Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatı, Şubat ayında da yüzleri güldürdü. Türkiye Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, sektörün 2013 Şubat ayında 181 milyon 990 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi.
Kaçmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Şubat ayındaki ihracat rakamlarını değerlendirdi. Yaş meyve ve sebze sektöründe Ocak ayında yaşanan ve sektörü son derece mutlu eden ihracat artışının, Şubat ayında da devam ettiğini vurgulayan Kaçmaz, yaş meyve, sebze ve narenciye sektörünün, 2013 yılı Şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre miktarda yüzde 14’lük, değerde ise yüzde 5’lik bir artış gösterdiğini kaydetti. Kaçmaz, böylece Türkiye ekonomisine 181 milyon 990 bin 619 dolarlık döviz girdisi sağlandığının altını çizdi.
Şubat ayında gruplar içerisinde değerde en büyük artışın yüzde 120 ile taze meyvede gerçekleştiği ve Türkiye ekonomisine 13 milyon 88 bin 917 dolarlık döviz girdisi sağlandığı bilgisini veren Kaçmaz, Şubat’ta yaş meyvede Türkiye genelinde en fazla ihracatı yapılan ürününü ise değerde 9 milyon 555 bin 936 dolar, miktarda 11 bin 802 ton ile nar olduğunu, bunu sırasıyla ayva, elma ve armudun izlediğini kaydetti. 2013 Şubat ayında taze meyvede en fazla ihracatın, değerde 3 milyon 32 bin 391 dolarla Rusya Federasyonu’na yapıldığını, bunu sırasıyla Ukrayna, Irak ve Almanya’nın izlediğini ifade eden Kaçmaz, “2013 Şubat ayı içerisinde değerde en büyük ikinci artış yüzde 39 ile taze sebzede gerçekleşmiştir ve Türkiye ekonomisine 70 milyon 679 bin 437 dolar döviz girdisi sağlamıştır. Taze sebzede Şubat ayında en fazla ihracatı yapılan ürün değerde 37 milyon 707 bin 777 dolar ve miktarda 43 bin 500 ton ile domates olmuştur ve bunu sırasıyla biber, patates, hıyar ve kornişon izlemiştir” dedi.
“NARENCİYE İHRACATI DÜŞTÜ”
Gruplar içerisinde narenciyede değerde yüzde -16 ve miktarda yüzde -22’lik düşüş yaşandığına işaret eden Kaçmaz, narenciye ihracatının Şubat’ta 97 milyon 131 bin 166 dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti. Narenciye grupları içerisinde en büyük döviz girdisini 30 milyon 889 bin 134 dolarla limonun sağladığını dile getiren Kaçmaz, “Bunu sırasıyla 28 milyon 332 bin 246 dolarla portakal, 20 milyon 178 bin 199 dolarla mandalina, 17 milyon 731 bin 308 dolarla greyfurt izlemiştir. Limonda en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Irak, Ukrayna ve Sırbistan; mandalinada en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Irak, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Suudi Arabistan ve Romanya; portakalda en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Irak, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Gürcistan ve Azerbaycan-Nahçivan; greyfurtta en fazla ihracat yapılan beş ülke sırasıyla Rusya Federasyonu, Ukrayna, Almanya, Polonya ve Bulgaristan'dır” ifadelerini kullandı.
Kaçmaz, sözlerini şöyle tamamladı: “Taze meyve, sebze ve narenciyede Şubat ayında da yaşanan bu artışın, 2013 yılı ve dolayısıyla 2023 ihracat hedeflerimize ulaşabileceğimiz inancını daha da pekiştirmektedir. Narenciye sezonunun yavaş yavaş sona ermesi sebebiyle narenciyede olmasa da özellikle taze meyve ve sebzede bu artış eğiliminin devam etmesi için sektör olarak çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmekteyiz.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz