Tatile çıkacak öğrencilere ve velilere seslenen Dr. Devrim Akgündüz, öğretmenlerin öğrencilere tasarım yapabilecekleri ödevler vermesini tavsiye etti.
İlk ve orta dereceli okullarda eğitim gören 18 milyona yakın öğrenci karnelerini alarak yarıyıl tatiline girdi. Yarıyıl tatilinde sık sık gündeme gelen ödev konusunu değerlendiren İstanbul Aydın Üniversitesi STEM Merkezi Müdürü Dr. Devrim Akgündüz, öğrencilere test ağırlıklı ödevler yerine tasarım ve kodlamaya yönelik ödevler verilmesinin daha yararlı olacağını söyleyerek “Bu tip ödevlerle çocuklar saatlerce ilgilenebilir” diye konuştu.
“Adına ‘ödev’ dememiz şart değil”
“Ödev öğrencinin öğrenmesine yönelik olmalı” diyen Akgündüz, “Sınav ve öğretim programının yetiştirilmesi kaygısı ile verilen test çözme ödevleri, öğrencileri ve dolayısıyla velileri de strese sokuyor. Oysa öğrencilerin daha çok kendilerini geliştireceği türden ödevlere ihtiyacı var. Aslında bunlara “ödev” diye bir isim de verilmesine gerek yok. Gerçek bir hayat problemine odaklanmak da bir ödev niteliği taşıyabilir. Sonuç odaklı ödevlerin öğrencilerin gelişimine katkısı çok sınırlı olur. Öğrencilerin zaten sıkıcı olan bu tip ödevlerden ziyade, onların zihinsel ve bedensel gelişimlerini sağlayacak ödevlere ağırlık verilmesi gerekir. Bunlar da ailelerin de katılabileceği eğlenceli tasarımlar ve deneyler yapmaktır” dedi.
“Tasarlamak; kreatif düşünme, eleştirel düşünme, işbirliği yapma, iletişim kurma, karmaşık problemleri çözme gibi becerilerin gelişmesine imkân sağlar. Dünya Ekonomik Forumu yeni nesillerde geliştirilmesi gereken becerilerin de bunlar olduğunu ifade ediyor” diyen Akgündüz şöyle devam etti:
"Basit malzemelerin kullanıldığı ‘Kendin Yap-Maker’ türünde etkinliklerle öğrenciler birçok beceriyi elde edebilir. Bununla ilgili internet ortamında, Youtube ve instructables.com gibi pek çok etkinliğe ulaşılabilir. Tahta çubuklar, yapıştırıcı malzemeler, pipetler, pet şişe, balon, karton, makas, silikon tabancası, oyun hamuru, mutfak malzemeleri, gıda maddeleri vb. malzemelerin kullanılabileceği bu etkinliklerde çocuklar hem eğleniyor hem de becerilerini geliştirme olanağı buluyor. Çubuk makarnadan köprüler kurmak, karton vb. kullanarak kendi bina tasarımını yapmak, pet şişeleri kullanarak kendi özgün araçlarını yapmak her çocuğun saatlerce vakit geçirebileceği türden etkinlikler olarak düşünülebilir. Ailelerin de bu etkinliklerin içerisinde olması çocuğun kaliteli bir zaman geçirmesi açısından da faydalı olur."
“Tasarım” kavramından bahsederken kodlama ile tasarım faaliyetini de kapsam içine aldığını ifade eden Akgündüz, “Öğrenciler Code.org gibi sitelerden kendi programlamalarını rahatlıkla gerçekleştirebilirler. Bu da onların algoritmik düşünme becerilerini geliştirdiği gibi, karmaşık problemlerle başa çıkabilmelerini sağlar” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz