HABER

Yatırım Programı'nda "hastane yapımına" sınırlama

ANKARA(ANKA)-Çok düşük kapasiteyle kullanılan, etkinliği kaybetmiş hastanelerin bulunduğu illerde inşaatı başlamamış hastane projeleri, 2008 Yatırım Programı'na alınmayacak. Düşük kapasiteyle kullanılan sağlık birimlerinin bulunduğu yerlerde ikinci bir birim kurulması için proje teklif edilemeyecek. Faaliyete geçen hastaneler, ek bina, yenileme, donanım alımına yönelik projelere kendi öz gelirlerinden kaynak ayıracak. Bu kurumların döner sermaye gelirleri ile karşılayabilecekleri maliyetteki projeler için genel bütçeden ödenek talep edilemeyecek.

Devlet Planlama Teşkilatı'nın 2008-2010 dönemine ilişkin yatırım programına göre tüm projelerin fiziki gerçekleşme seviyeleri yatırım teklifleri içinde yer alacak. Yatırım programında, zorunlu haller dışında özel projelere ve özel imalata yer verilmeyecek.

Derslik ihtiyacının acilen karşılanması amacıyla yeni proje tekliflerinde, zorunlu haller dışında öğretim binaları dışında ek tesis teklif edilmeyecek.
Program kapsamında devam eden projelerde ise öğretim binaları dışında kalan, eğitim ile öğretim hizmetlerini aksatmayacak ünitelerin yapımına öğretim binaları hizmete alındıktan sonra başlanacak.

Yatırım programında yer almakla birlikte yapımına ihtiyaç kalmamış veya gerçekleştirilmesinde önemli zorluklarla karşılaşılan projeler yatırım programından çıkarılacak.

İHTİYACA GÖRE OKUL

Milli Eğitim Bakanlığı'nca yürütülen "e-Yatırım Projesi" ile tespit edilen yatırım ihtiyacına göre okul yapımında öncelikli il ve ilçeler sıralanacak.

Yeni proje teklifleri, seçimlerine esas oluşturan kriterleri de gösterecek şekilde hazırlanacak.

Yüksek öğretim alanında da, devam eden ve 2008 yılında tamamlanarak hizmete alınabilecek, yüzde 75'in üzerinde tamamlanmış olanlar ve afet hasarlarının telafisine yönelik başlatılan projelere birinci derecede öncelik verilecek. Başta rektörlük binası olmak üzere idari binalarla ilgili projelerden 2008 yılında bitecek olanlar dışındaki projeler yatırım programına iz ödenekle teklif edilecek.

Modüler tarzda projelendirilmemiş olan projeler, modüler tarzda inşa edilebilir hale getirilecek.

15 ÜNİVERSİTEYE İNŞAAT ÖDENEĞİ YOK

Bu arada, 2006 yılında kurulan 15 yeni devlet üniversitesinin kampus yeri seçimini tamamlamadan ve söz konusu üniversitelerin kampus planları hazırlanmadan, bu üniversiteler için 2008 yılında tahsis edilmesi öngörülen ödeneklerin inşaat işleri için kullanılmasına izin verilmeyecek.

RESTORASYONLAR DESTEKLENECEK

Kültür varlıklarının korunması, restorasyonu ve bakım onarımı ile ilgili projelere öncelik verilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığ'ına bağlı müzelerin bakım-onarım, teşhir-tanzim ve güvenliğinin artırılmasına yönelik projeler desteklenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığının yatırım programında yer alan kültür merkezi projelerinin bir program çerçevesinde önceliklendirilerek tamamlanması sağlanacak. Bu amaçla, inşaatı devam eden kültür merkezi projelerinden fiziki gerçekleşmesi yüzde 50'nin üzerinde olanlar "kent niteliğinde" olma, üniversiteye ve fazla nüfusa sahip olma ölçütlerine göre sınıflandırılarak ödenek tahsis edilecek. Bu niteliklere sahip olmayan ve inşaatına başlanmamış projeler yatırım programında iz ödenekle yer alacak.

KÜLTÜR VARLIKLARININ ENVANTERİ ÇIKARILACAK

Yurt içinde ve yurt dışında bulunan kültürel varlıkların envanteri çıkarılarak, bilgisayar ortamına aktarılmasına yönelik yatırımlara önem verilecek. Gelecek yıl veya kısa sürede tamamlanabilecek spor altyapı tesisleri başta olmak üzere, fiziki gerçekleşmesi yüzde 75'in üzerinde olan, bölge, nüfus, sporcu sayısı, yaygın spor talebi, bölgedeki mevcut spor tesisleri, çok amaçlı spor tesisi olması gibi faktörleri dikkate alan projelere öncelik verilecek. Ayrıca, öğrenci sayısı 800'ün üzerinde olan ve aynı eğitim bölgesinde kamu kurum ve kuruluşlarına ait spor salonu bulunmayan okulların spor salonlarına, "kalkınmada öncelikli yörelerde" olup fiziki gerçekleşmesi yüzde 50'nin üzerinde olan ve kısa sürede tamamlanabilecek projeler desteklenecek.

KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ ÖNEMLİ

Sağlık sektöründe, fiziki gerçekleşmesi yüzde 75'in üzerinde olan projeler, koruyucu ve birinci basamak hizmetlerine yönelik projeler, inşaatı tamamlanan birimlerin donanım ihtiyaçları ile ilgili projeler, depreme karşı güçlendirme projeleri, bölgesel farklılıkları azaltıcı mahiyetteki projeler ve dış kredisi sağlanmış projeler öncelikli projeler olarak dikkate alınacak.

HASTANE PROJELERİNE SINIRLAMA

Çok düşük kapasiteyle kullanılan ve etkinliğini kaybetmiş hastanelerin bulunduğu illerdeki henüz inşaatı başlamamış hastane projeleri, çevresinde düşük kapasiteyle

kullanılan sağlık birimlerinin mevcudiyetine rağmen aynı mahalde bulunan mükerrerliğe ve israfa yol açabilecek nitelikteki projeler teklif edilmeyecek. İnşaat ve donanım ihtiyaçları karşılanarak faaliyete geçmiş hastanelerin ek bina, yenileme, yeni makine-teçhizat ve donanım alımına yönelik projelerine, kendi öz gelirlerinden kaynak ayrılması ve bu kurumların döner sermaye gelirleri ile karşılayabilecekleri maliyetteki projeler için Genel Bütçeden ödenek talebinde bulanamayacak. Ancak, öğrenci kontenjanlarını artırma potansiyeli bulunan üniversite tıp fakülteleri, kontenjan artışı ile bağlantılı yatırımlarına ödenek talebinde bulunabilecek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler