YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

‘Yassıada Kararlarının Yok Hükmünde Sayılması Için Hukuki Girişimde Bulunacağım’

Celal Bayar’ın torunu Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali, Yassıada’da alınan kararların yok hükmünde sayılması için...

Celal Bayar’ın torunu Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali, Yassıada’da alınan kararların yok hükmünde sayılması için hukuki girişimde bulunacağını söyledi. Menderes ve beraberindekilere iade-i itibarı halkın verdiğini dile getiren Naskali, darbecilere verilen unvanların da geri alınmasını istedi.

27 Mayıs darbesinin ardından idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes’in avukatı Burhan Apaydın’ın idam kararının iptal edilmesine yönelik Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne başvurması, Yassıada’da kurulan mahkemenin kararlarını gündeme taşıdı. Meclis’in bu konudaki çalışmaları devam ederken, o dönemde hakkında idam kararı çıkarılan merhum Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın torunu Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali, söz konusu mahkemenin aldığı kararların yok hükmünde sayılmasını istedi. Bu konudaki düşüncelerini Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açıklayan Naskali, Meclis’in Menderes ve beraberindekilere iade-i itibar vermesine ihtiyaç olmadığını söyledi. Onların hiçbir zaman itibarlarını kaybetmediğini anlatan Naskali, “Milletin hür iradesi ile hür seçimle iktidara gelmiş bir kadroydu onlar, itibar görmüşler ki iktidara gelmişler. Darbeciler meşru iktidarı devirerek iktidarı gasp etmişler. Bu kadro zaten hiçbir zaman iktidarını kaybetmedi ki iade-i itibar olsun.” ifadelerini kullandı.

'O MAHKEMELER KURMACAYDI'

Devletin iade-i itibar için geçmişte birtakım çalışmalar yaptığını hatırlatan Naskali şöyle devam etti: “Devlet bu hatayı telafi amacıyla geçmiş yıllarda üniversitelere ve havaalanlarına Adnan Menderes’in adını vermek suretiyle iade-i itibar yapmıştı. Şimdi gerekli olan
Yassıada’da darbenin kurguladığı, sonuçları en baştan belli olan mahkemenin iptali meselesi. Bunu şu sebeple gerekli görüyorum; darbe yapanlara yaptıkları icraatın kalıcı olmadığının gösterilmesi bakımından önemlidir. Yassıada kararları yok hükmünde sayılmalı. Böyle bir mahkemeyi yapamazlardı. Bu mahkemenin amacı başından belliydi. Kararlar, idamlar mahkeme başlamadan belliydi. Darbecileri meşru kılmak için mutlaka bir suç atfetmeleri gerekiyordu. O sebeple kurmaca mahkemeleri kurdular. Neticesi belli olan kararları da bu mahkeme kanadı ile ilan ettiler. Darbeleri caydırıcı kılmak için darbelerin artık kabul edilemez olduğunu göstermek için darbe iddiasının itibarsızlaştırılması gerekiyor.”

'DARBECİLERE VERİLEN ÜNVANLAR GERİ ALINMALI'

Darbe yapanlara verilen unvanların geri alınmasını da isteyen Naskali, “Darbeleri caydırıcı kılmak amacıyla darbecilere verilmiş olan unvanların, onlara verilmiş olan imtiyazların geri alınması gerekiyor. Cemal Gürsel meşru yolla cumhurbaşkanı olmamıştır.” diye konuştu.

Sadece Celal Bayar için değil, diğer yargılananlar için de hukuki girişimde bulunacağını ifade eden Naskali, “Yassıada kararlarının yok hükmünde sayılmasını sadece büyükbabam için değil orada yargılanan herkes için istiyorum. Bu konuda hukuki girişimde elbette bulanacağım. Mahkemenin almış olduğu kararlar insanları suçlu gören kararlar o dosyaların içinde var. Bu kararların yok hükmünde sayılması lazım. Bunu çok gerekli görüyorum. Darbelerin tekrarlanmaması için, darbe zihniyetini caydırıcı kararlar almak gerekir." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler