Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2013 yılı yaş çay kilogram alım fiyatını 1 lira 35 kuruş olarak açıkladı. Bakan Eker, Türkiye'de 200 binden fazla üreticinin 760 bin dekar alanda yılda 1 milyon ile 1,2 milyon ton arasında yaş çay ürettiğini söyledi.
Bakan Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile birlikte Çaykur Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda, 200 binden fazla üreticiyi yakından ilgilendiren 2013 yılı yaş çay alım fiyatını açıkladı. Buna göre, söz konusu fiyat, 2012 yılına göre yüzde 12 artışla 1.23 kuruş taban fiyat, 12 kuruş da destekleme primi olmak üzere 1 lira 35 kuruş olacak.
Bakan Eker, çayın, Doğu Karadeniz Bölgesi için önemli bir geçim kaynağı olduğuna işaret ederek, "Dünyada kuru çay üretimi bakımından 5’inci ülkeyiz. Tüketimde ise dünyada 4’üncü sıradayız. Sudan sonra en çok içilen çayın ülkemizde tüketilme oranı dünya sıralamasında oldukça fazla. Türk çayının genetik haritasının çıkarılması yönünde çalışmamız vardır. Bu çalışma ile çayın içerisinde herhangi bir karışım olup olmadığını belirleyeceğiz. Bununla çay denetimlerini çok daha iyi sağlayabileceğiz. 2013 yılı için alımlarımızın tamamını sağlayacak ve üreticimize parasını zamanında ödeyeceğiz." dedi.
Bakan Eker, çay sektörünün daha iyi hale getirilebilmesi adına çalıştıklarını belirterek, "2010 yılında çaya 1 lira verdik. 2011 yılında bu fiyatı 1.10 olarak belirledik. 2012’de 1,10 kuruş taban fiyat, 12 kuruş da destekleme primi olmak üzere yaş çay kilogram fiyatını 1,22 kuruş olarak belirledik. Bu yıl ise yüzde 12’lik bir artışla 1.23 taban fiyat 12 kuruş da destekleme olmak üzere, çayın kilogramına toplamda 1,35 lira uygun gördük.” diye konuştu.
Bakan Yazıcı: Çay bölge için stratejik bir ürün
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise çayın Doğu Karadeniz Bölgesi’nde çok önemli ve stratejik bir ürün olduğunu ifade etti. Organik çay üretimi bakımından en uygun tarım alanlarının Türkiye’de olduğuna dikkat çeken Bakan Yazıcı, şöyle devam etti: “Dünya’da üzerine kar yağan tek çay Türkiye’deki çaydır. Çayımızı tamamen organiğe dönüştürme projelerimiz var. Dönüştürürsek, dünyada Türk çayı büyük bir marka haline gelecektir. Bu noktada üreticilerimize büyük iş düşüyor. Çayın kalitesini yükseltmek sadece hükümetin işi değil, herkesin görevidir. Çay ekim sahalarını, ormanı eşmek suretiyle genişleten üreticilerin olduğunu duyuyorum. Bunu yapmayın. 22 Nisan’da Çaykur’a bağlı 58 ünitede çay ile alakalı bir grev kararı olmuştur. Grev işçinin hakkıdır. İster işçi olun ister işveren olsun Türkiye’de ekonomik hayat içerisinde faaliyet icra eden tüm gerçek ve tüzel kişilerin kazanımlarını elde ederken sosyal sorumluluk çerçevesinde davranmaları gerekiyor Ben bu grevin sosyal sorumluluk kapsamında olmadığını düşünüyorum. Sendikanın taleplerini akde dönüştürebilmek adına çalışmalarımız oldu ama anlaşmalar sağlanamadı. 22 Nisan’da uygulamaya konulan grev kararı ile alakalı duyarlı davranan ve greve katılmayan işçi kardeşlerimize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz