HABER

YARSAV'dan reform paketi eleştirisi

YARSAV Başkanı Eminağaoğlu, 2013 yılına kadar yapılması düşünülen yargı reformu paketine ilişkin yaptığı değerlendirmede, beklentileri karşılamaktan uzak buldu.

ANKARA(ANKA)-YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, 2013 yılına kadar yapılması düşünülen yargı reformu paketine ilişkin yaptığı değerlendirmede, beklentileri karşılamaktan uzak bularak, "Yargının tek sivil kuruluşu YARSAV'ın görüşlerinin alınmaması, reform adı altında yapılanların, reform ve AB ile ilgisi olmadığını ortaya koymaktadır" dedi.

Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan ve 2013 yılına kadar yapılması gerekenleri kapsayan, 62 sayfalık Yargı Reformu Stratejisi belgesinin keklentileri karşılamaktan uzak olduğu iddia eden Eminağaoğlu, açıklamasında şu hususlara yer verdi:

"Söz konusu belgede, herhangi bir Anayasa değişikliğine gerek olmaksızın, Adalet Bakanlığının “mahkemelerin bağımsızlığı ve yargıç güvencesi ilkelerine” aykırı olarak sahip olduğu yetki ve görevlerinin tartışmaya açılmaması düşündürücüdür. Adalet Bakanlığının özellikle 1982 den sonra sahip olduğu yetki ve görevler korunarak yargı reformu yapılması söz konusu olamaz.

Yargı bağımsızlığı konusunda sadece HSYK’nın yapısının tartışmaya açılması anlamlıdır. Yargı bağımsızlığını zedeleyen düzenleme ve uygulamalarda esas olan Adalet Bakanlığının konumu iken, bu konunun irdelenmemesi düşündürücüdür.

Dünya Yargıçlar Birliği’nin 2003 Viyana Sonuç Bildirgesi’nde yargı bağımsızlığı nedeniyle Adalet Konseylerine (ki ülkemizdeki karşılığı HSYK), hükümet ve parlamento tarafından değil, yargı organları tarafından seçim yapılması gerektiği açıkça ifade edilmiş iken, geniş tabanlı temsil adı altında, kapalı cümlelerle, ancak daha önce bu kavram kullanılarak yasama organı yoluyla seçimden söz edilmesi hatırlandığında, HSYK’nın yapısına müdahalenin üstü kapalı da olsa hala daha ifade edilmesi yine düşündürücüdür."

YARSAV’ın kapatılmasından vazgeçildiğinin belirtildiğini vurgulayan Eminağaoğlu ancak, "idari vesayete bağlı kamu kurumu niteliğinde yeni bir meslek örgütü kuracağını hala daha ifade eden, böyle bir örgütlenmenin Avrupa’da bir örneği olmadığını bilen Bakanlık, yargıda örgütlenme adı altında yargıyı iyice vesayet altına almaya çalışmaktadır" dedi.

AB için hazırlandığı söylenen metin sırasında yargının tek sivil örgütü YARSAV’ın görüşlerinin alınmamasını da eleştiren Eminağaoğlu, "AB söylemlerinin kullanıldığını ancak AB normlarının asla içselleştirildiğini, reform adı altında yapılanların da, reform ve AB ile ilgisi olmadığını ortaya koymaktadır" dedi.(ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler