YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Yıldırım: Zazacaya Pozitif Ayrımcılık Uyguladık

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, enstitünün kurulduğu 2009 yılından...

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, enstitünün kurulduğu 2009 yılından beri Zazacayı sahiplendiklerini ve standartlaşması için büyük bir gayret sarf ettiklerini belirtti. Prof. Yıldırım, enstitünün, Kürtçe lehçelerinden biri olan Kurmancaya göre Zazacaya pozitif ayrımcılık uyguladıklarını ifade etti.

Zazacanın yazılı metinlerde Kurmancaya göre daha seyrek şekilde yer aldığına dikkat çeken Yıldırım, Zazacaya ideolojik kaygılardan tamamen uzak bilimsel bir yaklaşım sergilediklerinin altını çizdi. Yıldırım, “Mardin Artuklu Üniversitesi olarak Zazacaya sahip çıkacağımızı ve bunun için yeterli bir akademik donanıma sahip olduğumuzu ısrarla ifade ettik. Hazırlanan lisans tezi, Zazacayı bütün özellikleriyle akademiye taşıdığımızın bir göstergesidir. Biz slogan üreterek, kültürel mirasımızın tüm zenginliklerini ıskalamak yerine, gelecek kuşaklara miras kalacak ve Zazacaya katma değer ekleyecek akademik eserler ortaya koyma vizyonundan hareket ediyoruz.” dedi.

"EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ TANIDIK"

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) bünyesinde Kürtçe öğretmeni yetiştirmek için açılan 500 kişilik tezsiz yüksek lisans programına, çoğu Bingöl bölgesinden olmak üzere 243 adayın Zazaca’ya başvurduğunu hatırlatan Prof. Yıldırım, Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı'nda Zazacayı seçen yüksek lisans adaylarına tezlerini Zazaca yazma şartını getirdikleri bilgisini verdi. Yıldırım, şöyle devam etti:

“Anayasada yer alan 'eğitimin fırsat eşitliği' ilkesine göre; Zazaca yüksek lisans programlarına katılmak isteyen bütün adaylara hiçbir ayrım gözetmeksizin, insan onuruna ve akademik disipline yakışır şekilde davrandık. Bu adaylarımızın Zazaca’nın devinimini sürdürecek akademik eserler vermeleri için üniversite olarak her şekilde desteklenmeleri ve bilim dünyasında kendilerine yer edinmeleri gerektiğine inanıyoruz. ‘Folklor’ alanında büyük bir titizlikle Zazaca yüksek lisans tezini hazırlayan Nadire G. Aldatmaz öğrencimizi, bu takdire şayan çabası için kutluyorum.”

"ZAZACA RESMİ ARŞİVLERE DÂHİL EDİLECEK"

Mardin Artuklu Üniversitesi’nin son iki yıl içinde hayatında büyük değişiklikler yaptığını ve hayallerinin önemli bir kısmını bu süre içinde gerçekleştirdiğini kaydeden Zazaca yüksek lisans öğrencisi Nadire G. Aldatmaz, kaybolup gitmesinden endişe duyulan kültürün bir bölümünü ana diliyle yazma imkanı bulduğunu belirterek, “Zazaca bir tez yazmış ve tezini ilk teslim eden kişi olmaktan ötürü çok mutluyum.” ifadelerini kullandı.

Aldatmaz; saygın birçok kişi tarafından Zazaca ve kültürüne ait bazı ögelerin yazılı metin haline getirildiğini ve günümüze kadar ulaştığını, ancak bu çalışmayı bir devlet üniversitesinin çatısı altında yapmanın ve yazılanları resmi arşive dâhil etmenin ayrı bir önem taşıdığına dikkati çekerek, “Dilimizin, bölen değil, birleştiren bir faktör olarak eğitim dili olmasını diliyorum. Zira eğitim dili olmazsa uzun vadede yaşaması mümkün değil. Bir dilin ölmesi de bir kültürün ve giderek bir halkın ölmesi demektir.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler