Prof. Dr. Akın Yücel
www.akinyucel.com
Yaşlanmayla nasıl başa çıkılır?
Yaşlanmanın az bilinen 5 belirtisi ve başa çıkma yolları
Çene ovalindeki sarkmalar
Dış görünüşüne düşkün hemen herkes, göz çevresindeki kaz ayağı çizgilerini biliyor, ve çaresini arıyor. Çok genç yaşta da görülebilen ince kırışıklıkların aksine, yüzdeki sarkmalar yani çene kontürünün belirsizleşmesi, yüzün kalp şeklinden yavaş yavaş kareye dönmesi yüzdeki yaşlılığın bence esas belirtisidir. Çözüm: 20’li yaşlardan itibaren dokuların sıkılığından sorumlu kollagen’i artırmak gerek. Kemik suyu, paça gibi besinleri tüketmekle, dışarıdan alınacak sıvı veya draje şeklinde besin takviyeleriyle, vücudun kollagen üretmesini hızlandıracak lazer, radyofrekans, mezoterapi, Somon DNA gibi uygulamalardan periyodik olarak yararlanmakla bu sarkmalar geciktirilebilir. 50’li yaşlara gelirken bu yöntemlerin arzu ettiğiniz sıkılık ve toparlamayı gerçekleşmediğini görebilirsiniz, burada daha ciddi askı çözümleri ve mini yüz germe ameliyatları size 10-15 yıllık bir geri dönüş vaad edecektir. Bu etki sadece estetik cerrahi operasyonlarınca sağlanabilir.
Genişleyen gözenekler
Özellikle yağlı cildi olanlarda görülen bu sorun genellikle ihmal edilir. Gözle görülür hale gelmiş gözenekler, yüzünüzde dikkati bu alana çeker, kullandığınız makyaj malzemelerinin kötü durmasına ve sorunu belirginleştirmeye yol açar. Siyah nokta ve akneleri gelişigüzel sıkma alışkanlığı gözenek genişlemesinin bir başka sebebidir. Çözüm: Cilt tipinizi değiştiremeseniz de yağlanmayı kontrol altına alabilirsiniz. Cips, kola, fast food yiyeceklerden uzak durmalı, siyah nokta ve sivilceleri sıkarak gözenekleri hepten büyütmemeli, cilt temizliğini aksatmamalı, imkanınız varsa düzenli profesyonel cilt bakımı yaptırmalı, gözenek sıkılaştırıcı ürünleri 20’li yaşlardan itibaren kullanmalı, cilt yüzeyini sıkılaştırıcı medikal çözümleri uygulamalısınız. Cilt kalitesi daha çok içeriden belirlenir. Dengeli beslenen, egzersizle bol oksijen alan kişilerin cildi diğerlerine göre daha şanslı olacaktır.
Dekoltedeki kırışıklıklar
Dekolte bölgesindeki kırışıklık yani iki memenin arasında belirmeye başlayan çizgi yaşlılığın en belirgin işaretlerinden biri olup belirinceye kadar dekolte bakımı aklımıza gelmez. Çözüm: Meme dokunuzu güçlendirecek egzersizleri, daha doğrusu sporu hayatınızın bir parçası yapmak, imkanınız varsa dekolte bakımı için özel üretilen ürünler kullanmak, bu bölgeyi güneşten korumak, vücudunuza uygun sütyen kullanmak ve sütyensiz gezmemek, spor yaparken sporcu sütyeni kullanmak, sık kilo alıp vermemek ve estetik cerrahinin bu konudaki kesin ve kalıcı çözüm olan meme dikleştirme operasyonundan yararlanmaktır. Enerji bazlı sistemler de bu tür kırışıklıkları sınırlı bir oranda sınırlı süre için azaltabilse de kesin ve faydası yıllarca sürecek çözüm cerrahi seçenektir.
Düşen göz kapakları ve kaşlar
Genetik sebepler haricinde göz kapaklarınızın, kaşlarınızın düşmemesi ya da geç düşmesi için bakımla yapabileceğiniz bir geciktirme maalesef yok. Bağ dokumuzun gevşemesi ve yerçekimi cildimizin 20’li yaşlardaki gerginliğini kaybetmesine yol açıyor. Çözüm: Botoks kaşları kaldırmak için kısa süreli çözüm sunarken; lazer/radyofrekans sistemleri bölgedeki kollagen üretimini destekleyerek % 20-40 arasında geçici iyileşmeler sağlayabilirler. Askı sistemleri ile kaşların asılması botoks’a oranla daha uzun süre etkisini korusa da, kesin ve kalıcı sonuçlar ancak cerrahi çözümle mümkündür. Göz kapağı cerrahisi en sık yapılan yüz gençleştirme işlemidir. İyi yapılan bir ameliyat görünümünüzü hemen değiştirir, bakışlarınızı gençleştirir, dinlenmiş ve enerjik görünürsünüz. Bu operasyonda üst kapakta yığılmaya yol açan fazla deri çıkarılır. Ayrıca kaş kenarları kaldırılır. Gerekiyorsa endoskop yardımı ile kaşlar yukarı alınır. Böylece rahat görebilmek için sürekli kaşlarınızı kaldırmak zorunda da kalmaz, bundan kaynaklı baş ağrılarınızdan da bu operasyon sonunda kurtulursunuz.
Kırışmış dizler ve dirsekler
Derimiz yılların etkisiyle elastikiyetini kaybettikçe bu bölgelerde kırışma, birikme, renk koyuluğu kaçınılmaz olur, en çok ihmal edilen bu iki eklem derisi, kırışıp sarktıktan sonra çözüm bulmak zorlaşır. Düzenli bakımla bu süreci geciktirmek mümkündür. Çözüm: Hayatınızda en çok kullandığınız bu iki eklemi genç tutmak ve kat kat kırışmaktan kurtarmak için sıkça kilo alıp vermekten uzak durmalı, bu bölgelere düzenli peeling uygulamalı ve sürekli nemlendirmelisiniz. Kimyasal peeling, mezoterapi, hyalüronik asit takviyesi ve lazerlerle bir noktaya kadar dokuda iyileşme sağlanabilir ve deriyi bir miktar gerginleştirmek mümkündür. Daha kalıcı çözüm için yağ dokusu enjeksiyonu yapılabilir.