Hurma, Dünyanın pek çok bölgesinde yetişebilen hurma ağacının meyvesi olarak bilinir. Ortadoğu’da binlerce yıldır temel gıda olarak tüketilen hurma meyvesi, günümüzde oldukça popülerleşti ve sıkça tüketilmeye başlandı. Hurmanın türüne göre boyutları ve rengi değişir. Yüksek miktarda lif içeren hurmanın tercih edilme sebeplerinden biri de, tatlı bir tadı oluşudur. Demir miktarı oldukça yüksek olduğundan kansızlığa karşı oldukça faydalı olduğu bilinir. Bununla birlikte vitamin ve minarel açısından zengin olan yaş hurmada alkol ve kolesterol bulunmaz.
Yaş hurma tüketmek isteyen kişiler, hurmayı evde dâhi olgunlaştırabilir ve tüketerek faydalarından yararlanabilir. Sağlıklı bir hayatın popüler gıdalarından sayılan yaş hurma, özellikle hamile kadınların yiyebileceği konusunda uzmanlar tarafından önerilmektedir. Hurmanın insan sağlığına olumlu etkide bulunan pek çok faydası mevcuttur. Bu yüzden bu besin ideal gıda olarak görülür. İçeriğinde kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, magnezyum ve çinko bulunan hurmanın sağlığa birçok faydası olduğu biliniyor. Hurmanın içinde şeker gereksiz kalori olmadığından, şekerin daha sağlıklı bir biçimde vücuda girmesini sağlar. Hurmanın faydaları şu şekildedir:
Ülkemizde Ramazan Ayı'nda sıklıkla iftar sofralarında tüketilen hurmanın birden fazla faydalı türü mevcuttur. Taze hurma olarak bilinen yaş hurmanın ise 3 farklı türü bulunur. Bunlar; Berhi Yaş Hurma, Hulva Yaş Hurma ve Ravtana Yaş Hurma olarak isimlendirilir.
Ramazan ayında sık sık tüketilen ve günlük yaşamda da popüler hale gelen hurmanın içerisinde bulunan vitamin ve minareller oldukça fazladır. İçeriğinde yağ, su, karbonhidrat, lif ve proteinler bol miktardadır. Vitamin, minarel, oksitosin hormonu ve organik asitler açısından son derece zengindir. İçeriğindeki vitaminler; A, B1, B2, B3, B6, B9-Folik Asit, Niasin, C, D ve K şeklinde sıranabilir. Yaş hurmanın içerisindeki minareller ise; Kalsiyum, Potasyum, Sodyum, Fosfor, Magnezyum, Kükürt, Selenyum, Çinko, Bakır, Demir, Mangan, Klor, İyot ve Flor şeklindedir.
İçeriğinde barındırdığı vitamin ve minareller bakımından oldukça zengin olan hurmanın metabolizmayı düzenleyerek, hızlandırdığı bilinir. Bununla beraber aç karna tüketildiğinde uzun süreli tokluk hissi verir ve bağırsakları hızlandırır. İçeriğindeki lifler sayesinde tokluk hissi veren hurma, şeker oranı yüksek bir meyvedir. Bu sayede kan şekerini dengeler. Ara öğünlerde tüketilen hurma vücuda enerji verir. Her besinde olduğu gibi sınırlı bir şekilde tüketilmesi tavsiye edilir. Kilo vermek ve tokluk hissi isteniyorsa tek seferde 1-2 tane tüketilmelidir. Bütün doğal ürünlerde olduğu gibi aşırıya kaçmamak gerekir. Başta hamile kadınlar olmak üzere bu meyveleri tüketmek isteyenler mutlaka bir uzmana danışmalıdır.
Hurmanın olgunlaşmış hali sulu ve yumuşak olması gerekir. Ancak bazı durumlarda sert ve tadının kaçık haliyle satın alınabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında istenilen verim alınamaz ve damak tadına uymaz. Fakat satın alınan sert hurmaları olgun hale getirmek mümkündür. Hurmalar bir kap içerisine yan yana dizilir. Aralarına elma koyarak üstü streçlenir. Buzdolabında 4-5 gün boyunca bekletilerek hurmaların olgunlaşması beklenir. Bu işlemin sonunda sert olan hurmaların yumuşayarak sulu hale geldiği görülür.