Devletin bir kurumu olan Yargıtay, anayasal hükümet sistemi dâhilinde son derece önemli bir role sahiptir. Yüksek yargı organı olarak görev yapan Yargıtay, güçler ayrılığı idare modelindeki araştırma makamının kıymetli bir mekanizması olarak da tanımlanabilir. Adli yargı alanına giren konularda temyiz incelemeleri yapan yüksek bir yargı makamıdır. Bu makamda devam eden davalar ve işlemde olan dosyalar farklı yollardan takip edebilmektedir.
Yargıtay’daki dosyam hangi durumda diye merak eden kişilerin kullanabileceği birkaç yol vardır. Bir kişi Yargıtay dosya sorgulamasını çeşitli yollardan yapabilir. Hem şahsen başvuru yaparak hem de online olarak sorgulama yapabilmek mümkün olur. Bir dosya Yargıtay’da ise çeşitli aşamalarda bulunuyor olabilir. Sorgulama yapılırken çıkan bazı dosya durumu aşamaları ve anlamları şunlardır:
e-Devlet Yargıtay dosya sorgulaması yapmak için öncelikle kimlik numarası ve kişiye özel e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapmalıdır. Şifresi olmayan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları en yakın PTT şubesine başvuru yaparak şifre temin edebilirler. Sisteme mobil uygulamadan ya da resmî internet sitesi üzerinden giriş yapıldıktan sonra açılan ekrandaki sorgulama sayfasına Adalet Bakanlığı yazılır.
Çıkan arama sonuçları içinden "Dava Dosyası Sorgulama" kısmı tıklanır ve Yargıtay’da bulunan dava dosyalarının tamamı görüntülenir. Birkaç dakika içinde sorgulaması yapılan davalar belli bir süre farklı aşamalardan geçer. Yargıtay sorgulaması e-Devlet üzerinden olduğu gibi UYAP (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi) aracılığı ile de yapılabilir. Dosya durumu sorgulandıktan sonra eğer sonuç hakkında memnun olunmadıysa itirazda bulunulabilir. İtirazla uygun gerekçelerle Hukuk Genel Kurulu ve Ceza Genel Kurulu kararları dışında olmak üzere yapılabilir. Vatandaşların dosyaları ile ilgili sonuçlar içinde Yargıtay daire kararlarına itiraz etme hakkı vardır.
Yargıtay dosya süreci yaklaşık 3 ya da 15 gün arasıdır. İlam incelemesi sürecinde dosya en fazla 15 gün inceleme aşamasında kalır. Bazı durumlarda bazı dosyalara öncelik verilir. Öncelik isteyen taraf ya da onun vekili olan kişi öncelikli isteme gerekçesi olan mazeretini net olarak belirten bir dilekçe yazmalıdır. Yazılan dilekçeyi, dosyasının bulunduğu daireye teslim ederek başvuruda bulunmalıdır. İlgili daire dilekçeyi değerlendirir ve gerekçeyi uygun görürse işlemi öncelikli işleme tabi tutulur.