KADIN

Yaşlanmayı geciktirmek için bu moleküle dikkat

Koenzim q10 insan vücudunda doğal olarak bulunan ve asal vazifesi gıdaları enerjiye dönüştürmek olan bir molekül aynı zamanda çok güçlü bir antioksidandır. Koenzim, besinlerin enerjiye çevrilmesinde görev alan protein yapısında bir bileşendir.

Yaşlanmayı geciktirmek için bu moleküle dikkat

Koenzim q10 serbest radikalleri bloke ederek hücre yapısını korur ve yaşlanmanın vücutta meydana getirdiği olumsuz etkileri yavaşlatır.

Birçok ülkede popüler

Yaşlanma ve sarkmalara meydan okuyun!

Koenzim gıda takviyesi olarak da kullanılabilmektedir. Çok sık rastlanılan bir sağlık problemi olan kalp yetmezliği, yüksek tansiyon ve kalp krizinin tedavisinde ve bu rahatsızlıkların önlenmesinde de kullanılan koenzim dünyanın pek çok ülkesinde revaçta olan bir besin desteğidir.

Kanada’da yapılan bir araştırma sonucuna göre meme kanseri olan 90 kadının beslenme disiplinine koenzim q10 eklenmiş ve bu kadınlarda memede gelişen kanserli hücrelerin vücudun diğer organlarına yayılmadığı görülmüş.

Danimarka’da yapılan bir araştırmaya göre ise koenzim, vitamin ve mineral verilen göğüs kanseri hastası 32 kadında tümör boyutlarında küçülme gözlenmiş.

Koenzim q10 kullanımının kalp krizi sonrasında zayıflayan kalpte ikinvi bir kalp krizi olasılığını yarı yarıya düşürdüğü saptanmış.

Koenzim Q10 Faydaları

Koenzim Q10 nedir, ne işe yarar?

Koenzim, vücuttaki serbest radikalleri kontrol altında tutan antioksidanları içeren bir bileşen olduğu için, vücudu da koruma altına alarak özellikle başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa karşı kalkan oluşturur.

Beslenme yetersizliği, vitamin ve mineral eksikliği ve diğer koşulların etkisiyle zayıflayan bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalığa karşı vücudu korur.

Koenzim q10’un, kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan diğer ilaçlarla birlikte alındığında vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen ödemi azalttığı saptanmış. Bu da hastadaki nefes alış verişini kolaylaştırıyor.

Koenzim q10’un yüksek tansiyon hastalarında tansiyonun düşürülmesine katkı sağladığı sonucu da elde edilmiş.

Yüksek kolesterol şikayeti olan kişiler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, bu kişilerin çoğunluğunda koenzim q10 eksikliği tespit edilmiş.

Antioksidan etkisi sayesinde koenzim pek çok cilt bakım ürününde kullanılmaktadır.

Koenzim q10’un Parkinson, migren, erkeklerde sperm azlığı ve HIV virüsü taşıyanlarda bağışıklık düşüklüğü gibi sorunlara da iyi geldiği bilinmektedir.

Koenzim Q10 Hangi Besinlerde Bulunur?

Eldeki balık kokusu nasıl çıkar?

Eğer ileri seviyede koenzim düşüklüğü yaşamıyorsanız takviye kullanmanıza gerek olmayabiliyor; zira düzenli beslenmeyle vücudunuzun gereksinim duyduğu koenzimi alabilirsiniz. Sağlıklı bir yetişkinin alması gereken koenzim q10 miktarının 10 mg civarında olduğu belirtiliyor.

Kırmızı et, özellikle dana eti, tavuk eti; soya fasulyesi yağı, kanola yağı, susam yağı gibi yağlar; yerfıstığı, susam, şamfıstığı gibi kuruyemişler ve yağlı tohumlar; brokoli, ıspanak, mantar ve karnabahar gibi sebzeler, ringa ve somon gibi yağlı soğuk deniz balıkları ile sardalya ve uskumru gibi yağlı balıklar; ciğer, yürek, böbrek gibi sakatatlarda koenzim bulunur.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler