Ankara (AA)- "Kendi küçük ama işlevi büyük" organlardan biri olarak kabul edilen böbreğin önemine dikkat çekmek için yarın "Dünya Böbrek Günü" kutlanacak.
Uluslararası Nefroloji Derneği (ISN) ile Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonunun (IFKF) ortak girişimiyle ilk kez geçen yıl kutlanmaya başlanan Dünya Böbrek Günü'nün bu yılki teması "Böbrek hastalığı sık görülür, tehlikelidir ve tedavi edilebilir" olarak belirlendi.
Dünya genelinde 500 milyondan fazla insanın böbreklerinde hasar olduğu, farklı kıtalardan ve ırklardan yaklaşık her 10 yetişkinden birinde çeşitli tiplerde böbrek hasarı görüldüğü belirtildi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Ünitesi Öğretim Üyesi ve Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Arıcı, Sağlık Bakanlığının verilerine göre, Türkiye'de 1996 yılında 9 bin 855 olan diyaliz hastası sayısının 10 yıl içerisinde 38 bin 235'e yükselerek, yüzde 300'ün üzerinde artış gösterdiğini anlattı.
Arıcı, kronik böbrek hastalığı açısından en önemli uyarı işaretlerini şöyle sıraladı:
-"Kan basıncının birden bire ve şiddetli yükselmesi,
-Sıvı alışkanlığından bağımsız olarak geceleri idrara çıkmaya başlanması,
-İdrarda kan görülmesi veya idrar renginin çay rengine benzer şekilde koyulaşması,
-Ateşle birlikte böğür ağrısı ve idrar yaparken ağrı olması,
-Sebebi açıklanamayan halsizlik ve yorgunluk hali bulunması."
Kronik böbrek hastalığının bir numaralı nedeninin diyabet, yani şeker hastalığı olduğuna dikkati çeken Arıcı, Türkiye'deki 5 milyon diyabet hastasının neredeyse yarısında böbrek hastalığı görüldüğünü söyledi.