukuk devleti anlayışı ve etkin bir yargılama faaliyetinin 'onsuz olmaz' koşulları olarak kabul edilen hususların eksik olması, hukuk devletine olan güveni sarsmaktadır. Yargılama hizmetinin iyi işlemediği kanaati, Türkiye'de en yaygın düşüncelerden biri haline gelmiştir. Özellikle ekonomik yaşamın gereksinimi olan hızlı ve adil yargılama gerçekleşmeyince 'çek, senet mafyası ve tahsil çeteleri' dediğimiz, yasadışı gruplar, yol ve yöntemler ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, yargıya güvenin azalmasında, hakim ve savcıların bağımsızlıkları ve tarafsızlıklarının tartışma konusu yapılması ve siyasal etki, baskı ve tartışmalar altında kalmaları, yargılamanın yavaş işlemesi, teknik sorunların giderilememesi, personel sorunları, maaşlar, çalışma koşulları gibi nedenler etkili olmuştur" denildi.