Son yıllarda ciddi ekonomik ölçeklere sahip firmalarını bir bir kapatan Tokat, defalarca yatırımcılara kucak açmak üzere toplantılar organize etti. Siyasetçisi, bürokrasisi, sivil toplum kuruluşları ve halkı ile yeni yatırımcılar oluşturmak amacı ile pekçok defa değişik illlerde organizasyonlar gerçekleştirdi.
Anadolu şehirlerinin en büyük özelliklerinden olan gruplar halinde iş yapamama olgusunu en güzel şekliyle yaşayan Tokat, son yıllarda farklı bölgelerinde irili ufaklı sanayi alanları ile kendini göstermeye başladı. En son Tokat OSB'de 2011 yılı itibarı ile sanayi kuruluşları bilinen olgulara inat yükselmeyi başardı.
2010 yılında Tekel'in satılması ile Tokat Sigara Fabrikası arazisi yeni bir yatırımcı grup tarafından satın alınarak şehre yeni bir hava katmayı amaçlayacak projeler ortaya çıkartıldı. Sigara fabrikasının kapatılması üzerinden kısa sayılacak bir süre geçmesine rağmen uzun yıllar atıl kalacağı tahmin edilen arazinin yeniden hayat bulması da halk arasında olumlu tepkilere yol açtı.
SİGARA FABRİKASI ARAZİSİ 24 TRİLYONA SATILDI
Fabrika arazisini satın alan firma 12 milyon 800 bin dolar gibi bir maliyetle yaklaşık 24 milyon TL (24 Trilyon ytl) ödedi. Tokat ölçeğinde büyük bir rakama imza atılmış olması halk arasındaki beklentiyi de yükseltti. Tokat'lı arazi üzerinde oluşacak projenin şehrin ekonomik, sosyal ve istihdam alanlarına katkı sağlayacağı yönünde beklentiler oluşturmaya başladı. Bununla birlikte olur olmaz pek çok değişik proje halk arasında söylenti halinde dile getirildi.
Ancak bir buçuk yıldır pek çok spekülasyon haberler oluşmasına rağmen, fabrikayı alan firma yetkilileri bir türlü projelerinin ne olduğunu tam anlamı ile ifade etmediler.
Bütün yaşanılan süreç sonrasında önceki gün fabrikanın önünde beliren sanayi makinalarının hareketlerini takip eden gazeteciler, gördüler ki firmaya ait tabelalar sökülüyor. Çalışanlardan bilgi almaya kalkan basın mensuplarına herhangi bir bilgi verilmedi. Çevreden bilgi almaya kalkan muhabirler, fabrika arazisini alan konsorsiyumun beklentilerine karşılık bulamadıkları için yatırımlarından vazgeçerek bölgeyi uzun yıllar atıl şekilde bırakmayı hedefledikleri söylentileri ile karşılaştılar.
Basın muhabirlerinin ısrarla ulaşmaya çalıştıkları firma yetkilileri belirli bir süre açıklama yapmayacakları yönünde beyanda bulundular. Çeşitli çevrelerden bilgi almaya kalkan muhabirlerimizin yatırımcı firmanın birtakım talepleri yerine gelmediği için bölgede yapılacak proje ve yatırımdan istenilen sonuç alınamayacağı görüşünün hakim olduğu yönünde.
TOKAT'LI TAKSAN'I UNUTMUYOR
Tokat kamuoyu ise olaya zihniyet devriminin hala memlekette gerçekleşmediği üzerinde. Dün Taksan Takım Tezgahlarını başka illere kaptıran çatışmanın bugünde yatırımcı üzerinde kurulduğu yönünde. İki üç yıl öncesinde kapı kapı yatırımcı arayanların bugün gelen yatırımcılara zorluk çıkartarak kaçırılmasını asla affetmeyeceği yönünde.
BELEDİYE RANT DEĞİL, SOSYAL PROJELER İLE TALEPTE BULUNMALI
Fabrika arazisi üzerinde farklı görüşleri olanlar Belediyenin rantiyeci yaklaşımından ziyadesi ile rahatsızlar. Kamu adına sosyal beklentileri ön plana çıkarması ve sunması gereken Tokat Belediyesinin arazi üzerinde rant noktalarını ön plana çıkartarak arazi sahiplerini zorlamasının yanlış olduğunu dile getiriyor.
KAMUOYU RAHATSIZ
Tüm gelişmeler göz önüne alındığında şehrin ekonomik,sosyal, kültürel ve istihdama yönelik kısmına lokomotif etkisi yapacak arazi üzerinde bugün itibarı ile tasarruf sahibi olan gerek Tokat Belediyesinin, gerek siyasetçisinin ve gerek arazi sahiplerinin taleplerinin biran önce kamuoyu ile paylaşılmasının gerekliliğine inanıyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz