HABER

Yarın İstanbul'daki bazı sınıflar tatil

İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün emirleri ve Valilik onayı ile yarın İstanbul'daki 1.2.3.4.5. sınıflar tatil edildi.

Yarın İstanbul'daki bazı sınıflar tatil

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, yarın il genelinde ilköğretim okulları 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine yönelik “Kazanım Değerlendirme ve Uygulama Sınavı”nın yapılacağını belirterek, sınava bin 644 okulda 636 bin 392 öğrencinin katılacağını bildirdi.

Muammer Yıldız, ildeki resmi ve özel tüm ilköğretim okullarının 6, 7 ve 8. sınıflarında Seviye Belirleme Sınavı (SBS) formatında bir deneme sınavı yapacaklarını belirtti.

Daha önce illerde yapılan ortak sınavların 2008 yılında bir genelgeyle kaldırıldığını ancak bu yıl yayımlanan bir genelgeyle eğitim-öğretim yılı içinde iki sınavın gerçekleştirilebileceğinin belirtildiğini anlatan Yıldız, bunun ardından ilk kez böyle bir sınav yapacaklarını söyledi.

Sınava, Türk Telekom kuruluşlarından Sebit Eğitim ve Bilgi Teknolojileri A.Ş'nin sponsor olduğunu, bu şekilde öğrencilere herhangi bir maddi külfeti bulunmayacağını dile getiren Yıldız, sınavın amacının İstanbul'daki 39 ilçeden doğru bilgi ve geri bildirim almak, veri sağlamak olduğunu ifade etti.

Yıldız, şöyle devam etti:

“İstiyoruz ki mevcut okullarımızın başarı durumlarının sadece sınav resmi sonuçlarına göre değil, ondan önce atacağımız adımlarda okullara nasıl yardımcı olabiliriz, ne tür destek sağlayabiliriz ya da hangi konularda eksiklikler varsa onları telafi edebilelim diye bu sınavı öncelikle yapıyoruz. Ortak bir hedefe ulaşmak için genel bir ortak sınavın yapılması gerekiyordu. İkincisi, sınavda esas amaç öğrencilerimize bir sıralama yapmak değil, okullarımızı bir sıralamaya tabi tutmayacağız. Buradaki temel odak nokta, eskiden 'ünite' denirdi şimdi 'öğretim alanı' deniyor, öğretim alanına ait, eskiden 'konu'ya karşılık gelen 'alt öğrenme alanı'na ait kazanımları değerlendirmek. Bu sınavın konsepti, kazanım değerlendirme sınavıdır. Yani çocuklarımızın hangi dersin, hangi kazanımlarında eksikleri var, onları görmek istiyoruz. Bu yüzden sınav sonuçlarını açıklarken genel olarak öğrencilere bir skor, bir puan vermeyeceğiz. Okulları bir sıralamaya tabi tutmayacağız. Bu, tamamen öğrencileri, velileri, okul idarelerini bilgilendirmeye yönelik.”

İl Milli Eğitim Müdürü olarak bütün sonuçların önüne geleceğini belirten Yıldız, “Benim bunu görmem gerekir. Bu ili en iyi şekilde yönetebilmek ve akademik olarak nerelerde eksikler var, bunu görebilmek için böyle bir çalışma yapıyoruz. Arkasından da ilçelere bu bilgiler gidecek. İlçe Milli Eğitim müdürleri de genel olarak okullarında ne tür bir durum var onu tek tek görebilecek. Okul müdürleri de kendi okulunu bilecek ama yan tarafındaki, bitişiğindeki bir okulun sonuçları kendisinde olmayacak” diye konuştu.

Sınav sonuçlarının okullarda belli derslerde tesadüfi olamayacak ders ve konu eksikliklerinin, idarenin, okul yönetiminin ihtiyaçlarının, zaaflarının tespit edilmesini sağlayacağını anlatan Yıldız, bu şekilde öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitimlerin düzenleneceğini, eksikliklerin tamamlanmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilebileceğini bildirdi.

Yıldız, “Bu sınav, okula, öğretmene, veliye, öğrenciye geri bildirimde bulunma, tamamen onları bilgilendirmeye, eksiklerini tamamlamaya yönelik ama skor açıklamıyoruz, skor, puan vermiyoruz, okulları, öğrencileri sıralamıyoruz” dedi.

"VELİLER ÇOCUKLARIYLA İLGİLİ BİLGİLENDİRİLECEK”

Sınav sonuçlarına ilişkin, velilerin de kendi çocuklarıyla ilgili bilgilendirileceğini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

“Veliler şunu bilecek: Çocuğum matematikte şu tür sorulara cevap verememiş, eksikleri var, şu konular var. Kendisine biz öneride de bulunuyoruz, diyoruz ki 'çocuğunuzun şu tür bir çalışma içinde olması lazım'. Veliye de bu manada yönlendirmeler yapılacak. Her veliye ulaşılacak, geri bildirimlerde bulunulacak. En önemli hususlardan birisi de çocukların yapamadığı sorularla ilgili ayrıca değerlendirme yapılacak. Yani neden bu soruda başarısız veya sadece tesadüfen bu soruda mı başarısız, yoksa diğer başarısız olduğu sorularla ilişkilendirildiği zaman kavramsal bir yanılgı içerisinde mi, bilgi eksikliğinden mi kaynaklanıyor, bunların da bilgisini vermiş olacağız.”

SINAVDA 80 İLA 100 SORU, 105 İLA 135 DAKİKADA CEVAPLANACAK

İlköğretim 6, 7 ve 8. sınıfların yarın saat 10.00'da sınava gireceklerini dile getiren İl Milli Eğitim Müdürü, bu sınıflarda eğitim yapılmayacağını, diğer sınıflarda ise eğitime devam edileceğini belirtti.

Sınavda sorulacak sorulara da değinen Yıldız, soruların “Sebit” firmasının kendi soru bankasından, Milli Eğitim Vakfı kuruluşlarından “Vaktaş” şirketi ve üniversiteden alınan akademik destek ile hazırlandığını, daha sonra da okullarda yüksek lisans ve doktorasını yapan resmi değerlendirme uzmanlarından oluşturdukları komisyonca gözden geçirildiğini anlattı.

Yıldız, sınavda 6. sınıflara 19 Türkçe, 16 matematik, 16 fen bilgisi, 16 sosyal bilgiler, 13 yabancı dil olmak üzere 80, 7. sınıflara 21 Türkçe, 18 matematik, 18 fen bilgisi, 18 sosyal bilgiler, 15 yabancı dil olmak üzere 90, 8. sınıflara 23 Türkçe, 20 matematik, 20 fen bilgisi, 20 sosyal bilgiler, 17 yabancı dil olmak üzere 100 soru sorulacağını, sınav süresinin 6. sınıflar için 105 dakika, 7. sınıflar için 115 dakika, 8. sınıflar için ise 135 dakika olacağını bildirdi.

Muammer Yıldız, her öğrencinin kendi okulunda, sınıfında sınava gireceğini ama sınavın objektifliğini sağlamak amacıyla gözetmenlik yapacak öğretmenlerin kendi okullarından farklı okullarda görevlendirildiğini ifade etti.

Yıldız, Kazanım Değerlendirme ve Uygulama Sınavları'nı bundan sonra da devam ettirmek istediklerini belirterek, “Gelecek eğitim-öğretim yılında iki sınav yapmayı öngörüyoruz” dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler