HABER

Yarımağan: Kontenjanların artırılması önemli

Ankara (AA)- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, yükseköğretim programlarındaki kontenjanların artırılmasının, Yükseköğretim Strateji Raporunda önerilen "ortaöğretimi bitirme sınavı'" kadar önemli bir konu olduğunu belirtti.

Prof. Yarımağan, yükseköğretim strateji raporunda önerilen ortaöğretimi bitirme sınavının yapılması halinde seviye sınavı yerine sadece sıralama sınavı yapacaklarını ifade ederek, sınava başvuru sayısında da azalma olacağını böylece farklı sınav yöntemlerinin de kullanılabileceğini söyledi.

Ortaöğretim bitirme sınavının, öğrencilerin değişik yeteneklerini ölçen bir sınav olması gerektiğini savunan Yarımağan, sınavın objektifliğinin ve değerlendirilmesinin nasıl yapılacağının da çok önemli olduğuna dikkat çekti. Bu sınavın yapılmasının bir miktar kolaylık getireceğini ancak bunun yeterli olmayacağı görüşüne yer veren Yarımağan şöyle konuştu: "Her yıl ortaöğretimi bitiren 700 bin kişi var. Bunun en az 600 bini üniversiteye girmek istiyor. Oysa bizim üniversitelerle sunduğumuz toplam
kontenjan, Kıbrıs'taki dahil, açıköğretim hariç 400 bin dolayında oluyor. Bu dengesizlik üniversite kapısında birikmeye neden oluyor. Eğer orta öğretim bitirme sınavı yapılırsa, bu 700 binin bir kısmını elerse, bu sayı örneğin 600 bine inerse, yine dengesizlik sürecek. Bu dengesizliğin ortadan kalkması için üniversite kontenjanlarının artırılması gerekir."

Geçen yıl yeni kurulan 15 yeni üniversitenin mevcut fakültelerden oluştuğunu kaydeden Yarımağan, "Yeni hiçbir bölüm, fakülte kurulmadığı için öğrenci sayısında hiç artış olmadı. Bu sene kurulmaya çalışılan üniversiteler de aynı mahiyette" diye konuştu.

Yarımağan, önemli olanın üniversite sayısının 70'den 80'e çıkması değil, üniversiteye girecek öğrenci sayısının 350 binden 500 bine çıkması olduğunu savundu.
Üniversite kontenjanları artırılmadığı sürece üniversiteye giriş sistemine rasyonel bir çözüm getirmenin mümkün olmayacağını savunan Yarımağan, "Ortaöğretim bitirme sınavı ile kontenjanların artışları da sağlanırsa diyorum bir çok şey gerçekleşir. Bazı programlara sınavsız girilebilir. Bazı programlara, orta öğretim bitirme sınavında üniversitede okuma yeteneğini ispatlamış kişiler doğrudan doğruya kayıt yaptırabilirler" dedi.

Yarımağan, stratejik raporda bazı programlara sınavsız girilirse üniversite giriş sınavına girişte düşme olacağını belirttiklerini ifade ederek, "Bu kitle 500 binin altına inecektir. Bu kitle için de iki düzey sınavı yapmayı önerdik, birincisi temel düzey sınavı dediğimiz bugünküne benzer çoktan seçmeli testle olan. Meslek Yüksek Okulları veya 4 yıllık bazı programlar için bu sınavın sonuçları kullanılabilir. Ama daha akademik olan programlar için ise ders düzeyinde sınav yapmayı öneriyoruz" diye konuştu.

Ortaöğretimde okutulan başlıca 12 alan dersinden her birinden ayrı ayrı sınav yapmayı düşündüklerini belirten Yarımağan,"Öğrenciler mezun oldukları alana ve üniversitede nereye gitmek istediklerine göre bu ders sınavlarının ikisine üçüne girecektir. Hepsine girmeyecektir" dedi. 2007 ÖSS sınavı hakkında da açıklama yapan Yarımağan, puanların hesaplanmasında çok küçük bir değişiklik yaptıklarını belirterek, "Sayısal-2, Sözel-2 ve Eşit Ağırlıklı-2 puanlarının hesaplanması için ilgili iki testin değil, sadece bu testin birini cevaplayanların da puanı hesaplanacak. Böylece daha çok öğrencinin puanı hesaplanmış olacak. Sınavın içeriği ile ilgili bir değişiklik yok" diye konuştu.

Yarımağan, Milli Eğitim Bakanlığının, ortaöğretim başarı puanlarının 100 üzerinden hesaplanmasına karar verdiğini, bunun kendileri için hiçbir değişiklik getirmediğini kaydetti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler