HABER

Yaşlanma ve sarkmalara meydan okuyun!

30’lu yaşlarla gelen davetsiz misafir…

Yaşlanma ve sarkmalara meydan okuyun!

Güzel ve iyi görünmek son yıllarda her zamankinden daha fazla önem kazandı. Vücudumuz ile dış dünya arasında bariyer fonksiyonu sağlayan cildimiz, sağlıklı ve güzel bir görünümün de vazgeçilmez parçası haline geldi. Oysa genetik faktörlerinin yanı sıra sağlıksız beslenme alışkanlıklarından sigaraya, stresten uyku düzenine pek çok faktör cildimizin erken yaşlanmasına ve sarkmalara neden oluyor.

Peki yaşlanma ve sarkmalara engel olmak, geciktirmek mümkün mü? Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeliz Erdemoğlu, cilt yaşlanmasında önlenemeyen tek faktörün genetik faktörler olduğunu belirtirken “Cildin gergin ve sıkı görünümü 30’lu yaşlarla birlikte azalmaya başlar. Bu doğal bir süreç olup kişinin genetik özelliklerine göre daha hızlı ya da yavaş gerçekleşir. Ancak alınacak basit ama etkili tedbirlerle yaşlanma ve sarkmaları geciktirmek mümkündür” diyor. Dr. Yeliz Erdemoğlu hem görünüşümüzü hem psikolojimizi etkileyen yaşlanma ve sarkmalara meydan okumanın 9 yolunu mynet.com’a anlattı.

Güneş

Güneş, önlenebilir deri yaşlanmasının en önemli nedeni. Ultraviyole ışınları deri hücrelerinin DNA’sına hasar vererek cildin erken yaşlanmasına neden oluyor. Renk tonu eşitsizliği ve lekelenmelere yol açarken, ciltte sarkmalara ve ince kırışıklıklara neden oluyor. Güneşin bu zararlı etkilerinden yaz döneminde 11:00–16:00 arası güneşlenmeyerek, güneş koruyucu ürünler kullanarak korunmak gerekiyor. UVA ışınları camdan da geçerek hasar bırakabildiği için sadece açık havada değil, iyi güneş gören kapalı mekanlarda da güneş koruyucusu kullanımı ihmal edilmemeli, güneş koruyucuları sadece yüze değil, boyun, dekolte ve el üstüne de sürülmeli.

Sigara

Sigara hücrelerin ihtiyaç duyduğu oksijen ve besinlerin alımını kısıtladığından hücrelerin yenilenmesini engelliyor, yaşlanma sürecini hızlandırıyor. Antioksidan etkileri olan C vitamininin emilimini ve cilt hasarının tamirinde görev alan A vitamini düzeylerini azaltıyor. Serbest radikaller oluşmasına ve dolayısıyla hücre hasarına sebep oluyor. Bu durum derinin erken yaşlanması, kırışıklıkların belirginleşmesi ve cilt sarkmalarına yol açıyor. Sigara içenlerde özellikle ağız ve göz çevresinde erken beliren ince kırışıklıklar oluşuyor. Cilt, grimsi donuk bir renk alıyor ve elastikiyetini hızla kaybediyor. Bu nedenle, sadece sağlığımızı değil güzelliğimizi de vuran sigara kullanımından kaçınmak gerekiyor.

Alkol

Sigara gibi alkolden de uzak durmak önemli. Zira alkol tüketimi, cildin nem miktarını azaltıyor. Uzun süre düzenli tüketimde damarlarda kalıcı genişlemeye sebep olarak yüzde kızarıklıkların oluşmasına neden oluyor. A vitamin düzeylerini olumsuz etkileyerek kırışıklıkların ve sarkmaların oluşmasına yol açıyor.

Uyku

Cildin yeniden yapılanma kabiliyetinin en yüksek olduğu saatler gece saatleri. Stres hormonları gece normal düzeyine indiğinden yeniden yapılanma süreci olumlu etkileniyor. Uyku pozisyonu da yaşlanma sürecini etkiliyor. Cilt için en faydalısı sırt üstü pozisyon. Yüksek yastıklar boyunda enine çizgilenmenin artışına neden olurken çarşaf ve yastık kılıflarında kullanılan materyalin dahi etkisi oluyor. Saten ve ipek kumaşlar tercih edilmeli. Yatmadan önce cilt mutlaka iyi temizlenmeli, kesinlikle makyajla uyunmamalı.

Hormonlar

Hormonlar, sağlıklı bir cilt görünümünü etkileyen başlıca nedenlerden. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeliz Erdemoğlu,

tiroid hormonunun da cilt sağlığında önemli rol oynadığını belirterek “Hiipotiroidi hastalığı tedavi edilmediğinde ciltte kuruma, matlaşma ve yağ dokusunun dağılımında düzensizlik sonucu ciltte kuruluk ve sarkmalar görülür. Hastalığın tedavisi cilt sağlığı açısından da büyük önem taşır” diyor.

Anti-age ürünler

Deri yaşlanmasını geciktiren pek çok ürün marketlerde yer alıyor ancak cilt tipine uygun ürün seçmek çok önemli, bir o kadar da zor. Yanlış ürün kullanımı ciltte alerji, sivilce oluşumu gibi pek çok soruna neden oluyor. Ürünleri ara vermeden, disiplinle kullanmak önemli. Nemlendiricinin kolajen tamirine fayda sağlayan A vitamini ve antioksidan katkılar sağlayan C vitamini, yeşil çay gibi takviyelerle zenginleştirilmiş olması maksimum fayda alınmasını sağlıyor.

Spor

Egzersiz desteği olmadan hızla verilen kilolar derinin sarkık görünmesine neden oluyor. Düzenli fiziksel aktiviteler gerek cildin kan akışını artırarak, gerekse bağışıklık sisteminin desteklenmesi yoluyla cildin yenilenmesine katkıda bulunuyor. Yine yüz kaslarını çalıştırarak cilt altındaki katmanları sıkılaştırıyor. Böylece daha gergin bir görünüme kavuşmak mümkün oluyor.

Besinler

Doğru beslenme alışkanlıkları cildin gençliğini korumak için çok önemli. Proteinden zengin gıdalar cildin temel yapıtaşı olan kolajen ve elastin proteinlerinin sentezine yardımcı oluyor. Güçlü bir antioksidan olan likopen içeren domates, greyfurt ve karpuz gibi antioksidan kaynağından zengin parlak yiyeceklerin tüketimi kolajen dejenerasyonunu önlemeye yardımcı oluyor. Brokoli, yeşil yapraklı sebzeler ve karnabahar içerdikleri glukozinolatlar sayesinde, serbest radikallerle mücadelede destek oluyor. Cilt sağlığında kilit vitaminlerden C vitamininden zengin kırmızıbiber, çilek ve turunçgillerin tüketimine ağırlık vermek zamana karşı verilen mücadelede avantaj sağlıyor. Omega -3 içeren yağlı balık gibi gıdalar da cilt sağlığının korunmasını ve yeniden yapılanmasını sağlıyor. Şekerli, nişastalı gıdalardan ve hızlı kilo vermeyi sağlayan şok diyetlerden ise kesinlikle uzak durulmalı.

Uzman desteği

Önlemlere rağmen sorun hala devam ediyorsa dermatologdan yardım alınması faydalı. Sarkmanın derecesine, cilt-biyolojik yaş arasındaki farka, mevsim şartlarına göre pek çok seçenekle zamana meydan okumak mümkün. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeliz Erdemoğlu, “Erken aşamalarda peeling, mezoterapi, PRP, roller, botox ve dolgu yöntemlerinden fayda sağlarken, daha olgun ciltler laser, rodyofrekans ışınları ile tedavi edilebilir” diyor.

En Çok Aranan Haberler