TRABZON (İHA) - Rusya Federasyonu'nun Türkiye'den yaş sebze meyve ithalatını Türkiye'den gelen yaş sebze meyve ürünlerinde zararlı böcek ve sinek görüldüğü gerekçesiyle, 30 Mayıs'tan itibaren yasak getirmesi ve sorunun 15 gündür çözülemeyişi nedeniyle yaklaşık 150 milyon dolarlık bir zararın oluştuğu belirtildi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya Federasyonu'nun Türkiye'den yaş sebze meyve ithalatını durdurmasının ardından geçen 15 günlük sürede 150 milyon dolar zarar edildiğini söyledi. Bu ihracatın yüzde 40'lık bölümünün Doğu Karadeniz illerinden gerçekleştiğine dikkat çeken Gürdoğan, "Geçtiğimiz hafta Ankara'ya giderek Devlet Bakanımız Kürşat Tüzmen'le yeni Tarım Bakanımız ile ve yeni bakan olan Trabzon Milletvekilimiz Faruk Özak ile görüştük. Özak, sorunlarımızın çözülmesinin her evresinde yeralıyor ve sorunun başbakanımıza iletilmesinde önemli rol oynuyor. Başbakanımız Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesi yapacak. Bu telefon görüşmesinden oldukça ümitliyiz" dedi.
Krizin başladığı günden bugüne 15 gün geçtiğini ve Türkiye'nin bu krizden yaklaşık 150 milyon dolar zarar ettiğini kaydeden Gürdoğan, "Krizin çıkmasında büyük ihmal olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Türkiye, sürekli yönünü Avrupa'ya döndü ve AB sevdası uğruna Asya ve Rusya Pazarı ihmal edildi; talepler gözardı edilerek sorunların çözümü yoluna gidilmedi. Sonuçta da önümüzdeki sorun ortaya çıktı. Halbuki Türkiye tarım ürünlerinin büyük bölümünü Rusya ve Orta Asya pazarına ihraç ediyor; Avrupa'ya ihracatımız çok üst seviyede değil. Ancak zararın neresinden dönülürse kardır. Bu sorun biran önce çözülmelidir. Çünkü ileride kayısı, fındık gibi ürünlerin ihracatında da biz aynı sorunlarla karşılaşacağız ve Türkiye büyük bir maddi zararın yanısıra sosyal sorunlar da yaşayacak" diye konuştu.