20'li yaşların başı doğurganlığın en yüksek olduğu dönem. Kadınlarda yumurta, erkeklerde sperm sayısı ve kalitesinin fazla olması, bu yaşlarda hamile kalma oranını yükseltiyor. Ancak 30'lu ve 40'lı yaşlara gelindiğinde erkeklerin sperm kaliteleri düşüyor, kadınların da yumurtalarındaki azalma hamile kalma oranını git gide azaltıyor.
Bilinenin aksine yalnızca kadınlarda değil, erkeklerde de biyolojik saat işliyor. Kadınların yumurtaları yıldan yıla nasıl azalıyorsa, erkeklerin de sperm sayılarında ve kaliterinde düşüş yaşanıyor. Peki, yıllara göre yumurta ve spermdeki değişim nasıl oluyor? İşte merak edilen sorunun cevabı...
20'li yaşların başında kadınlar: 1-2 milyon kadar yumurta ile doğan kadınlar, 20'li yaşların başına geldiklerinde yumurta sayısı 100-200 bin arasında değişir. Ancak bu dönemde yumurta kalitesi son derece iyidir.
20'li yaşların başında erkekler: Erkekler, 20'li yaşların başında ergenliği tamamlamıştırlar ve son derece sağlıklı spermlere sahiptirler.
20'li yaşların sonunda kadınlar: Kadınların doğurganlığı çok küçük derecede de olsa azalmaya başlar. Ancak yine 20'li yaşların sonunda kadınların bir yıl içindeki hamile kalma oranı %75'tir.
20'li yaşların sonunda erkekler: Alkol, sigara, uyuşturucu madde kullanımı, çevre kirliliği gibi kötü alışkanlık ve etkenler, sperm sayısında ve kalitesinde azalmaya neden olur.
30'lu yaşların başında kadınlar: Kadınların 20'li yaşlarına oranla daha az yumurtaları vardır, her adet döngüsünde 1000'e yakın yumurta kaybederler.
30'lu yaşların sonunda kadınlar: Bu yaştaki kadınların yumurtalarında genellikle kromozomal problemler vardır ve 12 ayda hamile kalma oranları %54'tür. Düşük yapma ihtimali yine bu yaşlarda yüksektir.
30'lu yaşların sonunda erkekler: Bu yaş grubundaki erkekler anormal şekillerde spermler üretirler. Şekilleri normal olmayan spermler, çocuk sahibi olmayı zorlaştırır ya da doğacak çocuğun otizimli, şizofreni gibi hastalıklarla dünyaya gelme riskini artırır.
40'lı yaşların başında kadınlar: 40'lı yaşlardaki kadınların hamile kalma olasılığı düşüktür ve çocuklarının kromozomal bir hastalık olan Down Sendromu ile dünyaya gelme olasılığı vardır.
40'lı yaşların başında erkekler: Bu yaş grubundaki erkeklerin, partnerlerinin hamile kalmasını sağlamaları uzun sürebilir.
45 yaşından sonra kadınlar: 45 yaşın üstündeki kadınların çok az bir kısmı sağlıklı şekilde gebe kalabilir. Doğacak çocuğun ise Down Sendromlu olma ihtimali daha yüksektir.
45 yaşından sonra erkekler: Bu yaşta geçirilen bazı hastalıklar doğurganlığı etkileyebiliyor. Örneğin, böbrek hastalıkları, kabakulak ya da hormonal bozukluklar erkek doğurganlığında azalmaya neden olabiliyor. Kanser hastalığı ve tedavi sürecindeki kemoterapi ve radyasyon da spermlerin kalitesini düşürüyor.