HABER

Yargıtay'dan inanç kriteri

Yargıtay'dan inanç kriteri

ANKARA (ANKA)- Yargıtay 1. Ceza Dairesi, kendisine "dini içerikli kitap" fırlattığını iddia ettiği kişiyi öldüren sanığın "haksız tahrik" indiriminden yararlanamayacağına karar verdi.

Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı onayan Yargıtay 1. Ceza Dairesi, dini içerikli olduğu iddia edilen kitabın fırlatılmış olmasının tahrik unsuru oluşturmayacağına hükmetti.

"UYUŞTURUCU İÇİLEN BİR ORTAMDA BULUNAN SANIĞIN MANEVİ DEĞERLERİNİN BULUNDUĞU DÜŞÜNELEMEZ"

M.K.'yı kasten öldürmekten sanık M.K.'yı yargılayan Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi, "Bu evde bereket kalmadı" diyerek dini içerikli kitabı sanığa doğru fırlatılmasının sanık lehine haksız tahrik oluşturup oluşturmayacağını şöyle irdeledi:

"Kendisine dini içerikli bir kitabın atılmasının kişi üzerinde haksız tahrik oluşturabilmesi için bu kişinin bu değerlere sahip olması, en azından uyuşturucu içilen bir ortamda bulunmaması beklenir. Bu nedenle sanığın içinde bulunduğu durum itibariyle sanıkta bu gibi manevi değerlerin bulunduğu düşünülemeyeceğinden maktülün hasıl olan hareketlerin sanık lehine haksız tahrik oluşturmayacağı kabul olunarak haksız tahrik hükümleri uygulanmamıştır."

Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 1. Ceza Dairesi, kararı onadı. Yargıtay, onama kararında şu görüşlere yer verdi:

"Sanığın suçunun sübutu kabul, oluşa ve soruşturma sonuçlarına uygun şekilde suç niteliği tayin, cezayı azaltıcı bir sebep bulunmadığı takdir kılınmış, savunmaları inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş, incelenen dosyaya göre verilen hükümde isabetsizlik görülmemiş olduğundan, sanığın ceza miktarına, sanık müdafiinin eksik incelemeye, haksız tahrik ve takdir indirim hükümlerinin uygulanması gerektiğine, teşdiden ceza tayininin yersizliğine vesaireye yönelen ve yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle onanmasına oybirliği ile karar verildi." (ANKA)

En Çok Aranan Haberler