HABER

Yaşanabilir bir gezegen daha bulundu!

Üstelik diğerlerinden çok çok daha yakın :)

Yaşanabilir bir gezegen daha bulundu!

Rick T Cartman / Mynet Haber

Ama halâ çok da yakın sayılmaz...

Başlığı yanıltıcı attığımız için üzgünüz, bir şey deniyorduk da. Aslında üzgün de değiliz, çünkü bizim bu gezegenlere gidemeyeceğimiz belliydi zaten; ama çocuklarımızın çocuklarının (belki) bu gezegenden ve yaşanacak muhtemel 3.Dünya Savaşı’nın etkilerinden kaçabileceğini bilmek güzel...

Önceki günlerde de paylaştığımız üzere, NASA son zamanlarda ‘yaşanabilir yeni gezegen’ araştırmalarının meyvelerini hızla almaya başladı.

Kepler Uzay Teleskobu’nun bulgularını değerlendiren NASA’dan ilk açıklama 10 Nisan 2016’da gelmiş; sadece Samanyolu’nda 10 milyardan fazla yaşamaya elverişli gezegen olduğunun tahmin edildiği söylenmişti. Bunlardan en yakınları bizden 181 ışık yılı uzaklıkta olan ve dünyamızdan %20 ve %50 daha büyük olan K2-72c ve K2-72e kod adlı gezegenlerdi.

Bu ikisinden önce, en yakın yaşanabilir gezegenler olarak bilinen Kepler 438b, Kepler 442b, Kepler 440b ve Kepler 186f bizden 475 ışık yılı uzaklıktaydı. 294 ışık yılı daha yaklaştık yani.

Yine de 181 ışık yılı. Uzaktı biraz...

Halbuki hemen yanımızda bir gezegen daha varmış!

Yalnızca 4 ışık yılı (28.5 trilyon kilometre) uzaklıkta, Güneş Sistemi’nin köşe başında!

Kepler 186f’den çok daha yakın olan Proxima b gezegeni, Proxima Centauri isimli yıldızın etrafında yörüngeleniyor. 181 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegenin önce, 4 ışık yılı uzaklıktakinin daha sonra bulunması mantıksız geldiyse açıklayalım: Proxima Centauri kızıl cüce yıldız olarak nitelendirilen yıldızlardan ve boyutları Jüpiter gezegeninden sadece biraz büyük. Böyle cüce yıldızları çok çok güçlü bir teleskopla dahi olsa tesadüfen görmeniz imkansız, tam olarak o bölgeye odaklanmak lazım.

Yeni geliştirilen HARPS isimli 3.6 metrelik spektograf işte tam da bunu yaptı.

Proxima b’de bir yıl yalnızca 11.2 gün sürüyor

Bu da yıldıza çok çok yakın olduğu anlamına geliyor. Ancak etrafında döndüğü yıldız cüce olduğu için, yeni gezegenimizde su bulunabilecek bir atmosfer sıcaklığı var. Atmosfer demişken, Proxima b’nin Proxima Centauri’den gelen radyasyonu engelleyebilecek güçte bir atmosfere sahip olup olmadığı henüz belirlenemedi.

Bir tarafı her zaman karanlık!

Eğer günün birinde bu gezegene taşınabilecek olursak, gezegenin yalnızca bir tarafına yerleşebileceğiz. Çünkü Proxima b, yalnızca yıldızının etrafında dönüyor; kendi etrafında dönmüyor, bu yüzden burada gece ve gündüz kavramları yok. Gezegenin bir tarafı her zaman gündüz, diğer tarafıysa her zaman gece.

Bir gün bu yolculuk elbette mümkün olacak.

Ancak şu an değil. Yukarıda belirttiğimiz üzere, Proxima b bizden 30 trilyon kilometre uzaklıkta. Bu da insanlığın elindeki en hızlı uzay aracıyla (Voyager 1, 62 bin kilometre/saat) bile yaklaşık 52 bin yıllık bir yolculuk demek...

_Kaynaklar: mynet.com \, cumhuriyet.com_

En Çok Aranan Haberler