Birleşik sözcüklerin doğru yazılışları üzerine yapılan araştırmalar genelde bu kelimelerin ayrı mı bitişik şekilde mi yazıldığı hakkındadır. Yarımada sözcüğü de bir coğrafya terimi olarak günlük yaşamda farklı bağlamlarda kullanılan ifadelerdendir. Bu nedenle ilgili sözcüğün TDK kapsamındaki bilgilere göre nasıl yazılması gerektiği açıklamalıdır. Yapılan açıklamaların desteklenmesi amacıyla da yarımada sözcüğünün yer aldığı cümleler sıralanabilir.
Coğrafya terimleri arasında yer alan birleşik sözcüklerin birçoğunun TDK'ye uygun olan yazılışı merak edilir. Yarımada da bu kapsamda yer alan isim sözcüklerinden biridir. Bu bağlamda ön plana çıkan sorunun "Yarımada bitişik mi yazılır?" olduğu söylenebilir. Ele alınan bu soruya doğru bir şekilde yanıt verilmesi amacıyla incelenmesi gereken kaynak TDK Yazım Kuralları Kılavuzu'dur. Buna bağlı olarak yarımada doğru yazılışı bitişik şekilde olması gerektiği söylenmelidir. Yani bu birleşik sözcüğü oluşturan yarım ve ada kelimelerinin arasında boşluk bırakılmaması gerekir. Buna ek olarak yarımada TDK kapsamındaki doğru yazılışı ile hatalı kullanımı aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Birleşik sözcüklerin bir kısmının neden bitişik olarak yazıldığı pek çok kişi tarafından araştırılır. Yarımada yazımı hangi kurala bağlı olarak bitişik şekilde olması gerektiği de bu bağlamda sıklıkla sorgulanır. Bu sözcüğü oluşturan iki kelimenin de temel anlamlarını koruduğu görülür. Fakat TDK'ye göre bu birleşik kelimenin gelenekselleşmiş bir şekilde bitişik olarak yazılması gerekir. Yarımada sözcüğü güncel sözlük kapsamında sadece bir yanından ana karaya bağlı olan, diğer yanları ise suyla çevrili yapıdaki kara parçası şeklinde tanımlanır. Yarımada yazımı ile ilgili örnek cümleler: