ANKARA (İHA) - AK Parti hükümeti, Türkiye'de hemen her kesimin ağır eleştirilerine hedef olan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nı yeniden yapılandırmaya hazırlanıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve İHA muhabirinin ele geçirdiği, "Sosyal Güvenlik Reformu Taslağı"na göre, sosyal güvenlik kuruşları olan SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığı'nın yeniden yapılandırılmasını öngörülüyor. Taslak yasalaşırsa, Türkiye'de yaşayan herkes, "Genel Sağlık Sigortası" kapsamında sigortalanarak sosyal güvence altına alınacak. Bununla birlikte halen SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, kamu çalışanları ve yeşil kartlılar olmak üzere 5 farklı kalite ve standartta sunulan kamu sağlık sigortacılığı birleştirilecek. Böylece sistem tüm vatandaşlara eşit kapsam ve kalitede sağlık sigortacılığı hizmeti veren bir yapıya dönüştürülecek. Genel Sağlık Sigortası kapsamında şu değişiklikler yapılacak:
"- Öncelikle vatandaşların hastalanmadan sağlıklı yaşam sürdürmesine yönelik her türlü koruyucu sağlık programının uygulanmasını temel politika haline getirecek bir finansman modeli uygulanacak. Buna rağmen sağlığın yitirilmesi halinde ise, maliyet ve tedavi etkili yöntemlerle kişilerin sadece tedavi ile uyumlu hizmet satın almasını sağlayacak modeller uygulanacak.
- Katılımın zorunlu olduğu primli bir yapı oluşturulacak.
- Yoksullar için sağlık sigortası primi, kamu tarafından sosyal yardımlara ayrılan kaynaktan ve objektif yoksulluk testine bağlı olarak karşılanacak.
- Sigortalıların sağlık geçmiş ileri detaylı olarak merkezi veri tabanında saklanacak ve sağlık hizmeti öncesinde aile hekiminin ve diğer doktorların kullanımına sunulacak.
- Genel Sağlık Sigortası kapsamında maliyet ve tedavi etkili bir finansman yönetimi oluşturulacak ve Sağlık Bakanlığı'nca sağlık hizmetleri sunumunun geliştirilmesine yönelik "Sağlıkta Dönüşüm Programı" ile uyumlu ve etkileşimli olarak hayata geçirilecek.
- On-line provizyon, tedavi protokolleri, paket anlaşmalar gibi çağdaş kontrol ve takip sistemleri, gerek sigortalıların sağlıklarının korunması gerekse GS3 kaynaklarının suistimal edilmesinin önlenmesi amacıyla etkin olarak kullanılacak.
"Sosyal Güvenlik Reformu Taslağı", yaşlı, özürlü ve muhtaçlık aylığı bağlanmasını içeriyor. İşte taslakta yer alan 'Aylıkların Ödenmesi' bölümünde yer alan maddeler:
"AİLE ÖDENEĞİ: Aile ödeneği yerel ölçüler içinde yaşamlarını minimum düzeyde dahi sürdürecek gelirden yoksun olan çocuklu ailelere en fazla İki çocuk için, en fazla on iki aya kadar her ay aile ödeneği ödenir. Ailelerin bizzat Sosyal Koruma Hizmet Merkezine yapacakları başvuru sonucunda harcama testi bilgilerinin sisteme girilmesi ile aile ödeneğini hak etmesi durumunda, aile ödeneği banka hesabına yatırılır.
YAŞLI AYLIĞI: Bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayan, her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, yaşamlarını minimum düzeyde dahi sürdürmekte güçlük çeken yaslılara, ikamet ettikleri yerin minimum yaşam düzeyi ölçütleri göz önünde tutularak yaşlılık aylığı ödenir. Yaşlıların sosyal koruma hizmet merkezine yapacakları başvuru sonucunda harcama testi bilgilerinin sisteme girilmesi ile yaşlılık aylığını hak etmesi durumunda aylık banka hesabına yatırılır.
ÖZÜRLÜ AYLIĞI: Başkasının yardımı olmaksızın yaşamını sürdüremeyecek şekilde özürlü olan ve yaşamlarını yerel ölçüler içinde minimum düzeyde dahi sürdürebilecek bir gelirden yoksun olan özürlülere, ikamet ettikleri yerin minimum yaşam düzeyi ölçütleri göz önünde tutularak özürlü aylığı ödenir. Özürlülerin sosyal koruma hizmet merkezine yapacakları başvuru sonucunda harcama testi bilgilerinin sisteme girilmesi ile özürlü aylığını hak ermesi durumunda aylık banka hesabına yatırılır.
MUHTAÇLIK ÖDENEĞİ: Yerel ölçüler içinde yaşamlarını minimum düzeyde dahi sürdürecek gelirden yoksun olan çocuksuz aileler, muhtaç kişiler, hamile kadınlar kişilere muhtaçlık ödeneği ödenir. Ailelerin veya kişilerin bizzat sosyal koruma hizmet merkezine yapacakları başvuru sonucunda harcama testi bilgilerinin sisteme girilmesi ile muhtaçlık Ödeneğini hak etmesi durumunda ödenek, banka hesabına yatırılır.
GEÇİCİ SOSYAL YARDIMLAR: Ani ve beklenmedik olaylar karşılığı olarak talep eden kişilere yapılacak ödemelerdir. Kişilerin bizzat sosyal koruma hizmet merkezine yapacakları başvuru sonucunda harcama testi bilgilerinin sisteme girilmesi ile geçici sosyal yardımı hak etmesi durumunda sosyal yardım, banka hesabına yatırılır.
SAĞLIK YARDIMI: Prim ödeme gücü olmayan vatandaşların Genel Sağlık Sigortası primlerinin Genel Sağlık Sigortası fonuna ödenmesi. Sağlık sigortası primi tutan Genel Sağlık Sigortası fonuna ödenir.
TAZMİNAT NİTELİKLİ SOSYAL YARDIMLAR: Şeref aylığı vatani hizmet tertibinden bağlanan aylık, vazife malullüğü aylıkları, muhtaç asker ailelerine yapılacak yardımlar mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde sürdürülür. İlgili birimlerden (Maliye Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü vb.) sosyal koruma merkezine gelen talepler doğrultusunda ödemeler banka hesabına yapılır".