HABER

Yaş yükseldikçe sigara bırakma eğilimi artıyor

Yaş yükseldikçe sigara bırakma eğilimi artıyor

ADANA (İHA) - I Quit Smoking (IQS) Sigarayı Bırakma Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre, yaş ve eğitim seviyesi yükseldikçe sigara bırakma eğiliminin arttığı belirlendi.

IQS Sigarayı Bırakma Merkezi Bölge Müdürü Güner Serintürk, yaptığı açıklamada, bugüne kadar merkezlerinin yüzde 90'a ulaşan bir başarı oranıyla dünyada 350 bin kişiye, Türkiye'de 3 bin 500 kişiye ve Adana'da 7 ayda 200 kişiye garantili, doğal, acısız ve hızlı bir şekilde sigara bıraktırdığını ifade etti. Sigara bırakanlar üzerinde yaptıkları araştırmada "Sigarayı Bırakanların Profili"ni ortaya çıkardıklarını belirten Serintürk, "Sigaraya başlayanların büyük bir çoğunluğu yüksek öğrenim sırasında sigarayla tanışıyorlar. Bu çerçevede sigarayı bırakanlar içinde, kadınların oranı yüzde 38 iken erkeklerin oranı yüzde 62'ye ulaşıyor. Yaş ve eğitim seviyesi yükseldikçe, sigarayı bırakma eğilimi de artıyor" dedi.

IQS Sigara Bırakma Merkezleri'nde, yeni bir hayata adım atanların yüzde 80'den fazlasının 30 yaş ve üzeri grupta bulunduğuna dikkat çeken Serintürk, günde bir paketten fazla sigara içen ve "kolay bırakamaz" diye yorumlanan kişilerin, sigarayı bırakmakta daha başarılı olduklarını kaydetti. Yüz binlerce insana sigarayı bıraktırarak kaliteli yaşamın kapılarını açan IQS programında, nikotinin yol açtığı fizyolojik bağımlılığı ortadan kaldırmak için, patenti IQS'e ait olan bilgisayarlı R.I.S.E. (Reflection Instrument Scanning Electro-Pulse) cihazı kullandıklarını belirten Serintürk, şunları söyledi:

"İçicinin nikotin bağımlılığı parametreleri bilgisayara giriliyor ve bu parametreler No Smoke yazılım programı tarafından işlenerek kişiye özel bir terapi programı oluşturuluyor. Bu programlamanın ardından, içicinin kulağındaki bilgisayar tarafından belirlenen 'refleks' noktalarına P.O.D. adı verilen bir el cihazı yardımıyla mikro masaj uygulanarak, vücudun doğal acı dindiricisi olan beta-endorfinlerin salgılanması sağlanıyor. R.I.S.E. cihazı sayesinde fizyolojik bağımlılıktan kurtulan ve nikotin yoksunluğu sıkıntılarını yaşamayan kişinin motivasyonu yükseliyor, iradesi güçleniyor ve kendine güveni artıyor. IQS programının ikinci aşaması olan 6 ay süreli 'tersine öğrenme' sürecinde, sigarayı bırakan kişi tetikleyici olaylarla karşılaştığında sigara yakmamayı öğrenerek, psikolojik bağımlılıktan kurtuluyor."

En Çok Aranan Haberler