Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesinin anayasanın teminatı altında olduğunu söyledi. Kaynak, yargısı bağımsız olmayan ülkelerin özgür ülkeler olamayacağını kaydetti.
Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde düzenlenen “Hukuk Devleti ve Yargı Bağımsızlığı” konulu bir konferans düzenlendi. SDÜ Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferansa konuşmacı olarak katılan Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, devlet ve hukuk kavramını birbirinden ayırmanın zor olduğunu söyledi. Kaynak, “Ama bunu ayırmak gerekiyor. Her canlı diğer bir canlının yaşmasını veya hayatının sona ermesini sağlar. Bu sistem bu şekilde devam ettiği sürece hukuk vazgeçilmezdir. Hukuk devleti vatandaşa güven sağlar. Devletin varlık nedeni insana hizmet etmektir." dedi.
Devletin eylemlerinin hukuka ve yargı denetimine açık olması gerektiğini belirten Nazım Kaynak, “Anayasamızın 2. maddesinde ülkemizin hukuk devleti olduğu belirtilmektedir. Hukuk devleti durağan devlet değil gelişen bir devlettir. Devletin güvenilebilir olması hukuk devletinin gereğidir.” şeklinde konuştu.
Devleti de yargılayacak bağımsız bir hukuk sisteminin olması gerektiğinin altını çizen Kaynak sözlerini şöyle sürdürdü: “Mahkemeler her türlü baskı ve etkiden uzaksa hukuk devleti işliyor demektir. Yargı bağımsızlığı yargıç güvencesi, anayasamızda açıkça beyan edilmiştir. Ülkemizde yargı çevremizdeki birçok ülkeye göre bağımsızdır. Yargısı bağımsız olmayan ülkeler özgür ülkeler değildir. Yargı tarafsızdır.”
Hukuk devleti ile ilgili derin analizlerin yapılması gerektiğini belirten SDÜ Rektörü İbicioğlu da hukuk devletinde herkese eşit adaletin sağlanması gerektiğine işaret etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz