MUĞLA (İHA) - Bodrum'un Turgutreis Beldesi'nde, 4. ve 16. yüzyıllar arasında 16 geminin battığı bilinen Yassıada'nın dalış turizmine açılması için hazırlanan "Yassıada Projesi" belediye tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü'ne sunuldu.
Turgutreis Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait olan adanın, belediyeye tahsisini ve Yassıada projesinin hayata geçirilmesini istedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turgutreis Belediyesi'nin projesini olumlu karşıladı ve hayata geçirilmesi için çalışmalarını hızlandırdı. Ege'nin en batı ucundaki Turgutreis Belediyesi'nin 3 mil açığında bulunan 4. ve 16. yüzyıllar arasında çok sayıda geminin battığı Yassıada batıklarında incelemeler yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Rölöve Anıtlar Müdürlüğü İnşaat Mühendisi Emine Aydın, İzmir Rölöve Anıtlar Müdürlüğü'nde görevli Mimar Didem Gündoğdu, İzmir Rölöve Anıtlar Müdürlüğü İnşaat Teknisyeni görevlisi Selahattin Öztürk, Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi Şefi Erol Atarer, Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi'nde görevli memur Adnan Zehir ve Turgutreis Belediyesi Fen İşleri Amiri Şahin Satı, tarihi Yassıada Batıkları'nın olduğu bölgede yerinde incelemelerde bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar Müdürlüğü'nden gelen görevli memurlar, Turgutreis'in 3 mil açığında bulunan tarihi Yassıada batıklarının olduğu bölgede keşif ve yaklaşık maliyet ölçümü yaptı.
Yassıada'nın dalış turizmine açılmasının Türk turizmine büyük yarar getireceğini belirten Turgutreis Belediye Başkanı Ali Server Yazgan, "Dünyada sualtı turizmi artık ciddi bir önem kazandı. Sualtı turizmine önem veren ülkeler önemli gelirler elde ediyor. Yassıada sualtı ören yeri olabilecek bir yer ve her türlü dalgıca hitap eden ve heyecanlandıran bir konuma sahip. Dolayısıyla böyle bir yerin ülke ekonomisine, turizme büyük faydalar sağlayacaktır. Yassıada turizme kazandırıldığı zaman, dünyanın birçok bölgesinden dalgıçlar Turgutreis'e akın edecek" diye konuştu. Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi'nde şu an Yassıada batıklarından çıkarılan çok sayıda tarihi amphoraların ve batıkların sergilendiğini belirten Başkan Yazgan, "Turgutreis'in 3 mil açığında bulunan tarihi Yassıada batıkları sadece Türkiye için değil tüm dünya turizmi için büyük önem taşıyor. Bakanlıklarla ve tüm yetkili merceklerle imzaladığımız protokol çerçevesinde gerekli izinleri aldık. Keşif ve yaklaşık maliyet hesaplamaları bittiği zaman gerekli çalışmalara zaman kaybetmeden başlayacağız. Tüm dünyanın gözü bir anda Turgutreis'e dönecek. Yılın 12 ayı Yassıada da dalış turizmi olacak. Tarihimizi tüm dünya izleyecek" şeklinde konuştu.
Yassıada'nın dalış turizmine açılması için Anıtlar Kurulu'ndan görevli memurlarla birlikte proje üzerinde yerinde incelemeler yaptıklarını belirten Turgutreis Belediyesi Fen İşleri Amiri Şahin Satı, "Yassıada ve etrafında bulunan adaların dünya dalış turizmine açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Valiliği, Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi ve Turgutreis Belediyesi olarak ortak imzaladığımız protokolle, Yassıada'nın ve etrafındaki adaların dalış turizmine açılması için belediyenin yapacağı tesislere onay verildi. Belediye olarak ada üzerine yapacağımız kafeterya, restoran, basınç odaları ve konferans salonlarıyla dünyanın ilgisini Turgutreis'e çekmeyi planlıyoruz" dedi.
Tüm dünyada büyük ses getirecek olan Yassıada projesi hayata geçirildiği zaman sualtına yerleştirilecek kameralarla birlikte, bölgeye gelen dalış tutkunlarına sinevizyon gösterimi yapılacak. Böylece dünyanın dört bir yanından gelecek olan yerli ve yabancı dalgıçlar, Yassıada'da bulunan tarihi batıkları, eskiden şarap ve zeytinyağı taşımak için kullanılan amphoraları görme imkanına kavuşacak.