YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yargıtay, 905 Dosyayı Kanun Yararına Bozdu

Adalet Bakanlığı verilerine göre 2011 yılında ceza yargılamasında kanun yararına bozma taleplerinden 905'i Yargıtay tarafından...

Adalet Bakanlığı verilerine göre 2011 yılında ceza yargılamasında kanun yararına bozma taleplerinden 905'i Yargıtay tarafından bozuldu. 194 dosyanın bozma talebi ise reddedildi.

1086 Sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 427'nci maddesi uyarınca, hukuk mahkemelerince kesin olarak verilen hükümlerle, niteliği bakımından yürürlükteki hukuka aykırı bir sonucu ifade eden ve Yargıtay'ca (ya da idari yargı yönünden Danıştay'ca) incelenmeksizin kesinleşmiş bulunan hükümlere karşı kanun yararına temyiz yoluna başvurulması işlemleri Adalet Bakanlığı tarafından yürütülüyor.

Bu kapsamda yıllar itibariyle kanun yararına temyiz işlemleri şöyle: "Açılan dosya sayısı 673, eksik tebligat 16, bakanlık gerekçeli ret 680, Yargıtay'a yazılan 142, kanun yararına bozulan 125."

5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 309'uncu maddesi uyarınca, kesin olarak verilen hükümlerle, niteliği bakımından yürürlükteki hukuka aykırı bir sonucu ifade eden ve Yargıtay incelemesinden geçmeksizin kesinleşmiş olan hükümlere karşı kanun yararına bozma talebinde bulunulmasına ilişkin işlemler yürütülüyor.

2011 yılında devir bin 715, gelen 10 bin 751 olmak üzere toplam 12 bin 466. Yargıtay'a gidilmeyen 7 bin 906, Yargıtay'a gidilen 2 bin 106.

2011 yılında ceza yargılamasında kanun yararına bozma taleplerinden Yargıtay'dan dönenlerin sonuç bilgileri ise şunlar: Bozma 905, red 194, toplam bin 99.

Adalet Bakanlığı'nın 'kanun yararına bozma taleplerinde uyulması gereken usul ve esaslar' konulu genelgesinde, hâkim veya mahkeme tarafından verilen ve istinaf veya temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşen karar veya hükümlere karşı başvurulan olağanüstü bir kanun yolu olduğu ifade ediliyor.

Genelgede, bu olağanüstü kanun yolu ile kanunların eşit biçimde uygulanması, Yargıtay denetiminden geçmeden kesinleşen kararlardaki hukuka aykırılıkların giderilmesi, Yargıtay’ın kanunları yorumlayarak içtihat birliğini oluşturmak görevini yerine getirmesinin sağlanmasının amaçlandığı dile getiriliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler