HABER

Yaşlılık unutkanlık için bir sebep değil!

Alzheimer Hastalığının kişinin günlük yaşam etkinliklerini sürdürme yetilerinde kademeli olarak yıkıma ve davranışlarda değişikliklere yol açan ilerleyici bir beyin hastalığı...

Yaşlılık unutkanlık için bir sebep değil!

Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi Nöroloji Anabilim dalı uzmanlarından Dr. Başak Karakurum Göksel, yaşlanmayla birlikte görülme sıklığı artan alzheimer hastalığında diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi erken tanının büyük önem taşıdığını bildirdi.

Yaşlanma anne karnında başlar

Yaşlanmanın anne karnında var olma ile başladığını, yaş ilerledikçe diğer organlar gibi beyin de yaşlanacağını belirten Dr. Başak Karakurum Göksel, “30 yaşından itibaren insan beyni nöron (sinir hücresi) kaybetmeye başlar. Ancak bunun kişinin yaşamına yansıması 10 yıl sonra, yani 40’lu yaşlarda olur. 50 yaşından sonra her 10 yılda bir beyin ağırlığı ve hacmi yüzde 10 oranında azalır. Normal yaşlanma sürecinde herhangi bir fiziksel rahatsızlık yoksa kişi günlük işlerini yapmaya devam eder. Yaşlanma ile beraber düşünme ve problem çözme yavaşlayıp, konsantrasyon azalabilir. Yaşlanmaya bağlı işitme ve görme problemleri de kişinin zihinsel faaliyetlerini bozabilir'' dedi.

Dr Başak Karakurum Göksel, normal yaşlanma ile bunama (Alzheimer vs) tablosunun birbirinden ayırt edilmesinde hasta ve yakınlarından alınan öykünün belirleyici olduğunu belirterek, bunun için zaman zaman Beyin MRG, tomografi, kan tetkikleri gibi yöntemlere de başvurduklarını bildirdi.

Bunamanın çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşabileceğini anlatan Dr. Başak Karakurum Göksel, Alzheimer Hastalığının bunamaya yol açan hastalıların en sık görüleni olduğunun altını çizdi. Yaş arttıkça Alzheimer hastalığının görülme olasılığının da artabileceğine dikkat çeken Nöroloji Anabilim dalı uzmanı Dr. Başak Karakurum Göksel, 50 yaşın altında Alzheimer hastalığı görünmesinin nadir olacağını 65 yaşında görülme sıklığının yüzde 5’lerde iken 60 yaş üstünde ise yüzde 30’a çıkabileceğini ifade etti.

Türkiye’de 300 bin Alzheimer hastası var

Risk faktörleri arasında yaş, depresyon öyküsü, tekrarlayan ciddi kafa travmaları, düşük eğitim düzeyi, APOE4 taşıyıcılığı, damar hastalıkları sayılabileceğini anlatan Dr. Başak Karakurum Göksel depresyonun ve damarsal hastalıkların tedavisi ile hastalığın en azından bir grup insanda önlenebileceğini, Türkiye’de 300 bin civarında Alzheimer hastası olduğunu ifade etti.

Hastalığın üç evresi var

Alzheimer hastalığının erken, orta ve ileri evresi olduğunu belirten Dr. Başak Karakurum Göksel sözlerine şu şekilde devam etti;
“Başlangıçta öğrenememe ile başlayan hastalık, ilerleyen evrede hastanın idrarını ve büyük abdestini bile kontrol etmesini de etkileyebilir. Konuşma yetisini kaybedebilirler hatta yemek yiyemez hale bile gelebilirler” dedi.

“Erken tanı çok önemli”

Hastalığı önlemenin tam olarak mümkün olmadığını ifade eden Dr. Başak Karakurum Göksel hastalığın ortaya çıkmasını ve ortaya çıktığında ilerlemesini geciktirmek için bazı uygulanabilecek yöntemleri şu şekilde sıraladı;

“Kilo kontrolü, sigarayı bırakmak, dengeli ve sağlıklı beslenme, kan şekeri ve kolesterol kontrolü, düzenli egzersiz, yeni şeyler öğrenme, beynin aktif çalışması, sosyalleşmek. Yaşlanma kaçınılmazdır ancak mümkün olduğunca erken tanı ve tedaviye başlamak tedavinin etkinliğini arttırmaktadır.'

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler