5 turda tamamlanamayan seçimler adli tatil sonuna kaldı.
Yargıtay’da yeni üyelerin seçilmesinin ardından eski ve yeni üyeler arasında özellikle seçimlerde yeni üyelerin blok halinde oy kullanmaları nedeniyle sessiz bir gerilim yaşanıyor. Yeni atanan 160 üyenin blok olarak oy kullandığı yorumları Yargıtay kulislerinde dillendirilirken, 4. Ceza Dairesi Başkanlığı seçimlerinde 5. turda da sonuç çıkmayınca, seçimler adli tatil sonrasına bırakıldı.
Yargıtay Kanunu’na göre daire başkanlarının görev süreleri dört yıl. Süresi bitenler yeniden seçilebilir. Yargıtay 4. Ceza Dairesi Başkanı Osman Yaşar da görev süresi dolunca yeniden başkanlık için aday oldu. Daire Başkanlığına tek aday olan Yaşar için 2 gündür Yargıtay’da seçim yapılmasına rağmen salt çoğunluk olan 194 üyenin oyu bir türlü bulunamadı.
-194 OY BULUNAMADI-
Yargıtay’da sandık başına giden üyelerden birinci turda tek aday Yaşar’a, 169 oy çıktı. Bu turda 111 oy boş çıkarken, 20 oyda geçersiz sayıldı.
194 üyenin oyunun bulunamadığı seçimlerin diğer turlarından ise şu sonuç çıktı:
“2. tur; 161 geçerli oy, 124 boş oy, 25 geçersiz oy. 3. tur; 167 geçerli, 126 boş oy, 14 geçersiz oy. 4. tur; 156 geçerli oy, 124 boş oy, 17 geçersiz oy. 5. tur; 156 geçerli oy, 109 boş oy, 20 geçersiz oy.”
Salt çoğunluk olan 194 oy bulunamayınca adli tatilin başlamasına bir hafta olmasına karşın seçimler adli tatil sonuna yani Eylül ayına bırakıldı.
Bu sonuçlar karşısında Yargıtay’da yeni seçilen 160 üyenin bütün seçimlerde blok halinde oy kullandığı yorumları yeniden dillendirilmeye başlandı. Yargıtay’da Daire Başkanı seçilebilmek için 387 üyenin salt çoğunluğu olan en az 194 üyenin oyunu almak gerekiyor.
-YENİ ÜYE ESKİ ÜYE KAVGASI-
Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nde geçtiğimiz günlerde yeni üye eski üye kavgası yaşanmıştı. Yeni üyelerin atanmasıyla Yargıtay’da daireler 2 heyet halinde çalışmaya başladı. Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nde de temyiz taleplerini karara bağlayan ikinci heyete, en kıdemli üye sıfatıyla başkanlık yapan üye ile yeni atanan üye arasında kavga yaşanmıştı. Kavganın kıdemli üyenin, yeni üyeye kararların yazımı konusunda telkinlerde bulunması ve “Oğlum” diye hitap etmesi üzerine başladığı ifade edilmişti.
ANKA