Dünya Sualtı Serbest Dalış rekortmeni Yasemin Dalkılıç, 27 Aralık'ta Bodrum'da yapacağı yeni dünya rekoru denemesine 3 aydır ABD'nin Miami kentinde hazırlanıyor.
Pankreasında tümör saptanınca, 8 dünya rekoru kırdığı dalış sporuna 2003'te ara veren Dalkılıç, 5 yıllık tedavinin ardından hastalığı yendi ve sponsor bulmakta zorlanırken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan aldığı özel destekle bu yıl tekrar mavi sulara döndü.
Kübalı eşi ve aynı zamanda antrenörü Rudi Castineyra ile Miami'de hayatını sürdüren Dalkılıç, geçirdiği zor yılların ardından hazırlıklarına başladığı yeni dünya rekoru denemesi ve spor kariyeriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
1999-2003 yılları arasında, sualtında ard arda kırdığı rekorlar ve "dünyanın en genç serbest dalış şampiyonu", "ilk Türk bayan dünya rekortmeni" gibi unvanlarla adından söz ettiren Yasemin, "Yıllar süren sabır dolu çalışmamız pankreasımda tümör saptanınca birkaç saniyede yok oldu ve önceliklerim bir gecede değişti. 5 yıl boyunca savaştım ve azmimle bu hastalığı yendim" dedi.
Spora dönmek istediği ancak sponsor bulamadığı bir dönemde, Başbakan Erdoğan'ın desteğiyle derin sulara tekrar dönebildiğini kaydeden Dalkılıç, "27 Aralık'ta Bodrum'da yeni bir dünya rekoru deneyeceğim. Bu deneme için en az altı ay çalışmak ve kasları güçlendirmek gerekiyor. 1 Temmuz'da Miami'de antrenmanlara başladım. Günde genellikle iki antrenman yapıyorum. 6 gün çalışıp bir gün dinleniyorum. Yoğun ağırlık çalışmaları, stairmaster gibi kardiyo aletleri, Miami sahillerinde bisiklet, koşu, hız pateni ve havuzda yüzme egzersizleri antrenman bütünümüzü oluşturuyor" diye konuştu.
Antrenörü ve eşi Rudi Castineyra'nın çok tecrübeli olduğunu ve tüm programını onun hazırladığını ifade eden Dalkılıç, yoga, esneme ve nefes egzersizlerini de hergün yaptığının altını çizdi.
ÖNCE KÖPEK ISIRDI, SONRA DİŞİ İLTİHAPLANDI
Serbest dalış sporunun güvenlik, sualtında kullanılan asansör, tekne gibi özel malzemeler ve dalgıç ekibi nedeniyle pahalı bir spor olduğunu vurgulayan Dalkılıç, Miami'de 3 ay süren ilk etap hazırlıklarının bu hafta bittiğini, Türkiye'de bir ay kalarak Bodrum'da ilk derin dalış antrenmanlarını yapacağını, Kasım ayında tekrar ABD'nin Miami kentine dönerek haftada 6 gün süren spor hazırlıklarını sürdüreceğini belirtti.
Hazırlıklar sırasında şansızlıkların da yakasını bırakmadığını açıklayan Milli Sporcu, "Ağustos ayında bir arkadaşımın köpeği beni ayağımdan ısırdı.Ayağımda derin bir yara açıldı, hastaneler ve tedavi süreci bir aya yakın sürdü.Sualtında en önemli şeylerden olan kulak dengelememe 20'lik dişimin engel olduğunu fark ettik. Bir operasyonla önceki hafta çektirdim, ancak iltihap nedeniyle 10 gün sorun yaşadım, antibiyotik tedavisi uygulandı" dedi.
Rekor denemesi yapacağı kategoriyle ilgili olarak, rakiplerin planlarını birbirine göre ayarlamaması için tescil kurumunun kategori ve derinlik denemesi anonsunu dalışa bir ay kala açıklanmasını şart koştuğunu ifade eden Dalkılıç, Bodrum'da sene sonu yapacağı denemenin değişken ağırlık kullanılan kategorilerden birinde 100 metrenin üzerinde olacağını söylemekle yetindi.
HEDEFİ KANSER ARAŞTIRMALARI PROJELERİNDE ÇALIŞMAK
Dünya Serbest Dalış rekortmeni Yasemin Dalkılıç, rekor kıracağına emin olduğunu söylerken, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Rekordan sonraki önemli hedefim sosyal sorumluluk projeleri içinde yer almak. Yıllar sonra tekrar dünya rekoru denemesi yapabilecek bir performansa geri döndüm. Bunu yapabilmemin sebebi spor dolu sağlıklı bir yaşam stiline sahip olmam. Amacım da bunu mümkün olduğunca çok kişiye aktarabilmek. Kanser araştırmaları için fon oluşturacak projeler gerçekleştirmek en büyük hedefim." Dalkılıç'ın eşi Castineyra da Türkiye'yi ve Türk insanlarını çok sevdiğini, 5 yıllık aranın ardından tekrar Türkiye'ye gitmekten büyük mutluluk ve heyecan duyduğunu kaydetti. Castineyra, "Bu hafta 1 aylık bir çalışma için Türkiye'de olacağız. Yasemin, Cumhuriyet Bayramı'nda Bodrum'da yapacağı 86 metrelik gösteri amaçlı deneme ile uzun süre sonra ilk kez ciddi bir derinliğe inerek kendini test etmiş olacak" dedi.
Rekor denemesinde ilk kez tamamı Türk dalgıçlardan oluşan bir ekip ile çalışacaklarının altını çizen Kübalı eğitmen, "Türkiye'de daha önce yeterli teknik dalış ekibi yoktu, bu kez ben hariç tüm ekip Türk olacak. Dalış sırasında, sualtında güvenlik dalgıçları, kameraman dalgıçlar, hakemlerden oluşan 20 kişilik bir ekip olacak. Güvenlik, bu sporun en önemli kısmını oluşturuyor" diye konuştu.
GELİŞMELERİ KENDİ BLOGU VE SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ İLE DUYURUYOR
İnternet teknolojileri ile yakından ilgilenen ve multimedya tasarımları ile bilgisayar programcılığı da yapan Dalkılıç, yeni rekor denemesi öncesi tüm hazırlık aşamasını ve sporla ilgili gelişmeleri kendi web sitesi, blogu ve sosyal paylaşım sitesi Facebook aracılığıyla duyuruyor.
Yasemin Dalkılıç, 14 yaşında milli paletli yüzme takımına girerek Türkiye'yi iki dünya ve bir Avrupa şampiyonasında temsil etmişti. Daha sonra serbest dalış sporuna ağırlık veren Dalkılıç, 1999-2003 yılları arasında bu spordaki beş disiplinin dördünde sekiz dünya rekoru kırdı.
Desteksiz Sabit Ağırlık, Sınırsız Değişken Ağırlık, Sınırlı Değişken Ağırlık ve Malzeme Destekli Ağırlık kategorilerinde rekorlar kıran Dalkılıç'ın 2 denemesi ise başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Yasemin, Sınırsız Değişken Ağırlık kategorisindeki 120 metrelik dalışıyla 2000 yılında "Dünyanın en derine dalan bayan dalgıcı" unvanını elde etmişti.
Dünyada FREE, CMAS ve AIDA olmak üzere 3 ayrı serbest dalış organizasyonu rekor tescili yapıyor. FREE organizasyonu ile çalışmalarını yürüten Dalkılıç, daha önceki yıllarda rekor denemelerinin Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'nca (TSSF) tescili konusunda yaşanan sorunların bu ve daha sonraki denemelerinde olmayacağını bildirdi.
[**Dünya rekortmeni Yasemin Dalkılıç'ın kanseri yenmesinden sonra spora dönmesini yerinde buluyor musunuz?