HABER

Yargıtay'ın daire ve üye sayısı düşüyor

ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, istinaf yolunu düzenleyen yasal değişiklikler dolayısıyla Yargıtay Kanunu'nda değişiklik yapılması ihtiyacı doğduğunu belirterek, Yargıtay'ın üye sayısının 150'ye düşürülmesinin, ceza ve hukuk dairelerinin sayısının da azaltılmasının öngörüldüğünü ifade etti.

TBMM Adalet Komisyonu, Yargıtay Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı görüşmek üzere AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplandı. Toplantıya katılan Adalet Bakanı Şahin, geçen dönemden kalan ve hükümet tarafından yenilenen tasarı hakkında bir sunum yaptı. 2005 yılında Bölge Adliye Mahkemeleri'nin kurulmasına ilişkin bir yasal düzenleme yapıldığını hatırlatan Şahin, aynı yıl başka temel kanunlarda da değişiklikler yapıldığına işaret etti. Bu değişikliklerle istinaf yolunu düzenleyen maddelerin bu yasalara eklendiğini belirten Şahin, dolayısıyla Yargıtay Kanunu'nda, yasal düzenlemelerin yapılmasının zaruret haline geldiğini ifade etti. Tasarıyla Yargıtay'daki hukuk daireleri sayısının 21'den 13'e, ceza daireleri sayısının 11'den 7'ye düşürülmesinin öngörüldüğünü bildiren Şahin, daire sayılarıyla ilgili düzenlemeye paralel olarak üye sayısının azaltıldığını ve Yargıtay'ın en fazla 150 üyeyle çalışması hükmünün getirildiğini açıkladı. Azaltılan daire sayılarına göre Yargıtay'a gelecek olan iş ve davaların yeniden dağılımının yapıldığını kaydeden Şahin, Yargıtay'da yer alan kurulların oluşumunun, öngörülen üye sayısı dikkate alınarak yeniden düzenlendiğini belirtti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görev ve ünvanlarının yeniden düzenlendiğini söyleyen Şahin, 2001 yılında Anayasa'nın 69. maddesi ile Siyasi Partiler Kanunu'nda yapılan değişikliklere uygun düzenlemeler getirildiğini ifade etti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Başyardımcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı ibarelerinin Yargıtay Kanunu'ndan çıkarılmasının öngörüldüğünü kaydeden Şahin, Yüksek Disiplin Kurulu'nda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın bulunmasının hakimlik ve savcılık sıfatlarının örtüşmemesi ilkesine aykırı olmasından dolayı tasarı ile Başsavcı'nın Kurul'dan çıkarılmasına yönelik düzenleme getirildiğini söyledi. Mevcut Yasa'ya göre Yargıtay üyeleri hakkında disiplin işlemini gerektiren bir ihbar söz konusu olduğunda buna ilişkin evrakın, Başkanlar Kurulu'nca değerlendirildiğini ve verilen kararın kesin olduğunu anlatan Şahin, buna itiraz yolunu açan bir düzenlemenin öngörüldüğünü ifade etti. Yüksek Disiplin Kurulu'nun kararlarının da kesin olmaktan çıkarıldığını dile getiren Şahin, ilgili, Yargıtay Birinci Başkanı veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'na, Başkanlar Kurulu'na itiraz hakkının tanındığını söyledi.

Şahin, tasarıda mesleki ve teknolojik gelişmelerin ortaya çıkardığı ihtiyaçların gereği olarak Yargıtay bünyesinde kütüphane, personel bürosu, idari ve mali işler bürosu, bilgi işlem merkezi ve basın bürosu gibi yeni bürolar oluşturulmasının öngörüldüğünü bildirdi. İstinaf Mahkemeleri'nin kurulmasından sonra 3 yıl süreyle Yargıtay'ın mevcut yapısının muhafaza edilmesi, daire başkanlarının birinci başkanlık nezdinde çalışmaya devam etmelerinin öngörüldüğünü kaydeden Şahin, üye sayısı 150'nin altına ininceye kadar Yargıtay'da üye seçiminin yapılamayacağı düzenlemesinin getirildiğini açıkladı. Şahin, "Yaptığımız iş Türkiye için, yüksek yargı organlarımızdan biri için yapmış olduğumuz bir çalışmadır. Türk yargısının bütünüyle ilgili de bir çalışmadır. Komisyon üyelerimizin katkılarıyla bu tasarının Türkiye gerçeklerine uygun hale getirileceğine inanıyorum" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler