HABER

Yastık altları altın deposu

İSTANBUL (İHA) - Türk halkı, dünyada en fazla yastık altına altın saklayan ülke unvanını geçen yıl da korudu. Dünya altın üretim ve tüketimini izleyen Londra merkezli Gold Fields Mineral Services'in raporuna göre, 2003 yılında dünyada basılı altın, para ve madalyonların miktarı 96 ton olurken, bunların yüzde 65'ini Türkiye'nin tükettiği açıklandı. Rapora göre, Türkiye'de 2003 yılında yatırım amacıyla 62 ton basılı altın satıldığı, geçen yıl sadece Darphane'nin 60 ton Cumhuriyet altını basıp piyasaya sürdüğü, bugünkü fiyatlarla bunun değerinin 850 milyon ABD doları ettiği belirtildi.

Reşat ve külçe altınlarla birlikte yatırım amacıyla alınıp yastık altında tutulan altınların değerinin 100 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Yine 2003'te, 500 milyon dolarlık bilezik, küpe, yüzük ve zincir gibi takılar evlere taşındı.

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Başkanı ve İstanbul Kuyumcular Esnaf Odası Yönetim Kurulu üyesi Ömer Halaç, Türkiye'de yastık altındaki altın tutarının 100 milyar doları bulduğunu söyledi. Yastık altındaki altının 50 milyar dolarının ziynet eşyası, kalan kısmının da yatırım amacıyla alınıp saklanan altınlardan oluştuğunu belirten Halaç, "Gram altında bankacılık ve borsa işlemleri başladığında yatırım amaçlı 50 milyar dolar yastık altından çıkıp, ekonomik çarka dahil olacak. Geçen yıl Türkiye 213 ton altın ithal ederek 3 milyar dolar ödedi. Bunun 850 milyon doları doğrudan, 650 milyon doları da dolaylı yollarla takı ve ziynet eşyası olarak ithal edildi. İthal edilen ürünlerin 500 milyon dolarlık kısmı yurtiçinde takı olarak satıldı, 1 milyar dolarlık kısmı ise yatırım amacıyla yurtiçinde pazarlandı. Bankalarda altın hesabı açtırılabilir, ancak bu pratikte pek mümkün değil. Zira, altının ayarı, gramı, sahte olup olmadığı ancak kuyumcu tarafından anlaşılabiliyor" dedi.

Rafineride ürettikleri gram altının bütün bu engelleri ortadan kaldırdığını kaydeden Halaç, şöyle konuştu:

"Şimdi bankada gram altınlarla hesap açılabilmenin önündeki tek eksik, Hazine'nin aynı zamanda hissedarı olduğu ve yönetimde bir temsilcisini bulundurduğu İAR'ın dünyanın kabul ettiği altın rafinerileri listesine eklenmesi. Hazine Müsteşarlığı'nın, 28 ülkede 66 rafineriyi kapsayan dünya altın rafinerileri listesinde, bizden çok geride olan Kolombiya ve Zimbabwe'nin rafinerisi bile var. Ama İsviçre'ye Know-how (teknoloji) satan İstanbul Altın Rafinerisi henüz yok. Yayınlanacak bir tebliğ ile listeye İAR ilk Türk rafinerisi olarak girecek. Böylece Türkiye'de yastık altındaki doğrudan yatırım amaçlı olarak alınıp saklanan 50 milyar dolarlık altın, yatırım, istihdam ve üretim olarak piyasaya dönecektir."

İAR, dünya standartlarında 1, 5, 10, 50, 100 gram ve 1 kiloluk 24 ayar saf külçe altını seri numarası basarak, hologramlı olarak üreten Türkiye'nin ilk ve tek rafinerisi özelliğini taşıyor.

En Çok Aranan Haberler