HABER

Yatılı okullara bayan yönetici

Yatılı okullara bayan yönetici

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Yatılı ilköğretim Bölge okullarında birçok düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, "Yatılı okul konusunda çok hassas olacağız" dedi. Kız çocuklarının yatılı okullarda erkek öğretmenleri ile de rahatlıkla diyolag kuramadığını dile getiren Çelik, yatılı okullarda bayan yöneticilerin bulundurulması gerektiğini söyledi. Çelik, "Yatılı okullarda bayan öğretmen tayin edeceğiz" dedi.

Bakan Çelik, 81 ilden gelen İl Milli Eğitim Müdürleri ve Teftiş Kurulu Başkanları ile Başkent Öğretmenevi'nde düzenlediği toplantıda, yatılı okulların sosyal devlet ilkesinin vatandaş tarafından hissedilmesi açısından önemli olan kurumlar olduğunu söyledi. Türkiye'deki yatılı okulların dörtte üçünün geri kalmış yörelerde olduğunu belirten Çelik, yatılı okulların en fazla Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri'nde yoğun olduğunu kaydetti.

Çelik, sanayinin ve tarımın ve istihdamın olmadığı geri kalmış yörelerde eğitime çok önem verilmesinden dolayı bu bölgelerde yatılı okul sayısının daha fazla olduğunu ifade etti. Yatılı okullarda daha önce sefalet şartlarında günlük 1 YTL'ye üç öğün yemek verildiğini hatırlatan Çelik, şuanda yatılı okullarda olan öğrencilere günlük 5 YTL tutarında üç öğün yemek verildiğini söyledi. Dar gelirle aile çocuklarının en iyi şekilde beslenmeleri için zeminin hazırlandığını kaydeden Çelik, bu okulların tam donanımla ve teçhizatlı olması için de bütün okullarda jeneratör, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesinin tahsis edildiğini kaydetti. Yıllardan önce alınan ranzalar ve yatakları da yenilediklerini kaydeden Bakan Çelik, bütün okulların teknolojik alt yapılarını yenilerken yatılı okullara ağırlık verdiklerini dile getirdi. Yatılı okulların iyileştirilmesi için 10 milyon YTL para gönderildiğine işaret eden Çelik, birçok okullara ulaşmamış paraların bulunduğunu ve temin edilememiş araç gereçlerin bulunduğunu belirtti. İlköğretimin donatımının iller tarafından temin edilmesi için ilgili kaynakları valiliklere aktaracaklarını bildiren Çelik, ortaöğretim okullarının donatımını da buradan yönlendireceklerini söyledi.

Ortaöğretimlerin donatım yetkisi İl Milli Eğitim Müdürlüklerine geliyor

Bakan Çelik, ortaöğretim için donatım yetkisini il milli eğitim müdürlüklerine vereceklerini belirterek, "Merkezden kamyon kamyon malzeme taşıma işi bitecek. Biz sadece alınacak olan malzemenin esasını belirleyeceğiz. Okulların donatımını zamanında en güzel şekilde yapacaksınız. Malzemelerin satın alma işini ve teminin milli eğitim müdürlerine bırakacağız. Sürekli bize şu kadar sıra ve masa lazım diye tekliflerde bulunmayın. Bu doğru bir yaklaşım değil. Yerinden yönetim en doğru yönetimdir. Paranız olmadığı zaman bize müracaat ediniz" dedi.

Yatılı okul konusunda çok hassas davranacaklarını belirten Bakan Çelik, yatılı okula çocuğunu gönderen veli ile çocuğunu okula gönderip akşam bekleyen velinin arasında büyük fark olduğunu söyledi. Yatılı okullarda şeklen bir okul aile birliğini olduğunu belirten Çelik, "Yatılı okulda okuyan öğrencinin annesi, babası ve teyzenin oradaki öğretmenlerdir. Bizim onlara en üst seviyede şefkat göstermemiz gerekiyor. Çocuk köyünden gelmiş eli paramparça olabilir. Burnu akabilir temizliği bilmeyebilir. Bizim hedeflerimizden birisi orada sadece onlara teorik bilgiler vermek değil. Orada onlara hayatı da öğretmek ve hayata hazırlamaktır. Okullarımızdaki eğitim yeni müfredat anlayışımızla birlikte hayata hazırlamak değil, bu dönemde hayatın ta kendisidir. Yatılı okullarımızda sevgi ve şefkat ortamı oluşturabilirsek onların problemlerini çözebilirsek üzerimize düşeni yapmış oluruz" diye konuştu.

Deprem bölgelerindeki yatılı okullarda onarım işlemlerini de tamamladıklarını belirten Çelik, ihalelerden dolayı devam eden inşaatların olduğunu kaydeden Çelik, inşaat ve eğitimin birarada olmayacağını söyledi. Türkiye'de YİBO'larda yüzde 20'lik bir atıl kapasitenin bulunduğunu belirten Çelik, yüzde 20'lik boşluğun temel sebebinin rasyonel olmayan yatırımlardan kaynaklandığının altını çizdi. Popülist amaçlarla bir takım yatırımların yapıldığını belirten Çelik, belediye başkanları ve milletvekillerinin hatırına dağda bayırda yatılı okulların yapıldığını söyledi. Şu anda bir YİBO'nun maliyetinin 10 milyon YTL olduğunu kaydeden Çelik, "Canımız her isteğinde YİBO yapma şansımız yok" dedi. Eğitimde fırsat eşitliği adına buna önem veriyoruz. Kendi ilindeki boşlukları doldurmamış diğer yatılı okulları yüzde yüz kapasite ile işletmeyen illere yatılı okul yatırım yapmayacağız . getirdiğimiz yatılı okul yatırım tekliflerini de geri çevireceğiz" diye konuştu.

Taşımalı eğitime değinen Çelik, bugünkü şartlarda taşımalı eğitimden vazgeçilemeyeceğini vurguladı. Çelik, "Taşımalı eğitimi bitirmemiz mümkün değildir" dedi. Çelik, milli eğitim müdürlerine de taşıma ihalelerinde de hassasiyet göstermelerini istedi. Bakan Çelik, kendilerine gelen mantıklı, meşru ve makul olan her türlü teklife evet diyeceklerini söyledi. Yatılı okullarda bulunan çocukların evlerine gitmelerine sırasında yaşadıkları sorunlara değinen Çelik, okul müdürlerinden öğrencilerini ailelerine tutanak dahilinde teslim etmelerini istedi.

Bayan yöneticiler geliyor

Çelik, "Yatılı okullardaki çocuklar özelikle sömestr tatilinde bu tür kazaların olması bizim yüreğimiz dağlar. Bir tek çocuğumuzun bile yüreğini kanatmamız lazım" diye konuştu. Kız çocuklarının yatılı okullarda erkek öğretmenleri ile de rahatlıkla diyolag kuramadığını dile getiren Çelik, yatılı okullarda bayan yöneticilerin bulundurulması gerektiğini söyledi. Çelik, "Yatılı okullarda bayan öğretmen tayin edeceğiz" dedi. Yerleşim birimlerinin dışında olan yatılı okullara lojman planlamasının yapılması gerektiğini belirten Çelik, il milli eğitim müdürlerinin yatırım programlarını lojman konusunu da dahil alması gerektiğini söyledi. Mesleki veTeknik Eğitime değinen Çelik, mesleki ve teknik eğitimin yaygınlaştırılmasının Türkiye için hayati bir önem arz ettiğini söyledi. Çelik, "Katsayı problemlerine kitlenmeyelim. Katsayı psikolojik bir engel getirmiştir. Bunu kabul ediyorum. Katsayı uygulaması yokkende meslek liselerinden üniversiteyi kazanma oranı lisans programları kazanma oranı yüzde 2'dir. Meslek lisesi problemi memleket meselesidir" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler